Gepubliceerd op 08/06/2011 à 10:58
Bent u bang dat u blootgesteld werd aan het aidsvirus? Geen paniek! Een 'behandeling na blootstelling' maakt het mogelijk het risico op overdracht van het virus te verkleinen.
U had net een onveilig seksueel contact en u vreest nu een eventuele besmetting met het aidsvirus… U denkt misschien dat u niets anders kunt doen dan drie maanden wachten om een aidstest te laten doen. U hebt het helemaal mis! U kunt gratis een 'behandeling na blootstelling' verkrijgen waarmee u het risico op besmetting kunt verkleinen. Deze weinig bekende behandeling bestaat uit het nemen van antiretrovirale middelen, die het vermenigvuldigingsproces van het virus vertragen. De behandeling moet na blootstelling aan het risico zo snel mogelijk starten, nog voordat het virus in de bloedbaan terechtkomt. Indien mogelijk binnen 2 tot 4 uur, bij voorkeur binnen 24 uur en in elk geval binnen 72 uur. Deze zware behandeling vervangt de preventiemaatregelen niet, maar is wel een bijkomend wapen in de strijd tegen aids.
Een onbeschermd seksueel contact met een seropositieve partner (een scheur in of een verschuiving van het condoom, geen gebruik van een condoom), een verkrachting, een uitwisseling van injectienaalden bij druggebruik, in een park in een rondslingerende injectienaald trappen, een agressor die u bijt… Er bestaan inderdaad talrijke risico-situaties. Daar horen ook onbeschermde seksuele betrekkingen bij met een persoon van wie u de gezondheidstoestand niet kent. Probeer in geval van twijfel uw partner te contacteren om te vragen wanneer zijn laatste aidstest werd uitgevoerd. Ga vervolgens naar een aidsreferentiecentrum. De arts zal het risico op overdracht samen met u inschatten. Dat risico is afhankelijk van de aard van het seksueel contact, alsook van de waarschijnlijkheidsgraad dat uw partner drager is van het virus. Daarvoor baseert de arts zich op verschillende factoren, onder meer het feit dat uw partner al dan niet afkomstig is uit een land met een hoge prevalentie van aids, een eventueel verband met druggebruik, het hebben van talrijke partners, in het bijzonder homoseksuele partners. In functie van deze factoren, zal de arts u al dan niet aanraden om de 'behandeling na blootstelling' te nemen.
Om deze behandeling gratis te krijgen, moet u zich begeven naar een van de negen Belgische aidsreferentiecentra of de daaraan verbonden wachtdienst. Hebt u geen tijd om ernaartoe te gaan, ga dan naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis of spoedgevallendienst. U krijgt er een pakket voor vier dagen, waarvoor u ongeveer € 100 betaalt. Vraag vooraf duidelijk of het pakket voorradig is. Daarna kunt u de rest van de behandeling gratis afhalen in een van de referentiecentra. Dat gebeurt in het kader van een medische opvolging van drie maanden met verschillende raadplegingen en bloedcontroles. Deze prestaties worden gedeeltelijk terugbetaald door uw ziekenfonds. De antiretrovirale middelen zelf zijn volledig gratis, ongeacht uw nationaliteit, uw verblijfstatus en of u lid bent of niet van een ziekenfonds.
Deze 'behandeling na blootstelling' mag niet lichtzinnig opgenomen worden. De zware behandeling moet gedurende 28 dagen genomen worden en de doeltreffendheid ervan is niet 100% verzekerd. De behandeling vervangt in geen enkel geval de preventiemaatregelen. Ze kan niettemin zeer nuttig zijn wanneer een condoom per ongeluk scheurt of bij een verkrachting. In dit laatste geval wordt de behandeling automatisch voorgeschreven.
Deze behandeling is lang taboe gebleven omdat men er geen banale behandeling wilde van maken. Ze is nog steeds weinig bekend bij de bevolking, maar ook bij artsen en centra voor gezinsplanning. Om dit wapen in de strijd tegen aids beter bekend te maken, zal een informatiecampagne zeker nodig zijn.
Deel en print dit artikel
Elke dag drie nieuwe besmettingen met hiv in België: een indrukwekkend cijfer. Aids blijkt in ons land nog steeds niet op zijn retour. M...Nog nooit zoveel nieuwe diagnoses
Aids? In de jaren tachtig en negentig stond aids bekend als het letterwoord voor een vreselijk monster, een feilloze killer. Nu lijkt de killer...Aids, een complexe ziekte
Uit verschillende (hoofdzakelijk Amerikaanse, maar ook andere) onderzoeken blijkt dat we steeds minder seksuele betrekkingen hebben.
In de Verenigde Staten zegt 23% van...
Arno, 30 jaar Axel, 60 jaar
Koen Block, lid van de European Aids Treatment Group (EATG) en hiv-patiënt (45) & Prof. Michel Moutschen, diensthoofd infectieziekten en interne geneeskunde van het CHU Liège
Prof. Stéphane De Wit, diensthoofd Infectiologie in het CHU Saint-Pierre.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen