Gepubliceerd op 10/04/2019 à 11:20
Acrylamide, een stof die terug te vinden is in frieten, kan het risico op kanker vergroten. Enkele tips en een aangepaste bereidingswijze kunnen echter wel de hoeveelheid beperken.
Heb je ooit al van de potentieel kankerverwekkende stof acrylamide gehoord? Deze naam zegt je waarschijnlijk niets en toch komt de stof in belangrijke mate voor ... in frieten. Acrylamide ontstaat immers wanneer bepaalde zetmeelhoudende voedingsmiddelen verhit worden boven 120 °C. Dat geldt eveneens voor chips, (geroosterd) brood en beschuiten.
Acrylamide, een stof die terug te vinden is in frieten, kan het risico op kanker vergroten
De Stichting tegen Kanker geeft enkele tips om frietjes te bereiden die minder acrylamide bevatten:
Smakelijk!
Deel en print dit artikel
Oncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
Waarom de WHO plots deze beslissing neemt is niet duidelijk. We weten niet of het om nieuwe labo-resultaten of om een grootschalig onderzoek gaat”, stelt toxicoloog profe...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderHeb je ooit al van de potentieel kankerverwekkende stof acrylamide gehoord? Deze naam zegt je waarschijnlijk niets en toch komt de stof in belangrijke mate voor ... in fr...
Lees verderDr. Marc Van den Eynde, gastro-enteroloog en specialist digestieve oncologie verbonden aan de Cliniques universitaires Saint-Luc
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen