Bij het melanoom in situ (‘op zijn plaats’) zitten de melanoomcellen alleen in de bovenste huidlaag (de opperhuid) en zijn ze niet doorgedrongen tot in de lederhuid (de dermis). Het melanoom bevindt zich met andere woorden in een vroeg stadium.
Een lentigo maligna komt meestal voor bij oudere mensen, vooral in het gezicht. Het is een bruine of zwarte vlek.
Let op: niet alle bruine vlekken op de wang van een oudere zijn een lentigo maligna. Ouderen hebben vaak bruine of donkerbruine vlekjes op het gezicht of de handen, de zogenaamde levervlekken (lentigo solaris).
Dit is de meest voorkomende vorm van melanoom. Het oppervlakkig spreidend melanoom, vaak SSM genoemd (superficial spreading melanoma), verspreidt zich de eerste jaren over het oppervlak van de huid en dringt later ook in de diepere huidlagen door. Daarna neemt het dan binnen enkele maanden snel in grootte toe. Bij vrouwen komt deze vorm van melanoom vooral op de dijen en de kuiten voor, bij mannen vooral op de romp.
Een nodulair melanoom ziet eruit als een bruinzwarte, rode of blauwachtige knobbel. Deze knobbel is verdacht wanneer hij snel groeit of gemakkelijk bloedt.
Dit type melanoom groeit vanaf het begin in de diepte, en is het moeilijkst te diagnosticeren, waardoor er alleen een gunstige prognose is als het vroeg ontdekt wordt. Gelukkig komt dit type huidkanker zelden voor. Het nodulair melanoom kan bij iedereen voorkomen, ook bij mensen die in principe geen risico lopen om een melanoom te ontwikkelen. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Dit type melanoom komt weinig voor. Wanneer het voorkomt is dat vooral op de handpalmen, voetzolen en nagels. Op de nagels ziet het eruit als een gepigmenteerde band, omdat het melanoom zich in de nagelmatrix bevindt, de plaats waar de nagel wordt gevormd.
Gewoonlijk komen melanomen voor in de huid, maar in zeldzame gevallen kunnen ze ontstaan in de slijmvliezen (de mond, neus- en keelholte, vagina en anus) of in het oog.
Een andere zeldzame variant is het amelanotische, d.w.z. niet-gepigmenteerde melanoom. Omdat dit type melanoom niet donkerbruin of zwart gekleurd is, is het moeilijker op te sporen dan een klassiek melanoom. Het amelanotische melanoom is rood of roze, soms met een beetje lichtbruin pigment. Alle melanomen kunnen amelanotisch zijn, maar het zijn vooral de nodulaire en acrolentigineuze melanomen die zich het vaakst zo voordoen.
Het team van prof. Bart Neyns, diensthoofd Medische Oncologie, UZ Brussel, testte een nieuwe experimentele behandeling waarbij lichaamseigen cellen die het immuunsysteem...
Lees verderMaxime Dahan heeft zijn toevlucht genomen tot het schrijven zodra hij de diagnose van lymfoom te horen kreeg. Hij heeft deze beproeving het hoofd geboden met een ‘balpen’...
Lees verderVeertig procent van de kankerpatiënten in België ondervond al discriminatie of afwijzing omwille van zijn of haar ziekte. Dat blijkt woensdag uit een bevraging die het di...
Lees verderWanneer de tumor een zekere omvang heeft en het melanoom wordt verwijderd, wordt ook de dichtstbijzijnde lymfeklier, de schildwachtklier...
Lees verderDoor een specifiek type melanoomcellen in het vizier te nemen, kan de reactie op immunotherapie verbeteren.
Dr. Annemie Rutten, Afdelingshoofd Medische oncologie, GZA
Dr. Nathalie Rooseleer, vrijwillige dermatoloog verbonden aan het taskforce van Euromelanoma België
Jan Gutermuth, diensthoofd Dermatologie UZ Brussel
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen