Greta Bolle, seksuologe-relatietherapeute, Brussel.
Uw man wil niet meer met u vrijen. Zelfs knuffelen vermijdt hij. Eerst dacht u dat er een ander was. Maar nu vermoedt u dat het aan zijn erecties ligt. Seksuologe Greta Bolle vertelt hoe u dat het beste aanpakt.
Mannen zijn kwetsbaar in hun seksueel functioneren. Een vrouw kan nog doen alsof ze klaarkomt, maar een man kan gewoon geen betrekkingen meer hebben indien er geen seksuele opwinding meer is. Een erectieprobleem is dus per definitie een relatieprobleem: dat wil zeggen dat het seksleven van dat koppel verstoord wordt en dat er een nieuw evenwicht moet worden gevonden. De beste en meest efficiënte manier is erover te praten. Als een gesprek onmogelijk is, leidt dat vaak tot het wegvallen van het seksuele contact en ook tot eenzaamheid en afzondering.
Empathie tonen is een goede manier om over het probleem te beginnen. Bijvoorbeeld: "Ik heb gemerkt dat het de laatste tijd niet echt lukt, dat moet niet gemakkelijk zijn voor u." Zo creëert u een opening waarbinnen gevoelens kunnen worden geuit. Zelf kunt u daarop inspelen door te zeggen hoe u deze situatie beleeft.
Elkaar verwijten naar het hoofd slingeren, kwaad worden of discussies uitlokken helpen niet. Daar wringt vaak het schoentje. Mijn ervaring is dat mensen vaak weinig inlevend en meevoelend zijn. Partners voelen zich dan tekortgedaan. Ze worden boos op hun man, omdat ze niet meer krijgen wat voor hen belangrijk is, namelijk seksuele voldoening. Dat heeft vaak zelfs een tegenovergesteld effect en leidt tot het vermijden van elk lichamelijk contact.
Ik denk dat ik als een tussenpersoon fungeer, iemand die het gesprek op gang brengt. Ik schep een soort neutrale context, waardoor mensen minder snel kwaad worden in mijn aanwezigheid. Ze zeggen de dingen vaker op een neutrale toon. Ze luisteren ook naar elkaar, want als iemand in de aanval gaat, luistert de andere partner al niet meer en gaat die onmiddellijk in de verdediging. Ik laat de partners uitspreken en in hun eigen woorden herhalen wat ze begrepen hebben van de ander.
Zeker. Als er voor een erectiepil gekozen wordt, is het ook belangrijk te achterhalen hoe de man en de vrouw dat beleven. Anderen verkiezen zelfinjecties. Daarnaast bespreek ik of er zo veel nadruk moet blijven op de penetratie. Want waar gaat seks tenslotte om? Het gaat om het smeden van een intieme band en het geven van plezier aan elkaar. Hiervoor moet het koppel een team vormen. De druk om te presteren via penetratie moet weg. Dus zoeken we naar alternatieven: moeten beide partners altijd op hetzelfde moment aan hun trekken komen? Of kan hij haar eventueel op een andere manier seksueel plezier geven, met zijn vingers of mond bijvoorbeeld. Het einddoel is dat er een soort connectie blijft bestaan tussen beiden. En dat ze seks niet uit de weg lopen.
Deel en print dit artikel
Het is niet evident om aan je apotheker pillen te vragen tegen erectiestoornissen. Zeker niet als je kletsgrage buurvr...Erectiepillen: kampioenen van de namaak
Testosteron is een steroïd hormoon dat bij mannen afgescheiden wordt door de testikels. Het wordt ook bij vrouwen geproduceerd door de eierst...Productie van testosteron
Bisfenol-A (BPA) is een organische verbinding die gebruikt wordt in de industrie om polycarbonaat, hars, thermisch papier en bepaalde types...Wat is bisfenol-A precies?
Het grote probleem bij de fiets is het zadel. Dat heeft namelijk de kwalijke neiging om de bilnaad (de zone tussen de anus...Verband tussen fietsen en erectiestoornissen
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen