Maagkanker - Leven na maagkanker | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Maagkanker


GETUIGENISSEN

Leven na maagkanker

Leven na maagkanker

Dr. Marc Van den Eynde, gastro-enteroloog en specialist digestieve oncologie verbonden aan de Cliniques universitaires Saint-Luc

Na maagkanker is aangepaste medische controle noodzakelijk. Als de patiënt een maagverwijdering ondergaan heeft, moet hij zijn voedingsgewoonten aanpassen. Samen met Dr. Van den Eynde zetten we een en ander op een rijtje.

Hoe verloopt de follow-up na maagkanker?

“Na een kankerbehandeling wordt de patiënt aanvankelijk om de drie à vier maanden opgevolgd. Men voert een scan en een bloedafname uit (als er een tumormarker gecontroleerd moet worden). Vervolgens vraagt men de patiënt om zich om de zes maanden of zelfs minder vaak te laten onderzoeken. Maar er bestaat geen standaardformule voor de follow-up. We bekijken elk geval apart, afhankelijk van het risico op recidief en de mogelijkheid van verdere behandelingen.”

Wat zijn de gevolgen van een maagverwijdering voor de patiënt?

“Vooreerst moet men het onderscheid maken tussen patiënten met een gehele of een gedeeltelijke gastrectomie. Als slechts een gedeelte van de maag verwijderd werd, zijn de functionele gevolgen minder ingrijpend. Maar vooral een gehele maagverwijdering heeft zware gevolgen voor de patiënt. Als hij voedsel tot zich neemt, bezit hij immers geen ‘opslagplaats’ meer.”

Op welke manier moet de patiënt zijn voeding aanpassen?

“Wat de voeding betreft, is de belangrijkste aanwijzing dat de patiënt kleine porties moet eten, verdeeld over de dag. Grote hoeveelheden voedsel verwerken is namelijk niet mogelijk, toch zeker in het begin niet. De hoeveelheid voedsel die vroeger genuttigd werd in drie maaltijden moet men voortaan verdelen over zes maaltijden. Te overdadige en/of te rijke maaltijden (vooral met veel snelle suikers) kunnen eveneens aanleiding geven tot het ‘dumpingsyndroom’, het gevolg van te veel voedingsmiddelen die ineens in de dunne darm terechtkomen. Dat veroorzaakt spijsverteringsstoornissen en onpasselijkheid. Om dat syndroom te vermijden, raadt men patiënten aan om tussen en niet tijdens de maaltijden te drinken. Gelukkig ontwikkelt de darm gaandeweg het vermogen om makkelijker de voeding ‘op te nemen’. Uiteindelijk slagen de meeste patiënten er uiteindelijk wel in om normaal te eten.”

Moet men ook andere elementen in het oog houden?

“In normale omstandigheden produceert de maag een eiwit om vitamine B12 op te nemen. Die vitamine is noodzakelijk voor de synthese van hemoglobine, die zorgt voor het transport van zuurstof naar de rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Als de maag verwijderd is, neemt de patiënt die vitamine niet langer op, waardoor er een risico op tekorten ontstaat. Patiënten die een gehele gastrectomie gekregen hebben, moeten bijgevolg vitamine B12-supplementen krijgen. Dat gebeurt om de drie maanden door middel van intramusculaire injecties.”

Krijgt de patiënt begeleiding om zijn levenswijze aan te passen?

“Uiteraard. Patiënten bij wie de maag verwijderd is, worden opgevolgd door een diëtist. Deze opvolging is van het grootste belang omdat personen die een maagverwijdering ondergingen, na hun operatie veel gewicht verliezen. Dat komt omdat die patiënten vaak ‘vergeten’ dat ze meer dan drie keer per dag moeten eten. De opgenomen hoeveelheden en de calorie-inname volstaan in dat geval niet. Bovendien krijgen de meeste patiënten na de chirurgische ingreep chemotherapie, wat aanleiding kan geven tot bijwerkingen, zoals misselijkheid en verlies aan eetlust. In die omstandigheden heeft de patiënt geen zin om nog meer te eten. Voedingssupplementen kunnen de patiënt helpen om opnieuw wat aan te komen. Indien nodig kan men de patiënten ook helpen bij hun voedsel- en calorie-inname. Dat gebeurt door tijdelijk een microsonde in te brengen in de darm die ervoor zorgt dat er voldoende calorieën aangevoerd worden. Op die manier slaagt men erin om de moeilijke eerste maanden na de chirurgische ingreep door te komen.”

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Preventie van kanker: tips van oncologen 14 08 2024
Longkanker
Preventie van kanker: tips van oncologen

Oncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.

  • Rook niet.
  • Probeer een gezond gewicht te be...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Aspartaam ‘mogelijk’ kankerverwekkend 07 07 2023
Maagkanker
Aspartaam ‘mogelijk’ kankerverwekkend

Waarom de WHO plots deze beslissing neemt is niet duidelijk. We weten niet of het om nieuwe labo-resultaten of om een grootschalig onderzoek gaat”, stelt toxicoloog profe...

Lees verder
Tegen 2030 een vaccin tegen kanker? 25 10 2022
Borstkanker
Tegen 2030 een vaccin tegen kanker?

"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...

Lees verder
10 04 2019
Maagkanker
Frieten: potentieel kankerverwekkend

Heb je ooit al van de potentieel kankerverwekkende stof acrylamide gehoord? Deze naam zegt je waarschijnlijk niets en toch komt de stof in belangrijke mate voor ... in fr...

Lees verder

OPINIEPEILING

Om me te helpen om het hoofd te bieden aan kanker:

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ZIEKTES

Medipedia facebook