Gepubliceerd op 07/04/2021 à 16:02
Het internet is vaak de eerste plek waar velen onder ons op zoek gaan naar informatie. De gezondheidssector vormt daarop geen uitzondering, en dan zeker voor generatie Y.
Een nieuw onderzoek dat in februari werd uitgevoerd door Harmony Healthcare IT bij 2040 millennials (tussen de leeftijd van 23 en 39 jaar) bracht aan het licht dat 69 % van de ondervraagden online op zoek gaat naar adviezen op het vlak van gezondheid, en dus daaraan de voorkeur geeft boven een geneeskundig consult. Een kwart van de ondervraagde personen vertrouwt op Google om een juiste diagnose van hun symptomen te stellen. Verder voert een grote meerderheid (83 %) zijn eigen onderzoek, zelfs nadat de arts advies gegeven heeft, terwijl 42 % meer vertrouwen stelt in eigen opzoekingswerk dan in de kennis van de geneesheer.
De nood aan betrouwbare online bronnen
WebMD blijkt daarbij de vaakst geraadpleegde onlinesite. Ze werd gebruikt door 71 % van de ondervraagden; daarna volgen nieuwsartikelen (27 %), YouTube (26 %), gezondheidsapps (23 %), FamilyDoctor.org (18 %), Reddit (18 %) en Everyday Health (16 %).
“Wij artsen moeten ervoor zorgen dat de patiënten online terechtkunnen bij correcte bronnen, die betrouwbaar zijn en niet vertekend worden door commerciële of professionele belangen”, verklaart Amir Lerman, directeur van de afdeling cardiovasculaire geneeskunde in de Mayo Clinic.
Telegeneeskunde in opmars
“We stelden vast dat bijna de helft – 41 % – van de ondervraagde personen verklaarde dat ze de voorkeur gaven aan een virtuele medische consultatie. Daaruit blijkt echt dat e-health een gemakkelijke oplossing is voor de patiënten”, voegt dr. Lerman er nog aan toe.
“Een deel van het werk kan inderdaad worden gedaan vóór de afspraak dankzij de vele digitale platformen en gezondheidsapps”, luidt zijn commentaar. Een voorbeeld, “We doen al het mogelijke om een hartonderzoek gedeeltelijk thuis uit te voeren, door gebruik te maken van toestellen die op voorhand bepaalde informatie van de patiënt doorspelen.”
Financiële onzekerheid heeft impact
Hoewel meer millennials op consult gingen bij een huisarts verklaart 43 % onder hen dat ze niet op de hoogte waren van een gezondheidsprobleem; 33 % zegt zelfs dat ze dat ruim een jaar genegeerd hebben.
Bijna een kwart (24 %) van de ondervraagden gaf aan dat ze sinds het begin van de pandemie te kampen hebben met nieuwe medische schulden. 28 % maakte zelfs gewag van een stijging van ruim 1000 dollar.
Heel wat millennials willen zich niet laten vaccineren
De vaccinatie is een hot topic voor vele Amerikanen en de millennials maken daarop geen uitzondering. Iets meer dan de helft (55 %) van de ondervraagden gaf aan dat ze zich willen laten vaccineren tegen COVID-19, terwijl een kwart verklaarde dat ze dat niet zouden doen en een vijfde het nog niet zeker wist.
“De millennials die verklaarden dat ze zich niet zouden laten vaccineren, hadden vaak geen huisarts en zochten medisch advies meestal online, eerder dan via tussenkomst van een gezondheidsprofessional”, verklaart Collin Czarnecki, een van de wetenschappers die meewerkten aan het onderzoek.
“Uit onze gegevens blijkt dat de millennials veel vertrouwen hebben in het internet voor medische voorlichting, maar dat daarnaast ook gebrek aan informatie een rol speelt. En dat kan een invloed hebben op hun overtuiging om zich te laten vaccineren”, voegt hij er nog aan toe.
Deel en print dit artikel
Het onderzoek, waarbij gezonde volwassenen een kleine nasale dosis Covid-virus kregen toegediend, suggereerde dat gespecialiseerde immuuncellen in de neus het virus in he...
Lees verderCovid is misschien in de eerste plaats een infectie van de luchtwegen, maar een veel voorkomend symptoom is brain fog, problemen met het geheugen of de concentratie - di...
Lees verderHet gaat om vaccins die met een spray worden toegediend en die niet alleen de ernst van de ziekte verminderen, maar die ook de overdracht van het virus kunnen stoppen. “D...
Lees verderProf. Marion Koopmans is de bekendste viroloog van Nederland. Als hoofd van de afdeling Viroscience aan het Erasmusziekenhuis in Rotterdam trok zij in het voorjaar van 20...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen