Gepubliceerd op 20/12/2011 à 10:46
Vrij van pijn en genieten van het nu: dat is het doel van mindfulness. Vandaag bestaat er een specifiek mindfulnessprogramma voor personen met MS.
Sinds 2010 organiseert de MS-Liga Vlaanderen een mindfulnessprogramma voor personen met multiple sclerose, in samenwerking met het Instituut voor Training van Aandacht en Meditatie (Itam). Mindfulness heeft wortels in de boeddhistische meditatietechnieken. Via een serie oefeningen leert de deelnemer zich eerst bewust te worden van zijn ademhaling en van zijn lichaam. Dit helpt om met de aandacht in het nu te blijven. Gaandeweg leert de deelnemer ook zijn gedachten, gevoelens en gewaarwordingen kennen. Doel is om zo beter om te gaan met stress, angsten of onzekerheden in het dagelijkse leven. Mindfulness helpt ook de pijn te aanvaarden en er zich van te bevrijden.
“Op basis van de ervaringen van een pilootgroep werden de mindfulnessoefeningen aangepast, Sommige mensen met MS kunnen bepaalde ledematen immers moeilijk bewegen of kunnen niet stappen”, legt Katrien Tytgat uit, projectcoördinator bij de MS-Liga.
Normaal loopt een mindfulnesstraining over acht weken, met elke week een sessie van drie uur. "Maar op de pilootsessie hebben we vastgesteld dat de deelnemers graag hun levenservaringen met MS wilden delen", vervolgt Katrien Tytgat. "Daarom hebben we een sessie toegevoegd aan het klassieke programma, zodat de deelnemers elkaar eerst beter kunnen leren kennen." Elke groep telt minimaal vijf en maximaal twaalf deelnemers. Naast de wekelijkse bijeenkomst, krijgen de deelnemers ook thuisopdrachten mee. Die laatste kunnen ze uitvoeren met behulp van een cd-box.
Ondertussen liepen er al een tiental trainingen, onder meer in Gent, Hasselt, Mechelen en Sijsele. De data van de sessies in 2012 zullen te vinden zijn op de website van de MS-Liga. Deelname aan een volledige mindfulnesstraining bij Itam kost 300 euro voor niet-leden. Voor personen met MS, die lid zijn van de MS-Liga Vlaanderen, kost deelname 175 euro. Leden met een Omnio-statuut betalen 150 euro. Geïnteresseerden mailen hun naam en adres door naar secretariaat@ms-vlaanderen.be.
Deel en print dit artikel
De diagnose liet nochtans niets aan duidelijkheid te wensen over: de man had azoöspermie, een ernstige vorm van mannelijke onvruchtbaarheid door een totale afwezigheid va...
Lees verderOp papier klinkt de hervorming van minister Frank Vandenbroucke aantrekkelijk: de zorg toegankelijker maken, ereloonsupplementen beperken, plafonds opleggen, artsen verpl...
Lees verderMomenteel zijn al meer dan 600 patiënten in zeven Europese landen opgenomen in de studie, die wordt uitgevoerd met een proactieve, gepersonaliseerde, op de patiënte met b...
Lees verderIn de Challenge-studie, die op het American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2025 is gepresenteerd, resulteerde een oefenprogramma onder begeleiding na chirurgie en ad...
Lees verderGesprek met prof. Sebahat Ocak, thorax-longoncoloog (CHU UCL Namen,Site Godinne), en Marie-Ange, longkankerpatiënte en lid van de vereniging ALK+ Belgium.
Professor Tim Vanuytsel (UZ Leuven)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen