Gepubliceerd op 12/12/2011 à 12:13
Dankzij de retrovirale middelen is de levensverwachting van hiv-patiënten sterk toegenomen. Hoe kunnen seropositieve senioren straks het best opgevangen worden?
De voorbije tien jaar is hiv geëvolueerd van een acute aandoening bij jongeren naar een chronische ziekte bij mensen van middelbare leeftijd. “Mensen met hiv hebben vandaag een quasi normale levensverwachting”, bevestigt dr. Eric Florence van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen.
Vandaag zijn er nog niet zoveel 65-plussers met hiv. Ter illustratie: van de 2050 patiënten die het ITG vandaag opvolgt, is slechts 4% ouder dan 65 jaar. Eric Florence: “Van hen zijn er elk jaar maar een paar mensen die in een woon- en zorgcentrum opgevangen moeten worden.”
Maar de komende tien jaar zal de vraag naar opvang van seropositieve senioren in woon- en zorgcentra gevoelig toenemen. De generatie tussen 55 en 65 jaar maakt vandaag 10% uit van het totale aantal hiv-patiënten bij het ITG. “Bovendien krijgen mensen met hiv sneller af te rekenen met ouderdomskwalen. Vermoedelijk zullen sommige seropositieve senioren dan ook op een jongere leeftijd opvang nodig hebben”, vervolgt Eric Florence.
Jammer genoeg hebben veel woon- en zorgcentra nog vooroordelen tegenover patiënten met hiv. Die vrees voor het onbekende is onterecht, aldus Eric Florence. “Een senior met hiv verschilt niet zo veel van een gewone patiënt. Hij moet inderdaad elke dag zijn pillen nemen. Maar welke rusthuisbewoner moet dat niet doen?”
Voor de opvang van senioren met hiv zijn er geen speciale technieken vereist, wel de naleving van een aantal aandachtspunten. Het is bijvoorbeeld oppassen bij de wondzorg om besmetting te voorkomen. Ook de therapietrouw is erg belangrijk. Daarnaast moet de gezondheid van de patiënten van nabij opgevolgd worden, aangezien de hiv-infectie hen kwetsbaarder maakt voor bijkomende aandoeningen.
“Deze aandachtspunten moeten opgenomen worden in de opleiding en de bijscholing van het personeel in de woonzorgcentra. Op internationale congressen wordt daar al flink over gedebatteerd, maar een specifiek actieplan is voorlopig niet nodig. Ons belangrijkste doel blijft nog steeds om nieuwe besmettingen te voorkomen en het stigma op hiv en aids bij alle patiëntengroepen weg te werken”, besluit Eric Florence.
Deel en print dit artikel
Een hartinfarct, een cerebrovasculair accident (CVA)… Het verhoogde risico op cardiovasculaire problemen is een bijkomende last voor seropositieve mensen. De specialis...
Sensoa is het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid en HIV. Al voor de tweede keer helpt het centrum mensen met hiv zich voor te ber...Sensoa organiseert HIV Run
De specialisten zijn al zeer lang op de hoogte van de neurologische aandoeningen die gepaard gaan met hiv. Dit virus is inderdaad ne...De neurologische aandoeningen van hiv
Sinds tritherapieën beschikbaar zijn (1996), is een hiv-infectie een chronische ziekte geworden. Men is erin geslaagd de levensduur v...Aids is een chronische ziekte
Uit verschillende (hoofdzakelijk Amerikaanse, maar ook andere) onderzoeken blijkt dat we steeds minder seksuele betrekkingen hebben.
In de Verenigde Staten zegt 23% van...
Arno, 30 jaar Axel, 60 jaar
Koen Block, lid van de European Aids Treatment Group (EATG) en hiv-patiënt (45) & Prof. Michel Moutschen, diensthoofd infectieziekten en interne geneeskunde van het CHU Liège
Prof. Stéphane De Wit, diensthoofd Infectiologie in het CHU Saint-Pierre.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen