Erectiestoornissen - Ga zelf het gesprek aan | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Erectiestoornissen


GETUIGENISSEN

Ga zelf het gesprek aan

Ga zelf het gesprek aan

Greta Bolle, seksuologe-relatietherapeute, Brussel.

Uw man wil niet meer met u vrijen. Zelfs knuffelen vermijdt hij. Eerst dacht u dat er een ander was. Maar nu vermoedt u dat het aan zijn erecties ligt. Seksuologe Greta Bolle vertelt hoe u dat het beste aanpakt.

Waarom is praten over een mogelijk erectieprobleem nodig?

Mannen zijn kwetsbaar in hun seksueel functioneren. Een vrouw kan nog doen alsof ze klaarkomt, maar een man kan gewoon geen betrekkingen meer hebben indien er geen seksuele opwinding meer is. Een erectieprobleem is dus per definitie een relatieprobleem: dat wil zeggen dat het seksleven van dat koppel verstoord wordt en dat er een nieuw evenwicht moet worden gevonden. De beste en meest efficiënte manier is erover te praten. Als een gesprek onmogelijk is, leidt dat vaak tot het wegvallen van het seksuele contact en ook tot eenzaamheid en afzondering.

Hoe kan de vrouw zulk gesprek aangaan?

Empathie tonen is een goede manier om over het probleem te beginnen. Bijvoorbeeld: "Ik heb gemerkt dat het de laatste tijd niet echt lukt, dat moet niet gemakkelijk zijn voor u." Zo creëert u een opening waarbinnen gevoelens kunnen worden geuit. Zelf kunt u daarop inspelen door te zeggen hoe u deze situatie beleeft.

Elkaar verwijten naar het hoofd slingeren, kwaad worden of discussies uitlokken helpen niet. Daar wringt vaak het schoentje. Mijn ervaring is dat mensen vaak weinig inlevend en meevoelend zijn. Partners voelen zich dan tekortgedaan. Ze worden boos op hun man, omdat ze niet meer krijgen wat voor hen belangrijk is, namelijk seksuele voldoening. Dat heeft vaak zelfs een tegenovergesteld effect en leidt tot het vermijden van elk lichamelijk contact.

Wat is uw taak in het herstellen van de communicatie tussen partners?

Ik denk dat ik als een tussenpersoon fungeer, iemand die het gesprek op gang brengt. Ik schep een soort neutrale context, waardoor mensen minder snel kwaad worden in mijn aanwezigheid. Ze zeggen de dingen vaker op een neutrale toon. Ze luisteren ook naar elkaar, want als iemand in de aanval gaat, luistert de andere partner al niet meer en gaat die onmiddellijk in de verdediging. Ik laat de partners uitspreken en in hun eigen woorden herhalen wat ze begrepen hebben van de ander.

Helpt u ook bij het zoeken naar oplossingen of alternatieven?

Zeker. Als er voor een erectiepil gekozen wordt, is het ook belangrijk te achterhalen hoe de man en de vrouw dat beleven. Anderen verkiezen zelfinjecties. Daarnaast bespreek ik of er zo veel nadruk moet blijven op de penetratie. Want waar gaat seks tenslotte om? Het gaat om het smeden van een intieme band en het geven van plezier aan elkaar. Hiervoor moet het koppel een team vormen. De druk om te presteren via penetratie moet weg. Dus zoeken we naar alternatieven: moeten beide partners altijd op hetzelfde moment aan hun trekken komen? Of kan hij haar eventueel op een andere manier seksueel plezier geven, met zijn vingers of mond bijvoorbeeld. Het einddoel is dat er een soort connectie blijft bestaan tussen beiden. En dat ze seks niet uit de weg lopen.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Is vroegtijdige zaadlozing ook een erectieprobleem? 22 05 2013
Erectiestoornissen
Is vroegtijdige zaadlozing ook een erectieprobleem?

Doseren van seksuele stimulatie

Enerzijds is een erectie slechts mogelijk na seksuele stimulatie, met uitzondering van de spontane nachtelijke en ochtenderecties....

Lees verder
Erectiestoornis? Tanden goed poetsen! 30 04 2013
Erectiestoornissen
Erectiestoornis? Tanden goed poetsen!

Tandplak en erectiestoornissen

Tandvleesontsteking of parodontitis komt voor bij de helft van de 55-plussers. Parodontitis ontstaat door ophoping van bacteriën, voedselre...

Lees verder
Vroegtijdig klaarkomen: hoe aanpakken? 16 04 2013
Erectiestoornissen
Vroegtijdig klaarkomen: hoe aanpakken?

Aan de basis: controleverlies over opwinding

Gewoonlijk neemt men aan dat mannen die binnen de minuut na penetratie ejaculeren, de seksuele opwinding niet onder control...

Lees verder
Goed voor het hart, goed voor de erecties ? 29 03 2013
Erectiestoornissen
Goed voor het hart, goed voor de erecties ?

Effect op erecties via gemeenschappelijke risicofactoren

De gemeenschappelijke oorzaak van erectiestoornissen en vaatziekten in hart en hersenen is een vernauwing van de...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

OPINIEPEILING

Uw partner sms't u dat zij/hij voor vanavond een erotische film gehuurd heeft. Maar de laatste keer kreeg u geen goede erectie. Wat doet u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook