Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:14
Een hiv-infectie is een chronische ziekte geworden. De constante druk die ermee gepaard gaat, ligt vaak aan de basis van een depressie. Gelukkig bestaan er oplossingen.
Sinds tritherapieën beschikbaar zijn (1996), is een hiv-infectie een chronische ziekte geworden. Men is erin geslaagd de levensduur van de patiënten aanzienlijk te verlengen, maar tegelijkertijd zijn andere problemen ontstaan. Men gaat er bijvoorbeeld van uit dat 15 tot 20% van de patiënten op een bepaald ogenblik in een depressieve episode terechtkomt.
Ook al is de hiv-infectie onder controle, ze is en blijft ongeneeslijk. Het gaat dus om een ziekte van lange duur. De zware behandelingen, de angst dat de gezondheidstoestand achteruitgaat, de vooroordelen, de moeilijkheid om intieme relaties op te bouwen... Deze factoren wegen zwaar door op de schouders van alle seropositieven.
Een depressie heeft wel gevolgen voor de evolutie van de ziekte. Het belangrijkste risico is de therapeutische onnauwkeurigheid, waarbij de patiënt zijn medicatie niet meer of niet meer op de juiste manier neemt. Er wordt aangenomen dat de behandeling voor minimaal 80% moet gevolgd worden om doeltreffend te zijn. Een slechte opvolging van de behandeling stelt het virus bloot aan te lage medicatieconcentraties om replicatie te verhinderen. Het gevolg hiervan is de ontwikkeling van virusstammen die resistent zijn tegen de behandeling. Sommige antivirale middelen zijn bijgevolg niet meer doeltreffend zodat de behandeling gewijzigd moet worden.
Zwarte gedachten, slaapstoornissen, geheugenverlies, concentratiemoeilijkheden, lusteloosheid, gebrek aan motivatie? Deze symptomen moeten uw aandacht trekken en u moet er uw arts over aanspreken. U mag ook iemand raadplegen van het team van het referentiecentrum waar u regelmatig naartoe gaat. Een depressie mag niet te lichtzinnig opgenomen worden.
De referentiecentra bieden een multidisciplinaire behandeling aan. Wanneer een depressie gediagnosticeerd wordt, kan een behandeling in samenwerking met de psycholoog of psychiater van het team worden opgestart. Deze opvolging, alsook een behandeling met antidepressiva leiden tot zeer goede resultaten, die vergelijkbaar zijn met de resultaten die vastgesteld worden in de algemene bevolking. Tot slot nog dit: de meeste antidepressiva zijn volledig compatibel met de antiretrovirale middelen.
Deel en print dit artikel
Elke dag drie nieuwe besmettingen met hiv in België: een indrukwekkend cijfer. Aids blijkt in ons land nog steeds niet op zijn retour. M...Nog nooit zoveel nieuwe diagnoses
Aids? In de jaren tachtig en negentig stond aids bekend als het letterwoord voor een vreselijk monster, een feilloze killer. Nu lijkt de killer...Aids, een complexe ziekte
Uit verschillende (hoofdzakelijk Amerikaanse, maar ook andere) onderzoeken blijkt dat we steeds minder seksuele betrekkingen hebben.
In de Verenigde Staten zegt 23% van...
Arno, 30 jaar Axel, 60 jaar
Koen Block, lid van de European Aids Treatment Group (EATG) en hiv-patiënt (45) & Prof. Michel Moutschen, diensthoofd infectieziekten en interne geneeskunde van het CHU Liège
Prof. Stéphane De Wit, diensthoofd Infectiologie in het CHU Saint-Pierre.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen