Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

GERD-reflux


GETUIGENISSEN

Ik heb gastro-oesofagale reflux overwonnen

Ik heb gastro-oesofagale reflux overwonnen

Steven, 47 jaar oud

Niet zo lang geleden had Steven dagelijks last van gastro-oesofagale reflux. Op een dag ging hij erover praten met zijn arts. Dankzij enkele veranderingen in zijn levensstijl heeft hij het probleem kunnen oplossen.

Vroeger was ik bijna altijd bang om te gaan eten. Ik wist heel goed: zodra ik gedaan heb met eten, zal ik weer iets voelen branden achter mijn borstbeen. En dat terwijl ik een echte bourgondiër ben. Dat kan mijn vrouw Brigitta bevestigen. Ik werd dan ook wanhopig in het vooruitzicht van wat er na de maaltijd zou komen. En ’s nachts was het nog erger. Door die zure oprispingen kon ik maar moeilijk in slaap vallen. Daarom besloot ik er mijn arts over te spreken.

Slechte leefgewoonte lag aan de basis van zure oprispingen

Samen hebben we mijn levensstijl overlopen. Het viel mij op dat ik zowat alles deed om zure oprispingen te krijgen. Zo nam ik elke avond een aperitief. Ik stak dan een sigaret op en op mijn salontafel stonden er altijd een glas bier en wat gekruide nootjes. Een uurtje later ging ik aan tafel. Brigitta is een echte keukenprinses. Dus genoot ik met volle teugen van mijn maaltijd. Frietjes met een goedgepeperde saus was mijn lievelingskost. Vaak had ik alles in een mum van tijd opgegeten. Daarna volgde uiteraard het dessert: gebakjes gevuld met crème en een kop koffie. Uiteindelijk ging ik languit in de sofa liggen en keek ik tv. Daar voelde ik dan het zuur oprispen.

Goede voornemens hebben me genezen

“Alcohol, koffie, vetrijke en gekruide maaltijden … en u vraagt zich af waarom u last heeft van zure oprispingen?”, merkte mijn dokter ietwat plagerig op. Dankzij zijn goede raad heb ik mijn hele avondprogramma moeten herzien. Nu eten we veel vroeger, waardoor het aperitief verdwijnt. De maaltijden bestaan uit gekookte aardappelen, gegrild vlees en uiteraard een grote kom sla. Het dessert is plots niet meer nodig. Soms heb ik nog wat oprispingen en dan neem ik een middel tegen maagzuur. Dat verlicht onmiddellijk de klachten. Binnenkort zal ik wellicht geen oprispingen meer krijgen, want ik wil ook stoppen met roken.

 

 

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

Wat kan ik tegen die dagelijkse zure oprispingen doen? 14 10 2011
GERD-reflux
Wat kan ik tegen die dagelijkse zure oprispingen doen?

Enkele tips om gastro-oesofagale reflux te voorkomen, of te verzachten:

  • Probeer geen te zware maaltijden te eten. U kunt bijvoorbeeld het aantal maaltijden overdag verd...

Lees verder
Antireflux chirurgie 14 10 2011
GERD-reflux
Antireflux chirurgie

Voor wie?

Een langdurige gastro-oesofagale reflux kan de levenskwaliteit aanzienlijk verslechteren. In dat geval kan de arts overgaan tot chirurgie. Er zijn twee redenen die een...

Lees verder
Geneesmiddelen: een oplossing tegen GERD 14 10 2011
GERD-reflux
Geneesmiddelen: een oplossing tegen GERD

Doel van de geneesmiddelen

Elk geneesmiddel heeft hetzelfde doel: het zuurgehalte in de maag verminderen en dus ook de aanval op het slokdarmslijmvlies verkleinen in geval van re...

Lees verder
Hoe stelt de arts GERD vast? 14 10 2011
GERD-reflux
Hoe stelt de arts GERD vast?

Diagnose van gastro-oesofagale reflux

Het is vrij gemakkelijk om GERD vast te stellen. Het kenmerkende symptoom is brandend maagzuur na de maaltijden en ’s nachts. Toch kan de do...

Lees verder
Wat zijn de mogelijke complicaties bij GERD? 14 10 2011
GERD-reflux
Wat zijn de mogelijke complicaties bij GERD?

Reflux oesofagitis

Soms komt het slijmvlies van de slokdarm regelmatig in contact met maagsap. Dat kan een ontstekingsreactie met zich meebrengen. Bij slokdarmontsteking spreken...

Lees verder
GERD: is het voedsel verantwoordelijk? 14 10 2011
GERD-reflux
GERD: is het voedsel verantwoordelijk?

Te zware maaltijd

De maag is geen rekbaar orgaan. Door te veel voedsel neemt de druk op de maag toe, wat zure oprispingen in de hand werkt.

Te snelle maaltijd

Tijdens een vee...

Lees verder

OPINIEPEILING

Een zure smaak in de mond en een branderig gevoel in de maagstreek: geen ideale omstandigheden om zaken te doen. En die zakenlunch dan?

ZIEKTES IN DE KIJKER

Alle ziekten
NEWSLETTER
Medipedia facebook