Leen Delahaye, seksuologe <a class="link" href="http://www.groepspraktijk-facet.be" target="\_blank">Groepspraktijk Facet </a>
Stress, faalangst, schaamte, onzekerheid ... Om deze psychische oorzaken van erectiestoornissen aan te pakken, kunt u terecht bij een seksuoloog. Tekst en uitleg met Leen Delahaye.
Praten met een seksuoloog is effectief als er psychologische factoren spelen bij de erectiestoornissen. Dat kan bijvoorbeeld onzekerheid zijn over het lichaam of over de relatie. Of omdat een man faalangst heeft of onder stress staat.
Therapie bij een seksuoloog kan ook als aanvulling op behandelingen van lichamelijke oorzaken. Want psychische en fysieke factoren kunnen elkaar beïnvloeden. Een eenmalig erectieprobleem kan bijvoorbeeld voldoende zijn om faalangst uit te lokken, waardoor het de volgende keer moeilijker wordt om een erectie te krijgen.
In beide gevallen stappen mannen het best eerst naar de huisarts. Hij kan vervolgens doorverwijzen naar een specialist of een seksuoloog, afhankelijk van de oorsprong van de erectiestoornissen.
Net als psychotherapeuten proberen seksuologen het probleem te verhelpen door middel van gesprekstherapie. Doordat de seksuoloog vragen stelt en hypothesen formuleert, kan de patiënt tot nieuwe inzichten komen. Een lichamelijk onderzoek komt er dus niet aan te pas.
We bespreken onder andere de plaats van penetratie binnen het seksuele spel. Of we leggen uit waarom een man zich niet hoeft te schamen als het een keertje niet lukt. Daarnaast geven we oefeningen en opdrachten mee naar huis. Bijvoorbeeld om een boek te lezen over seksuele technieken. Of we stellen een penetratieverbod in. Zo ligt de focus niet langer op het krijgen van een erectie, maar op het gevoel bij strelen. Op die manier kan de prestatiedruk bij seks afnemen.
Inderdaad: de partner kan het precieze probleem helpen identificeren en oplossen. Bovendien zijn de erectiestoornissen ook deels het probleem van de partner.
Meestal komt de patiënt wekelijks of tweewekelijks langs voor een uurtje. De therapie kan enkele weken tot een jaar duren: voor elke patiënt ziet de behandeling er anders uit. Het hangt af van de precieze problematiek, maar ook van de inzet van de patiënt. Hij moet zelf werken om zijn probleem op te lossen. Een seksuoloog heeft vooral een ondersteunende rol.
Deel en print dit artikel
Met drie eenvoudige onderzoeken kan de arts een ernstige oorzaak van bloed in een zaadlozing opsporen:Hemospermie: welke onderzoeken laten uitvoeren?
Om een erectie te hebben, moeten de anatomische structuren aanwezig zijn die een erectie mogelijk maken. Is dat bij de clitoris het g...Ontdek de anatomie van de clitoris
Vooreerst, wees gerustgesteld: bloed bij de zaadlozing kan nooit uit de testikels komen. Bloed in de testikel migr...Hemospermie: onschuldige oorsprong van de bloedsporen
Voor alle duidelijkheid: erectiepillen worden voorgeschreven aan mannen met een erectiestoornis. Ze zijn niet bedoeld voor recreat...De juiste reden voor een erectiepil
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen