Gilbert, 56 jaar
De kans was groot dat ik na mijn prostatectomie geen erecties meer zou kunnen krijgen. Ik had geluk, en kon geholpen worden met geneesmiddelen tegen erectiestoornissen.
“Enkele dagen voor mijn 52ste verjaardag liet ik de PSA-waarden in mijn bloed analyseren. Uit voorzorg, want zowel bij mijn vader als bij mijn oom was er eerder prostaatkanker vastgesteld. Dat eerste onderzoek van de PSA-waarden wees op een mogelijke kanker. Zeven maanden later, na verschillende bijkomende PSA-analyses, biopsieën, een echografie en een rectaal onderzoek, stond de diagnose vast. Ik had prostaatkanker, en hij evolueerde zelfs snel.
In mijn geval was een prostatectomie de beste behandeling. Dat is een operatie waarbij de prostaat verwijderd wordt. Zoals alle mannen kreeg ik na de operatie af te rekenen met urine-incontinentie. Gelukkig had ik dat probleem na enkele maanden kinesitherapie opnieuw onder controle.
Ook over het tweede grote gevolg van de operatie, impotentie, had mijn uroloog mij op voorhand goed ingelicht. De operatie kon de zenuwen kneuzen die over de prostaat naar de penis loopt. Als de zenuwen voldoende gespaard konden blijven, kon een erectiepil volstaan om opnieuw erecties te krijgen. Na de operatie moest ik zes maanden afwachten om te zien of ik bij seksuele stimulatie opnieuw een beginnende erectie zou krijgen. Dat was zo, en dus kon ik proberen of een erectiepil mijn erectie zou verbeteren.
Die ‘eerste keer’ met mijn echtgenote nam ik het pilletje ongeveer een half uur op voorhand. Daar was niets bizars aan: het voelde allemaal heel natuurlijk. Na die geslaagde eerste keer zijn we de erectiepillen blijven gebruiken, tot onze grote voldoening. Voor de operatie lag ik niet wakker van die erecties. Het belangrijkste was dat de operatie goed zou verlopen en dat ik hopelijk voorgoed van de kanker verlost zou zijn. Maar ik denk wel dat die impotentie op termijn op mijn gemoed had kunnen wegen. Mijn vrouw zou er nooit een probleem van maken, maar als gezonde, vijftigjarige man zou ik het wel vervelend beginnen vinden.
Deel en print dit artikel
Het is niet evident om aan je apotheker pillen te vragen tegen erectiestoornissen. Zeker niet als je kletsgrage buurvr...Erectiepillen: kampioenen van de namaak
Testosteron is een steroïd hormoon dat bij mannen afgescheiden wordt door de testikels. Het wordt ook bij vrouwen geproduceerd door de eierst...Productie van testosteron
Bisfenol-A (BPA) is een organische verbinding die gebruikt wordt in de industrie om polycarbonaat, hars, thermisch papier en bepaalde types...Wat is bisfenol-A precies?
Het grote probleem bij de fiets is het zadel. Dat heeft namelijk de kwalijke neiging om de bilnaad (de zone tussen de anus...Verband tussen fietsen en erectiestoornissen
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen