Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:14
Geheugenstoornissen, concentratiemoeilijkheden, coördinatieproblemen? Een hiv-infectie kan leiden tot cognitieve stoornissen.
De specialisten zijn al zeer lang op de hoogte van de neurologische aandoeningen die gepaard gaan met hiv. Dit virus is inderdaad neurotroop. Het kan zich met andere woorden verstoppen in het zenuwstelsel en er de hersencellen en ruggenmergcellen infecteren. Hierdoor ontstaan cognitieve stoornissen zoals geheugen- of aandachtsstoornissen. In extreme en zeer zeldzame gevallen, kan deze infectie ook leiden tot andere problemen zoals encefalitis of een hersenontsteking.
Hiv-dementie, een vorm van dementie die veel gelijkenissen vertoont met de dementie die veroorzaakt wordt door de ziekte van Alzheimer, is sinds de lancering van de tritherapieën in de jaren 90 zo goed als verdwenen. 'Subtielere' vormen hebben echter hun opwachting gemaakt... "Ik ben vaker verstrooid dan vroeger." "Ik moet een post-it op de koelkast kleven om een afspraak niet te vergeten." "Ik kan me niet op een boek concentreren. Ik zit elders met mijn gedachten." Dit zijn klachten die gepaard gaan met de lichte cognitieve stoornissen waaraan een niet onbelangrijk deel van de seropositieven lijdt. Deze stoornissen hebben geen grote impact op het dagelijkse leven, maar ze zijn wel aanwezig en hinderlijk.
Kan men deze stoornissen behandelen? Er is tegenwoordig een discussie aan de gang om te weten of de antiretrovirale behandeling moet aangepast worden om deze stoornissen uit te schakelen. De antiretrovirale middelen penetreren het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) namelijk niet allemaal op dezelfde manier. Welnu, om het virus te bestrijden en replicatie te verhinderen, moet het bestreden worden waar het zich bevindt, dus ook in het zenuwstelsel. Maar niet iedereen is het eens over het vermogen van sommige antiretrovirale middelen om het zenuwstelsel te penetreren.
De meeste artsen proberen de behandeling te optimaliseren door medicatie voor te schrijven die geacht wordt een goede penetratie te hebben naar het centrale zenuwstelsel. Men stelt af en toe vast dat de toestand van een patiënt verbetert na een wijziging van de behandeling. Is dit echt te danken aan een betere penetratie van de medicatie? Niemand kan dat tot nu toe bevestigen.
Deel en print dit artikel
Elke dag drie nieuwe besmettingen met hiv in België: een indrukwekkend cijfer. Aids blijkt in ons land nog steeds niet op zijn retour. M...Nog nooit zoveel nieuwe diagnoses
Aids? In de jaren tachtig en negentig stond aids bekend als het letterwoord voor een vreselijk monster, een feilloze killer. Nu lijkt de killer...Aids, een complexe ziekte
Uit verschillende (hoofdzakelijk Amerikaanse, maar ook andere) onderzoeken blijkt dat we steeds minder seksuele betrekkingen hebben.
In de Verenigde Staten zegt 23% van...
Arno, 30 jaar Axel, 60 jaar
Koen Block, lid van de European Aids Treatment Group (EATG) en hiv-patiënt (45) & Prof. Michel Moutschen, diensthoofd infectieziekten en interne geneeskunde van het CHU Liège
Prof. Stéphane De Wit, diensthoofd Infectiologie in het CHU Saint-Pierre.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen