Gepubliceerd op 14/08/2024 à 16:06
Oncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
Professor Pat Price, oncoloog “Ga naar je huisarts als je een symptoom van kanker hebt - bloed ophoesten, bloed plassen of rectale bloeding, of pijn, een knobbeltje of iets dergelijks, dingen waarvan u weet dat ze niet kloppen.” “Het leven is stressvol en velen van ons moeten proberen beter met stress om te gaan,” zegt Price. Van stress zelf is niet bewezen dat het kanker veroorzaakt, maar het kan wel betekenen dat je leeft op een manier die je risico verhoogt. “Het betekent soms dat je veel eet, veel drinkt of niet beweegt. Mindfulness is echt goed, en ademhalingstechnieken. Ik weet dat ze een beetje minimaal klinken, maar ze kunnen voor veel mensen werken.”
Een direct verband tussen stress en kanker?Over een direct verband tussen stress en kanker voegt een oncoloog toe: “Een van de redenen waarom we het antwoord op deze vraag nog niet kennen, is dat we geen goede modellen hebben om menselijke stress in het lab te simuleren, om het te kunnen begrijpen en bestuderen. Maar wetende dat er steeds meer bewijs komt over hoe het centrale zenuwstelsel de immuunomgeving verandert en, omgekeerd, hoe immuuncellen communiceren met het centrale zenuwstelsel, zou het me helemaal niet verbazen als er een functionele link zou zijn. In de komende vijf tot tien jaar zullen we misschien gegevens gaan zien die de relatie tussen stress en kanker testen.”
De diagnose kanker“Als je de diagnose kanker krijgt, proberen we patiënten te adviseren om er echt bij stil te staan en ermee in het reine te komen,” zegt dr. Price. “Want het moeilijk - niemand wil de diagnose kanker krijgen. Maar zoek zoveel mogelijk informatie als je kunt. Het moeilijkste is vaak om het andere mensen te vertellen, vanwege hun reactie: sommige mensen willen er niet over praten of willen zelfs niet bij u in de buurt komen. Open en eerlijk zijn kan helpen.
Wees niet bang voor behandelingSommige mensen maken zich misschien zorgen om zich te laten onderzoeken uit angst voor een behandeling, maar die is altijd te verbeteren, zegt dr. O'Sullivan, vooral radiotherapie. “Als mensen symptomen hebben, kunnen ze soms terughoudend zijn om naar hun huisarts te gaan omdat ze zich zorgen maken over hoe slecht de behandeling zou kunnen zijn. Veel mensen hebben familieleden die het moeilijk hebben gehad met radiotherapie. Maar de wetenschap is enorm verbeterd. Als je bedenkt hoe je smartphone er 10 jaar geleden uitzag en hoe hij er nu uitziet, dan is dat vergelijkbaar met het soort technologische ontwikkelingen in radiotherapie, tot het punt waarop de bijwerkingen nu veel minder zijn. Veel mensen gaan door met hun normale leven rondom de behandeling. Bij sommige bestralingen kunnen mensen na vijf dagen al genezen zijn.”
Kanker treft één op de twee mensen in hun levenDr. Price zegt: “Iedereen kent wel iemand die geraakt is door kanker. Soms zijn we er te bang voor en denken we dat als we er niet over praten, het ons niet zal overkomen. We moeten er veel opener over zijn.” Het is belangrijk om te weten, zegt ze: “Hoewel kanker voor sommigen heel erg kan zijn, staat het niet altijd gelijk aan de dood. Voor veel mensen betekent kanker misschien een moeilijke behandeling en zoals de prinses van Wales het zegt, er zijn goede en slechte dagen. En dan ben je misschien uit de problemen, en dat is het overleven van kanker. Dan kun je gaan kijken hoe dat bijdraagt aan een beter leven. Ieders kankerreis is anders en kan heel zwaar zijn; voor sommigen loopt het goed af en voor anderen helaas niet. Als kankerartsen willen we dat de uitkomst voor elke patiënt zo goed mogelijk is.”
Deel en print dit artikel
Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verderOncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
Bijna één op de drie Belgen (30%) geeft zelfs ronduit aan dat ze het krijgen van de ziekte als de eigen fout beschouwen van de patiënt. Dat blijkt uit een onderzoek dat p...
Lees verder"Laat dat vechten over aan dokters en onderzoekers. Patiënten hebben vooral steun en troost nodig”, aldus de hoofdredacteur op VRT NWS. "Vechten tegen kanker, het is ook...
Lees verderDe Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.
Prof. dr. Johan Vansteenkiste, Respiratoire Oncologie, UZ Gasthuisberg
Nathalie, 45 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen