Gepubliceerd op 16/03/2015 à 15:34
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde ontwikkelde een speekseltest om HIV eenvoudig op te sporen. Het Swab2Know-project brengt deze test tot bij de doelgroep van homomannen.
Gratis, snel en anoniem HIV opsporen
Ondanks gerichte preventiecampagnes blijft HIV voor veel risicopatiënten een schrikbeeld waarvoor ze liever de ogen sluiten! Toch is een vroege opsporing van HIV essentieel voor het succes van de behandeling. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) uit Antwerpen ontwikkelde een speekseltest die antistoffen tegen HIV opspoort in het speeksel.
“De speekseltest is een diagnostische test en geeft enkel een eerste indicatie”, preciseert Tom Platteau, onderzoeker bij het ITG. “Alleen een bloedanalyse geeft zekerheid over de diagnose. Als de speekseltest positief is, bieden we ook een bloedtest ter bevestiging aan, en stellen we een traject op om de patiënt verder op te volgen. Om de drie à vier maanden kunnen deelnemers zich trouwens opnieuw laten testen als de test negatief blijkt.”
Waar wordt deze snelle test uitgevoerd?
In samenwerking met het Vlaams expertisecentrumcentrum voor seksuele gezondheid Sensoa, biedt het ITG deze test momenteel gratis en anoniem aan in Antwerpen, in uitgaansgelegenheden voor homomannen. Een week later kunnen de resultaten worden opgevraagd. Sinds september 2013 biedt het ITG ook een testpakket via de website van Swab2Know aan. Dit pakket wordt met de post verstuurd. Het bevat onder meer een handleiding en een unieke code, waarmee het resultaat, een week na het terugsturen van de test, online kan worden opgezocht.
“Het resultaat van de speekseltest is enkel betrouwbaar bij doelgroepen met een hoge HIV-prevalentie, waarvan meer dan 1% van de leden besmet is met het virus,” gaat Tom Platteau verder. “In België gaat het om homomannen en migranten van subsaharaanse afkomst. Bij groepen met een lage prevalentie, bijvoorbeeld heteroseksuele jongeren, is het risico op valspositieve resultaten – de test is positief terwijl u niet met HIV besmet bent – te groot. Voor hen is enkel de klassieke bloedtest aangewezen.”
Samenwerking tussen organisaties is belangrijk
Bij elke actie in het homomilieu is een medewerker van Sensoa aanwezig om het gebruik van de test te promoten. “Het Swab2Know-project is uniek omdat het direct naar het doelpubliek toestapt,” stelt Boris Cruyssaert, persverantwoordelijke van Sensoa. “Veel homomannen zijn bang om zich te laten testen via het gewone medische circuit. Voor hen kan zo’n snelle en gratis test het duwtje in de rug zijn om toch de stap te zetten.”
Het Swab2Know-project wordt ook gedragen door partners uit de homogemeenschap, wat het succes ervan vergroot.
Swab2Know-project: actieterrein breidt uit
“Voorlopig zijn we vooral actief in het Antwerpse nachtleven. Maar het komende jaar gaan we gelijkaardige projecten opstarten in andere steden. Via de website bereiken we een breed publiek van homomannen die anders uit de boot zouden vallen. Dat is een goede zaak.”
Meer informatie op de website www.swab2know.be
Deel en print dit artikel
De resultaten van die systematische peiling zijn toch wel enigszins verrassend wat de gevolgen van die stigmatisering betreft. 91% van de respondenten was het eens met de...
Lees verderVolgens een recent rapport van de World Health Organization (WHO) zou het aantal nieuwe hivbesmettingen die werden vastgesteld tussen 2019 en 2020 met 24 % gedaald zijn....
Lees verderIn het ziekenhuis worden seropositieve mensen opgevolgd door een hiv-arts en een team van paramedici – psycholoog, diëtist(e), hiv-verpleegkundige ... Zij informeren hiv-...
Lees verderDe eerste grote stap vooruit in 2017 was de terugbetaling van PreP, een preventiestrategie waarbij mensen...
Lees verderUit verschillende (hoofdzakelijk Amerikaanse, maar ook andere) onderzoeken blijkt dat we steeds minder seksuele betrekkingen hebben.
In de Verenigde Staten zegt 23% van...
Arno, 30 jaar Axel, 60 jaar
Koen Block, lid van de European Aids Treatment Group (EATG) en hiv-patiënt (45) & Prof. Michel Moutschen, diensthoofd infectieziekten en interne geneeskunde van het CHU Liège
Prof. Stéphane De Wit, diensthoofd Infectiologie in het CHU Saint-Pierre.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen