Gepubliceerd op 02/11/2011 à 10:25
Mensen met hiv moeten hun antiretrovirale behandeling stipt volgen. Steun van gespecialiseerde verpleegkundigen kan daarbij helpen.
“Door allerlei omstandigheden kan het lastig zijn de medicatie correct in te nemen," legt Cora Lamonte uit, counselor bij het aidsreferentiecentrum van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. "Maar als u de behandeling niet correct volgt, wordt hiv na verloop van tijd resistent." Daarom kan het soms nuttig zijn om een beroep te doen op ‘counseling’. Een dienst die patiënten bijstaat en ondersteunt, en die in de meeste aidsreferentiecentra wordt aangeboden. Ze wordt verleend door counselors die specifiek opgeleid zijn in sociaal en psychologisch welzijn.
Psychosociale counseling wordt voorgesteld om na te gaan of patiënten mentaal klaar zijn om met de pillen te starten, en of de omgevingsfactoren dat ook toelaten. “Denk bijvoorbeeld aan iemand die thuis nog niet verteld heeft dat hij hiv heeft, maar zijn medicatie wel in de koelkast moet bewaren”, geeft Cora Lamonte aan. “Veel patiënten hebben vragen over hoe ze hun besmetting bekend kunnen maken, maar ook over hun kinderwens, seksualiteit of een eventuele nieuwe partner.”
Therapiecounseling geeft patiënten dan weer zoveel mogelijk informatie over hiv zelf. In verschillende sessies worden patiënten voorbereid op de geneesmiddeleninname: er wordt gepraat over het belang van therapietrouw, de te verwachten nevenwerkingen, de geschikte voeding, wat u moet doen bij een jetlag enz. Maar patiënten krijgen ook uitleg over allerlei hulpmiddelen, zoals pillendozen en een dienst die u per sms herinnert de medicatie te nemen.
“Elke nieuwe patiënt komt na de diagnose bij een psychosociale counselor langs”, legt Cora Lamonte uit. "Soms is dat voldoende maar soms heeft de patiënt nood aan meerdere gesprekken. Meestal is er opnieuw contact bij sleutelmomenten in het leven (bijvoorbeeld een nieuwe partner), bij een overstap op nieuwe medicatie of na een raadpleging bij de dokter. Of patiënten kunnen gewoon eens langskomen voor een kop koffie, om te vertellen dat alles goed gaat. Dat is altijd fijn om horen”, besluit Cora Lamonte.
Naast individuele steunverlening geven de counselors van het ARC van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen ook groepsbegeleiding. Zo ging onlangs ‘Vhiva!’ van start, een praatgroep enkel voor vrouwen met hiv. Wie geïnteresseerd is, kan contact opnemen met Cora Lamonte via clamonte@itg.be of op het nummer 03/247 64 65.
Interesse in counseling? Contacteer het dichtstbijzijnde aidsreferentiecentrum. De meeste centra bieden deze dienst gratis aan.
Deel en print dit artikel
De resultaten van die systematische peiling zijn toch wel enigszins verrassend wat de gevolgen van die stigmatisering betreft. 91% van de respondenten was het eens met de...
Lees verderVolgens een recent rapport van de World Health Organization (WHO) zou het aantal nieuwe hivbesmettingen die werden vastgesteld tussen 2019 en 2020 met 24 % gedaald zijn....
Lees verderIn het ziekenhuis worden seropositieve mensen opgevolgd door een hiv-arts en een team van paramedici – psycholoog, diëtist(e), hiv-verpleegkundige ... Zij informeren hiv-...
Lees verderDe eerste grote stap vooruit in 2017 was de terugbetaling van PreP, een preventiestrategie waarbij mensen...
Lees verderUit verschillende (hoofdzakelijk Amerikaanse, maar ook andere) onderzoeken blijkt dat we steeds minder seksuele betrekkingen hebben.
In de Verenigde Staten zegt 23% van...
Arno, 30 jaar Axel, 60 jaar
Koen Block, lid van de European Aids Treatment Group (EATG) en hiv-patiënt (45) & Prof. Michel Moutschen, diensthoofd infectieziekten en interne geneeskunde van het CHU Liège
Prof. Stéphane De Wit, diensthoofd Infectiologie in het CHU Saint-Pierre.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen