Gepubliceerd op 29/03/2013 à 12:37
Door onze leefstijl te wijzigen, met name gezonder te eten en meer te bewegen, kunnen we ons beschermen tegen hart- en vaatziekten. Kunnen deze goede gewoonten ook leiden tot betere erecties?
De gemeenschappelijke oorzaak van erectiestoornissen en vaatziekten in hart en hersenen is een vernauwing van de slagaders. De risicofactoren voor deze vaatziekten zijn bijgevolg ook risicofactoren voor erectiestoornissen: hoge bloeddruk, diabetes, verhoogd cholesterol, roken en obesitas.
Het goede nieuws is dat het mogelijk is om deze risicofactoren te verminderen met enkele wijzigingen in de leefstijl. Maar heeft dit ook gunstige effecten op de erecties?
De onderzoekers zochten in de wetenschappelijke literatuur naar studies die het effect van minimum zes weken leefstijlwijzigingen hadden onderzocht. Zij waren meer bepaald geïnteresseerd in het verminderen van de kans op erectiestoornissen.
Zes zulke studies met in totaal 740 patiënten werden geselecteerd. Uit alle studies bleek dat aanpassingen in de leefstijl en een daling van de bloedvetten resulteerden in betere erecties.
Het effect was groter bij mannen met lichte erectieproblemen dan bij mannen met ernstige erectiestoornissen. Bovendien werd het effect van de leefstijlwijzigingen nog versterkt bij mannen die al een erectiepil (PDE5-remmer) namen om tot een erectie te komen.
Gezond eten om vaatvernauwing tegen te gaan, is een van die wijzigingen in de leefstijl die werden onderzocht. Als voorbeeld hiervan wordt vaak het mediterrane dieet gegeven, dat volle granen, fruit, groenten, noten en olijfolie aanbeveelt. Dit dieet is eveneens doeltreffend gebleken om erectiestoornissen te voorkomen.
Daarnaast is ook wetenschappelijk bewezen dat meer lichaamsbeweging gunstig is voor de erecties. De kans op een erectiestoornis vermindert met 30% bij mannen die anderhalf uur per week lopen of drie uur per week intens sporten.
Ook oudere diabetici (type 2-diabetes) die gedurende één jaar actiever bewegen en gezonder eten zien hun erecties verbeteren, in vergelijking met een controlegroep die zijn leefstijl niet veranderde.
Tot slot, het verminderen van de risicofactoren voor vaatziekten met geneesmiddelen (bijvoorbeeld tegen hoge bloeddruk, hoge cholesterol of suikerziekte) heeft eveneens een positief effect op de erecties.
Deel en print dit artikel
“De link tussen erectiestoornissen en hartziekten is dat de diameter van een bloedvat dat zuurstof naar de hartspier brengt vergelijkbaar is met de diameter van een bloed...
Lees verderEen goedaardige prostaatvergroting, ook wel prostaatadenoom genoemd, komt heel veel voor. 22% van de mannen tussen 50 en 59 jaar, en tot 45% van de mannen tussen 70 en 80...
Lees verderErectiestoornissen hebben zowel voor mannen als vrouwen een impact op het seksleven. De grootste bron van erectiele dysfun...
Lees verder«Zowel in het domein van de reproductieve geneeskunde als bij het grote publiek worden grote teelballen doorgaa...
Lees verderDirk Michielsen, prof. Urologie aan het UZ Brussel
Greta Bolle, seksuologe-relatietherapeute, Brussel.
Leen Delahaye, seksuologe <a class="link" href="http://www.groepspraktijk-facet.be" target="\_blank">Groepspraktijk Facet </a>
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen