GERD-reflux - Ik heb gastro-oesofagale reflux overwonnen | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

GERD-reflux


GETUIGENISSEN

Ik heb gastro-oesofagale reflux overwonnen

Ik heb gastro-oesofagale reflux overwonnen

Steven, 47 jaar oud

Niet zo lang geleden had Steven dagelijks last van gastro-oesofagale reflux. Op een dag ging hij erover praten met zijn arts. Dankzij enkele veranderingen in zijn levensstijl heeft hij het probleem kunnen oplossen.

Vroeger was ik bijna altijd bang om te gaan eten. Ik wist heel goed: zodra ik gedaan heb met eten, zal ik weer iets voelen branden achter mijn borstbeen. En dat terwijl ik een echte bourgondiër ben. Dat kan mijn vrouw Brigitta bevestigen. Ik werd dan ook wanhopig in het vooruitzicht van wat er na de maaltijd zou komen. En ’s nachts was het nog erger. Door die zure oprispingen kon ik maar moeilijk in slaap vallen. Daarom besloot ik er mijn arts over te spreken.

Slechte leefgewoonte lag aan de basis van zure oprispingen

Samen hebben we mijn levensstijl overlopen. Het viel mij op dat ik zowat alles deed om zure oprispingen te krijgen. Zo nam ik elke avond een aperitief. Ik stak dan een sigaret op en op mijn salontafel stonden er altijd een glas bier en wat gekruide nootjes. Een uurtje later ging ik aan tafel. Brigitta is een echte keukenprinses. Dus genoot ik met volle teugen van mijn maaltijd. Frietjes met een goedgepeperde saus was mijn lievelingskost. Vaak had ik alles in een mum van tijd opgegeten. Daarna volgde uiteraard het dessert: gebakjes gevuld met crème en een kop koffie. Uiteindelijk ging ik languit in de sofa liggen en keek ik tv. Daar voelde ik dan het zuur oprispen.

Goede voornemens hebben me genezen

“Alcohol, koffie, vetrijke en gekruide maaltijden … en u vraagt zich af waarom u last heeft van zure oprispingen?”, merkte mijn dokter ietwat plagerig op. Dankzij zijn goede raad heb ik mijn hele avondprogramma moeten herzien. Nu eten we veel vroeger, waardoor het aperitief verdwijnt. De maaltijden bestaan uit gekookte aardappelen, gegrild vlees en uiteraard een grote kom sla. Het dessert is plots niet meer nodig. Soms heb ik nog wat oprispingen en dan neem ik een middel tegen maagzuur. Dat verlicht onmiddellijk de klachten. Binnenkort zal ik wellicht geen oprispingen meer krijgen, want ik wil ook stoppen met roken.

 

 

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Slapen op linkerzij helpt tegen brandend maagzuur 16 11 2022
GERD-reflux
Slapen op linkerzij helpt tegen brandend maagzuur

“Het is een eenvoudige en doeltreffende manier om brandend maagzuur tegen te gaan”, aldus arts-onderzoeker Jeroen Schuitenmaker van Amsterdam UMC. Hij deed onderzoek naar...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

31 10 2019
GERD-reflux
Reflux, brandend maagzuur: let op met medicatie!

Net als bij alle andere geneesmiddelen treden er bijwerkingen op bij medicatie voor brandend maagzuur en reflux. Wees dus voorzichtig als je dergelijke medicatie inneemt....

Lees verder

OPINIEPEILING

Een zure smaak in de mond en een branderig gevoel in de maagstreek: geen ideale omstandigheden om zaken te doen. En die zakenlunch dan?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook