Gepubliceerd op 26/03/2020 à 16:46
Onderzoekers verwittigen voor het risico op burn-out bij ouders door de corona-epidemie. Thuiswerken en de kinderen bijhouden, valt dat wel te combineren? Ja, op voorwaarde dat je enkele regels volgt.
Door de maatregelen van de overheid werken heel wat mensen thuis en zijn de scholen gesloten. Heel wat mensen moeten nu hun werk en hun rol van ouder proberen te verzoenen. Aan een dringend dossier werken terwijl je kindjes om aandacht vragen is niet makkelijk. Twee onderzoekers van de UCL waarschuwen voor burn-out bij ouders en geven advies over hoe je de situatie het best aanpakt.
Coronavirus: tien tips om telewerken te combineren met kinderen1. Vertrouw als ouder op je capaciteiten. Tot nu toe ben je geslaagd in je rol van ouder. Er is geen reden waarom dat nu zou veranderen!
2. Geef de voorkeur aan quality time: ja, je kinderen zijn thuis, maar daarom hoef je niet ál je tijd aan hen te besteden. Geef prioriteit aan activiteiten die je samen kunt doen en concentreer je daarbuiten op je werk.
3. Pas de regels aan en wees soepel: uitzonderlijke omstandigheden vergen uitzonderlijke maatregelen. Aarzel niet om een paar regels te versoepelen.
4. Schakel je kinderen in: verdeel de gezinstaken en klusjes, en laat de allerkleinsten kiezen wat ze zelf kunnen doen – zo motiveer je hen optimaal.
5. Breng structuur in de dag: maak een gedetailleerde activiteitenplanning voor de week en vergeet niet om momenten te voorzien waarin de kinderen zichzelf ‘bezighouden’.
6. Improviseer: geniet van gelegenheden die zich voordoen om iets leuks of aparts te doen.
7. Voed pragmatisch op: vermijd conflicten met je kinderen. Wees duidelijk en maak een lijstje van gedrag dat (uitzonderlijk) aanvaardbaar en onaanvaardbaar is.
8. Aanvaard dat je niet perfect bent: je moet verschillende rollen tegelijk combineren en dat is best moeilijk. Je bent niet perfect en dat is heel normaal. Het betekent niet dat je een slechte ouder bent.
9. Zorg voor elkaar: maak duidelijke afspraken met je partner, ook wanneer een van beiden nog uit werken gaat. Pak de situatie zo goed mogelijk aan en steun elkaar zo veel mogelijk.
10. Adempauze: neem een pauze als je denkt dat je op instorten staat. Kom op adem en maak wat tijd voor jezelf.
Deel en print dit artikel
Langdurige covid kent echter meerdere definities. De veel gebruikte NICE-definitie (National Institute for Health and Care Excellence) stelt dat iemand 3 maanden na een covid-19 be...
Lees verderAssociate Professor Kelvin Tan van UQ's Business School zegt dat het cijfer een belangrijke bevinding is van een studie naar de impact die verschillende landkenmerken, zoals leider...
Lees verder“Terwijl het leek dat SARS-CoV-2 op weg was naar endemiciteit, stijgen de infecties in de VS opnieuw in mei 2022, en het gerapporteerde aantal gevallen is waarschijnlijk een grove...
Lees verderTijdens de volledige duur van de pandemie registreerde Sciensano in ons land 39 vierde besmettingen, twee vijfde besmettingen en één persoon met maar liefst zes besmettingen.
De wetenschap kent een razendsnelle evolutie in de strijd tegen de pandemie! Eind december 2020 werd in de Europese Unie het eerste vaccin tegen COVID-19 goedgekeurd. Niet alleen i...
Lees verderGezien de wijzen van overdracht van de ziekte beogen de belangrijkste voorzorgsmaatregelen het vermijden van infectie en verspreiding en het gebruik van een grote dosis gezond vers...
Lees verderHoe wordt het coronavirus verspreid? De goede gewoonten die aangeraden worden om besmetting te vermijden zijn gebaseerd op de antwoorden op deze vraag.
De ziekte wordt op twee ma...
Lees verderInternationaal onderzoek concentreert zich onder meer op de opkomst van het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2 genaamd. De informatie kan dan ook op elk ogenblik evolueren.
Volgens r...
Lees verderZeg niet ‘het coronavirus’, maar ‘de coronavirussen’. Het gaat om een grote familie van virussen die ziektes kunnen veroorzaken bij mens én dier. De ‘familie’ werd bij de mens geïd...
Lees verder“Het coronavirus is net zoals griep”. Die stelling is fout, ook al hebben beide een aantal gemeenschappelijke karakteristieken:
Angst voor het vaccin
Artrose
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker
Transplantatie van organen