Immune trombopenie - "Mijn zoon had overal blauwe plekken maar leek dat | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Immune trombopenie


GETUIGENISSEN

"Mijn zoon had overal blauwe plekken maar leek dat niet erg te vinden"

"Mijn zoon had overal blauwe plekken maar leek dat niet erg te vinden"

Lea, mama van Brian, 6 jaar

Brian was een levendige jongen van vier toen zijn ouders hem naar spoed brachten omdat hij vol stond met blauwe plekken. Nu twee jaar later kunnen ze ermee lachen, maar toen waren ze er toch niet gerust in.

Twee weken eerder

"Het was twee weken eerder begonnen met enkele blauwe plekken op zijn onderbenen, niets om ongerust over te zijn want dat was niet de eerste keer. Maar er kwamen steeds meer blauwe plekken bij, op zijn armen, en na een tijdje stond ook zijn rug vol. Ik was toch wel bang geworden. Mijn schoonvader was onlangs overleden aan leukemie en ook hij had op zijn armen blauwe plekken. Al snel leerde een bloedproef dat Brian slechts 6000 bloedplaatjes had, met normale aantallen rode en witte bloedcellen. De spoedarts kon ook geen vergrote milt, lever of lymfeklieren vinden. Hij stelde de diagnose van immune trombopenie. Dat stelde mij toch niet helemaal gerust want ik kende die ziekte niet. Gelukkig kregen we uitleg over het ziektebeeld."

Goede afloop

"De hematoloog besliste om Brian geen behandeling te geven want hij had geen ernstige bloedingen. Brian mocht niet crossen op zijn fiets of ravotten met zijn broer. Maar hij verstond niet waarom hem dat verboden werd want 'hij had toch nergens pijn'. Om de veertien dagen werden zijn bloedplaatjes gecontroleerd. Ze bleven lang onder de normale waarden. Nu zijn we twee jaar later en staat hij op 243.000. Hij is volledig hersteld zonder medicatie. We hebben geluk gehad."

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

De verschillende behandeling van immune trombopenie 17 12 2014
Immune trombopenie
De verschillende behandeling van immune trombopenie

Transfusie van bloedplaatjes

Transfusie van bloedplaatjes is alleen zinvol in geval van belangrijke bloeding of bij een dringende heelkundige ingreep, samen met cortic...

Lees verder
Doel van de behandeling van immune trombopenie 17 12 2014
Immune trombopenie
Doel van de behandeling van immune trombopenie

Het doel van de behandeling bij immune trombopenie is het verhinderen van bloedingscomplicaties. Bij het kiezen van de behandeling maakt men een onderscheid tussen pati...

Lees verder

OPINIEPEILING

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook