Meestal kan de dermatoloog door zijn ervaring al met het blote oog zien of het om een goedaardig letsel gaat, en kan hij een moedervlek onderscheiden van een melanoom.
Om zeker te zijn, bekijkt hij de moedervlek met een dermatoscoop. In de dermatoscoop zitten een sterke vergrotende lens en een lamp die licht uitstraalt dat door de huid dringt. Zo kan de dermatoloog structuren en kleuren zien die onzichtbaar zijn met het blote oog.
Met behulp van een dermatoscoop kunnen melanomen in een vroeger stadium ontdekt worden en kan een vermoedelijk kwaadaardige vlek weggesneden worden zonder dat die verder onderzocht hoeft te worden.
Als de dermatoloog vermoedt dat het om een melanoom gaat, snijdt hij de verdachte vlek uit de huid en stuurt die voor verdere analyse door naar de anatoom-patholoog. In zeldzame gevallen kan de laesie niet volledig verwijderd worden omdat ze te groot is. Dan wordt een biopsie uitgevoerd.
Bepaalde dermatologen die gespecialiseerd zijn in de opsporing van melanomen maken een dermatoscopische foto van de vlek als deze niet erg verdacht is en vragen de patiënt om na drie maanden terug te komen, zodat ze de ontwikkeling kunnen opvolgen. Op die manier kunnen veel overbodige excisies voorkomen worden. Als de dermatoloog opgeleid is in deze techniek bestaat er geen gevaar voor de patiënt.
De patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop om te bepalen of het om een goedaardig letsel, dan wel om een melanoom en dus een kwaadaardige tumor gaat.
Als het een melanoom is, onderzoekt de patholoog hoe ver het melanoom in de diepere huidlagen gegroeid is. Dat doet hij door de dikte van de tumor, ook wel de Breslow-dikte genoemd, te meten in tienden van millimeters. Hoe oppervlakkiger de tumor, hoe beter de prognose in het algemeen is.
De patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop om te bepalen of het om een goedaardig letsel dan wel om een melanoom en dus een kwaadaardige tumor gaat.
Als het een melanoom is, onderzoekt de patholoog hoe ver het melanoom in de diepere huidlagen gegroeid is. Dat doet hij door de dikte van de tumor, of Breslow-dikte, te meten in tienden van milliliters. Hoe oppervlakkiger de tumor, hoe beter de prognose in het algemeen is.
Het team van prof. Bart Neyns, diensthoofd Medische Oncologie, UZ Brussel, testte een nieuwe experimentele behandeling waarbij lichaamseigen cellen die het immuunsysteem...
Lees verderMaxime Dahan heeft zijn toevlucht genomen tot het schrijven zodra hij de diagnose van lymfoom te horen kreeg. Hij heeft deze beproeving het hoofd geboden met een ‘balpen’...
Lees verderVeertig procent van de kankerpatiënten in België ondervond al discriminatie of afwijzing omwille van zijn of haar ziekte. Dat blijkt woensdag uit een bevraging die het di...
Lees verderWanneer de tumor een zekere omvang heeft en het melanoom wordt verwijderd, wordt ook de dichtstbijzijnde lymfeklier, de schildwachtklier...
Lees verderDoor een specifiek type melanoomcellen in het vizier te nemen, kan de reactie op immunotherapie verbeteren.
Dr. Annemie Rutten, Afdelingshoofd Medische oncologie, GZA
Dr. Nathalie Rooseleer, vrijwillige dermatoloog verbonden aan het taskforce van Euromelanoma België
Jan Gutermuth, diensthoofd Dermatologie UZ Brussel
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen