Elk geneesmiddel heeft hetzelfde doel: het zuurgehalte in de maag verminderen en dus ook de aanval op het slokdarmslijmvlies verkleinen in geval van reflux.
Antacida zijn zonder medisch voorschrift verkrijgbaar in de apotheek. Ze reageren vrijwel onmiddellijk door het maagzuur te neutraliseren. Hierdoor stopt de irritatie in de slokdarm. U kunt antacida punctueel gebruiken, wanneer u zuurbranden voelt opkomen. Maar ze hebben geen genezende kracht bij aanhoudende en terugkerende oprispingen.
H2-receptorantagonisten vestigen zich via het bloed op histaminereceptoren. Deze pariëtale cellen bevinden zich op de maagwand en scheiden het maagsap af. H2-receptorantagonisten remmen dus het maagzuur af. Dit geneesmiddel is enkel op doktersvoorschrift beschikbaar.
Net zoals H2-receptorantagonisten zijn protonpompremmers over het algemeen enkel op doktersvoorschrift verkrijgbaar. Sommige types geneesmiddelen zijn wel vrij verkrijgbaar. Ze zwakken de protonpomp af, die verantwoordelijk is voor de maagsapproductie. Dat verlaagt de maagzuurproductie aanzienlijk.
In tegenstelling tot de antacida zijn protonpompremmers ongeveer 24 uur efficiënt. Personen die minstens een keer per week een oprisping krijgen, worden aangeraden om dit medicijn te gebruiken.
“Het is een eenvoudige en doeltreffende manier om brandend maagzuur tegen te gaan”, aldus arts-onderzoeker Jeroen Schuitenmaker van Amsterdam UMC. Hij deed onderzoek naar...
Lees verderNet als bij alle andere geneesmiddelen treden er bijwerkingen op bij medicatie voor brandend maagzuur en reflux. Wees dus voorzichtig als je dergelijke medicatie inneemt....
Lees verderNina, 30 jaar oud
Steven, 47 jaar oud
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen