Neurologen van het ‘International Panel on Diagnosis of MS’ hebben in 2017 de McDonald-criteria herzien. Deze criteria helpen om via het onderzoek van de ziektetekens, de resultaten van MRI-scans (magnetische resonantie technieken) en de analyse van hersenvocht (cerebrospinale vloeistof), een diagnose van MS te stellen. De update moet tot snellere diagnoses en behandelingen leiden.
De diagnose van MS is vaak erg moeilijk doordat de symptomen individueel zeer verschillend kunnen zijn. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn gevoelsstoornissen, krachtsverlies en gezichtsstoornissen. Patiënten kunnen ook vagere klachten hebben, waaronder cognitieve stoornissen en vermoeidheid.
Tot 2001 gebeurde de diagnose van MS voornamelijk door het verzamelen van bewijzen uit de ziektegeschiedenis van de patiënt, analyse van de ziektetekens en een aantal laboratoriumbepalingen. Maar dat jaar ontwikkelde het ‘International Panel’ de zogenaamde McDonald-criteria, regels die het gebruik van magnetische resonantie technieken (MRI) – in combinatie met onderzoek van de klinische symptomen – voor de diagnose MS in goede banen moesten leiden.
“Een gediagnosticeerde MS-patiënt voor wie men een aangepaste behandeling heeft voorgeschreven, krijgt gemiddeld om de 2 jaar een opstoot, maar de ziekte heeft veel vaker letsels in de hersenen tot gevolg ,” legt neuroloog Guy Laureys van het UZ Gent uit. “Die letsels veroorzaken toenemende hersenschade, die zonder MRI-scans onder de radar zou blijven.”
Om tot een diagnose te leiden, moeten tests aantonen dat er letsels veroorzaakt zijn op verschillende plekken in de hersenen en op verschillende momenten – de zogenaamde spreiding of disseminatie in ruimte en tijd. De McDonald-criteria, eerder al herzien in 2005 en 2010, bieden bijkomende richtlijnen om diagnoses te bevestigen.
Een belangrijke nieuwe wijziging geldt voor personen die nog maar een eerste opstoot van MS hebben gekregen, maar waarbij al in verschillende hersenregio’s schade werd vastgesteld. Via een analyse van het hersenvocht, afgenomen met een naald onder in de rug (lumbale punctie), kan men zoeken naar zogenoemde ‘oligoclonale banden’ – eiwitten die in het zenuwstelsel geproduceerd worden en die wijzen op een ontsteking. Als die eiwitten in het hersenvocht aanwezig zijn, kan de diagnose nu gesteld worden zonder vaststelling van spreiding in tijd, anders gezegd, er wordt aangetoond dat die letsels op verschillende momenten veroorzaakt werden.
Een andere verandering is dat niet enkel ‘asymptomatische’ maar ook ‘symptomatische’ letsels in de hersenstam of het ruggenmerg op MRI-scans meetellen om disseminatie in plaats en/of tijd te constateren. Dat wil zeggen dat ook letsels gerelateerd aan andere aandoeningen van de hersenstam of het ruggenmerg nu in overweging kunnen worden genomen voor de diagnose.
Belangrijk is verder dat letsels in de hersenschors (de buitenste laag van de hersenen), zogenaamde ‘corticale’ letsels, nu bruikbaar zijn voor het bepalen van de spreiding in plaats. Vroeger telden enkel letsels in de buurt van of naast de hersenschors, ‘juxtacorticale’ letsels, mee. De twee gebieden zijn nu gelijkgesteld en gelden als één regio voor de diagnose MS. “Maar niet alle ziekenhuizen hebben al de juiste technologie om betrouwbare MRI-scans van de hersenschors uit te voeren, dus de impact van dat criterium blijft nog beperkt,” zegt Dr. Laureys.
Volgens de neuroloog van het UZ Gent maken de aanpassingen het mogelijk om iets eenvoudiger en sneller een diagnose te stellen, terwijl de zorgvuldigheid van de testen behouden blijft.
Een vroege diagnose is van essentieel belang. “Een snellere behandeling kan helpen om volgende opstoten te vermijden en verdere schade af te remmen,” verklaart Dr. Laureys. “Hoe vroeger je behandelt, hoe lager het risico op verslechtering en op een handicap later.”
Artikel geschreven door Andy Furniere, gezondheidsjournalist, in samenwerking met Dr. Guy Laureys, neuroloog aan het UZ Gent.
Eind 2011 verscheen er in het European Journal of Neurology een Belgische studie over de invloed van diverse factoren, waaronder alcohol, op het verloop van multiple sclerose. De conclusie is verrassend: alcoholverbruik remt de “relapse-remitting”vorm van de ziekte af. Dit verschijnsel moet wel nog verder uitgediept worden. Toch weten wetenschappers al lang dat alcohol een invloed heeft op het immuunsysteem, dat een rol speelt bij multiple sclerose.
Heeft alcohol dan een positief effect op MS? Opgelet, want ondanks die verrassende studie worden MS-patiënten sterk afgeraden alcohol te drinken.
Acuut alcoholmisbruik veroorzaakt symptomen die zeer sterk lijken op die van de ziekte. Iemand met multiple sclerose die af en toe te veel alcohol drinkt, riskeert dus ‘dubbele’ schade op te lopen.
Chronisch en overmatig alcoholgebruik kan de perifere zenuwen in de benen en de kleine hersenen aantasten. Twee situaties die de bestaande motorische en evenwichtsproblemen dreigen te verergeren.
Bovendien kan de ernst van de multiple sclerosesymptomen zeer sterk variëren. Tijdens een avond te diep in het glas kijken, kan in sommige gevallen de symptomen sterk doen toenemen. Vandaar dat sommige MS-patiënten zich liever volledig onthouden van alcohol.
Alcohol is trouwens sterk af te raden voor patiënten die een behandeling met interferonen krijgen. Deze geneesmiddelen hebben in sommige gevallen een schadelijk effect op de lever. Omdat ook alcohol dat orgaan aantast, verhoogt een combinatie van beide het risico op leverschade.
Van de andere behandelingen tegen MS zijn de interacties niet bewezen, al zijn ze evenmin met zekerheid uit te sluiten.
Om al die redenen raden artsen MS-patiënten aan om zo matig mogelijk om te springen met alcohol, zonder die volledig te verbieden. Dat geldt trouwens ook voor de rest van de bevolking.
D'Hooghe et al., Alcohol, coffee, fish, smoking and disease progression in multiple sclerosis. European Journal of Neurology, november 2011.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van dr. Vokaer, neuroloog aan het Erasmus Ziekenhuis in Brussel.
Bij multiple sclerose verstoren abnormale ontstekingsreacties in de hersenen en het ruggenmerg de transmissie van elektrische signalen in het centrale zenuwstelsel door de myelineschede rond de neuronen aan te vallen. Gevolg: de typische klachten van een opstoot. Die klachten worden vaak (gedeeltelijk of geheel) weer minder als de ontsteking voorbij is. In tegenstelling tot remittente (of relapsing-remitting) multiple sclerose, waarbij de ziekte in opstoten verloopt, verergeren de symptomen bij de primair progressieve vorm vanaf het begin geleidelijk, om niet meer te verdwijnen. Een gevolg van neuronen en ruggenmerg die geleidelijk aan afsterven.
In een recente studie ontdekten prof. dr. Jacques De Keyser en zijn team een nieuw ziektemechanisme dat kan verklaren waarom precies de zenuwbanen bij patiënten met progressieve MS afsterven. Zo ondervond het VUB-team dat de stof endotheline-1 (E1), die de bloedvaten doet samentrekken, verhoogd was in bloed afkomstig van de hersenen van mensen met MS. Gevolg: de bloedvoorziening - en dus het zuurstofgehalte - in de hersenen vermindert, wat bij proefdieren op lange termijn tot het afsterven van zenuwen leidt. Met de E1-antagonist bosentan, een geneesmiddel dat de werking van E1 tegengaat, slaagden de VUB-onderzoekers er in de verminderde bloedvoorziening bij mensen met multiple sclerose te normaliseren. Of het geneesmiddel ook het verloop van de ziekte kan afremmen, moet nog blijken.
Over de oorzaak van de verhoogde E1-productie hebben de onderzoekers wel een vermoeden, namelijk de astrocyten in de plaques. Dat zijn de cellen die de zenuwcellen ‘ondersteunen’ in hun functie. Die bevinding ondersteunt De Keysers hypothese dat multiple sclerose in de eerste plaats geen ziekte is van het immuunsysteem die de hersenen aanvalt, maar wel van het zenuwstelsel zelf. Zo zouden patiënten met MS in hun astrocyten bepaalde receptoren missen, waardoor ze mogelijk een rol spelen in de ontstekingsreacties in de hersenen en het ruggenmerg. Immuunmechanismen spelen zeker een rol, maar die zijn vermoedelijk secundair, aldus De Keyser.
In afwachting van verdere studies met bosentan coördineert het VUB-team een twee jaar durende Vlaams-Nederlandse studie bij patiënten met progressieve MS met het geneesmiddel fluoxetine, een bekend antidepressivum. Er bestaan reeds aanwijzingen dat fluoxetine, via werking op astrocyten, schade aan zenuwcellen kan verminderen. De studie wil nu nagaan of het geneesmiddel ook de progressie van multiple sclerose kan vertragen.
Onderzoekers van VIB-KU Leuven Center voor Microbiologie en Vrije Universiteit Brussel hebben een link ontdekt tussen het darmmicrobioom en de ontwikkeling van multiple sclerose (MS)-symptomen die het mogelijk kan maken om via de samenstelling van ons microbioom het verloop van MS te voorspellen. De resultaten werden gepubliceerd in Gut Microbes.
Voor hun onderzoek verzamelde het team fecale stalen van 111 MS-patiënten. Neurologische evaluaties zoals wandeltesten en handvaardigheid werden uitgevoerd aan de start van de studie en tijdens het verdere verloop. De patiënten werden gemiddeld 4.4 jaar opgevolgd om na te gaan of de MS-symptomen stabiel bleven of erger werden. “Dit is een uniek cohort waarbij we opeenvolgende fecale stalen van een grotendeels onbehandelde groep konden linken aan een doorgedreven klinische opvolging van de patiënten over meerdere jaren heen,” zegt Dr. Pauwels.
Aan het einde van de studie toonden 41% van de patiënten significant verergerde symptomen. De analyse van de fecale stalen toonden dat in 43.6% van de verergerde patiënten het Bacteroiden 2 enterotype (Bact2) was gevonden – een specifieke samenstelling van darmbacteriën die een indicatie is voor een verstoord microbioom. Ter vergelijking, in de groep waarbij MS stabiel bleef had slechts 16.1% van de patiënten Bact2. De typerende kenmerken voor het Bact2 enterotype zijn een verlaging in hoeveelheid en diversiteit van de darmbacteriën. Daarnaast komen het ook minder bacteriën van het Faecalibacterium genus voor, die een voordelige anti-inflammatoire werking hebben. Het opzet van de studie kan geen causaal verband bewijzen, maar de bevindingen tonen wel een link tussen het Bact2 enterotype en het verergeren van MS-symptomen. Over de verschillende jaren heen was de aanwezigheid van Bact2 relatief stabiel. Dit is een goede indicatie dat het kan dienen als biomerker om een prognose te maken over MS.
“De resultaten zijn zeer veelbelovend, maar we moeten ze nog valideren in een grotere groep,” zegt Prof. Jeroen Raes. “De implicaties van dit onderzoek zijn extreem belangrijk,” valt Prof. Marie D’Hooghe bij. “We hebben nu nieuwe inzichten in complexe relaties tussen het immuunsysteem, het darmmicrobioom, en het centrale zenuwstelsel. Als we op voorhand weten bij welke patiënten de symptomen zullen verergeren in de loop der jaren, dan kunnen we in het vroege stadium onze behandeling hier reeds aan aanpassen.”
Werken is gezond, zowel fysiek als mentaal: u staat elke ochtend op met een doel, u voelt zich nuttig en u maakt deel uit van een team. Bovendien biedt werken de mogelijkheid om comfortabel te leven. Valt dat dan allemaal weg, zodra u multiple sclerose heeft? Niet altijd! Dankzij de huidige behandelingen en na enkele aanpassingen is het perfect mogelijk om te blijven werken. Toch blijkt uit een studie van de Internationale MS Federatie(1) dat 41% van alle MS-patiënten niet werkt. De helft zou zijn job in minder dan drie jaar na de diagnose opgeven. Belangrijkste oorzaak: een gebrek aan flexibiliteit van de werkgever.
Volgens de ondervraagde MS-patiënten zou vermoeidheid de belangrijkste reden zijn om te stoppen met werken. Vermoeidheid is een frequent symptoom bij multiple sclerose waardoor het rendement vermindert, iets waar werkgevers het uiteraard moeilijk mee hebben. Ook mobiliteitsproblemen en zwaktegevoel worden ervaren als een grote belemmering op de arbeidsmarkt. Andere redenen zijn volgens MS-patiënten de onvoorspelbare werklast en de onmogelijkheid om even te pauzeren als ze daar behoefte aan hebben. Ten slotte vinden ze weinig steun bij de werkgever en de collega’s, die vaak weinig afweten van multiple sclerose.
Enkele eenvoudige werkaanpassingen kunnen het werkleven van de MS-patiënten nochtans veel aangenamer maken. Dat is ook de belangrijkste vaststelling van de studie. De werkgever kan bijvoorbeeld rustruimten beschikbaar stellen, de mogelijkheid geven om af en toe te pauzeren en hij kan glijdende werkuren toestaan. Bovendien zou de bedrijfswereld MS beter moeten leren kennen. Want de clichés over multiple sclerose blijven nog altijd bestaan. Zo denken velen dat MS en werk niet samengaan. Niet alleen de collega’s veronderstellen dat, maar ook de patiënten zelf. Belangrijk is dus om van bij de diagnose alle mogelijkheden te kennen die kunnen helpen bij het werk. Na de diagnose van MS bent u dus niet verplicht uit de arbeidsmarkt te stappen. MS vergt wat aanpassingen, maar betekent zeker niet het einde van iemands carrière.
Bron: MSIF Survey on Employment and MS, Multiple Sclerosis International Federation, April 2010
Ongeveer 75% van de MS-patiënten klagen over langdurige of onderbroken vermoeidheid (1), een symptoom dat de dagelijkse routine kan verstoren. U zal immers niet meer hetzelfde levensritme kunnen hanteren als voordien. Bovendien kan deze vermoeidheid leiden tot onbegrip van uw omgeving, en van uw werkgever. Volgens een studie van de Internationale Federatie voor MS-verenigingen is vermoeidheid de eerste oorzaak om te stoppen met werken (2).
Als u regelmatig oververmoeid bent, praat er dan over met uw neuroloog. Hij zal in de eerste plaats de andere bronnen van vermoeidheid, bijvoorbeeld vermoeidheidsapneu of neveneffecten tengevolge van een geneesmiddel, buiten beschouwing halen. Ook depressie is een mogelijke oorzaak en treft 50% van de MS-patiënten (3).
Vermoeidheid door MS kan twee vormen aannemen:
Bijkomende symptomen zijn mogelijk, zoals visuele vermoeidheid of concentratieverlies.
Omdat de oorzaken van deze vermoeidheid nog niet echt gevonden zijn, bestaat er bijna geen behandeling. Het antivirale geneesmiddel Amantidine helpt enkele patiënten. Onderzoekers weten nog altijd niet waarom. Andere producten worden soms ook voorgeschreven, maar hun efficiëntie blijft controversieel. Dat is onder meer het geval met het stimulerende geneesmiddel Modafinil of met 4-aminopyridine, een middel dat vermoeidheid tegengaat door de zenuwgeleiding te verbeteren.
Tegen vermoeidheid bestaat er slechts een oplossing: maak tijd voor uzelf. Hetzelfde ritme als voorheen proberen aan te houden, zal u nog meer vermoeien. Hoe moeilijk het ook is om dit te aanvaarden, u zal uw dagelijkse activiteiten moeten aanpassen. Verminder de tijd om te werken en voorzie rusttijden bij het indelen van uw activiteiten. Ook het sociale leven vormt een bron van vermoeidheid. Hier is planning eveneens belangrijk: voorzie een rustperiode voor en na het weekend, als u met vrienden wilt uitgaan. Ook al voelt u zich goed, maak u niet te moe: hou rekening met uw grenzen. Sporten kan het uithoudingsvermogen verbeteren. Maar volg een aangepast en progressief programma, indien mogelijk met raad van een kinesist.
(1) Lerdal A, Celius EG, Krupp L, Dahl AA, A prospective study of patterns of fatigue in multiple sclerosis, Eur J Neurol. 2007 Dec;14(12):1338-43. Epub 2007 Sep 26.
(2) MSIF Survey on Employment and MS, Avril 2010
(3) Siegert RJ, Abernethy DA., Depression in multiple sclerosis: a review, J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2005 Apr;76(4):469-75.
In samenwerking met Dr. Seeldrayers, neuroloog aan het CHU de Charleroi.
Een beenmergtransplantatie is doeltreffend voor de behandeling van verschillende kankers (onder meer sommige vormen van leukemie of lymfomen). Sinds 1995 proberen wetenschappelijke studies te ontdekken of dat ook het geval kan zijn om de evolutie van multiple sclerose een halt toe te roepen. De studies, waarvan sommige nog aan de gang zijn, onderzochten de transplantatie van zogenaamde hematopoïetische stamcellen, met andere woorden stamcellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van bloedcellen (witte, rode bloedlichaampjes…)
De techniek bestaat uit de afname van een deel van de hematopoïetische stamcellen uit het beenmerg van mensen die getroffen zijn door multiple sclerose. Deze afname gebeurt via een punctie ter hoogte van het bekkenbot. De cellen worden vervolgens behandeld en opgekweekt zodat ze zich gaan vermenigvuldigen. Daarbij hoopt men de sporen van het oude immuunsysteem uit de weg te ruimen. Ondertussen ondergaan de patiënten een intensieve chemotherapie die alle hematopoïetische stamcellen van hun beenmerg moet vernietigen, dus ook de cellen die verantwoordelijk zijn voor de afwijkende immuunreacties tegen de myelineschede van de zenuwvezels. Tot slot worden de afgenomen hematopoïetische stamcellen gebruikt om, na een dergelijke maximale behandeling met immunosuppressiva, nieuwe bloedcellen aan te maken, waaronder ook nieuwe immuuncellen.
Honderden mensen met ernstige vormen van multiple sclerose die niet reageerden op de gewone behandelingen, hebben reeds een dergelijke mergtransplantatie ondergaan. Tot nu toe kunnen enkel patiënten met een secundair progressieve vorm van multiple sclerose echt voordeel halen uit deze behandeling. Hun ziekte evolueert niet meer tot drie jaar na de transplantatie. Verder onderzoek is nog nodig om te zien of de evolutie van multiple sclerose gedurende een langere periode kan tegengehouden worden en om de doeltreffendheid van de behandeling vast te stellen bij mensen met andere vormen van multiple sclerose. Het sterfterisico, dat de voorbije jaren gedaald is tot 2,7%, is het belangrijkste probleem van deze veelbelovende therapie.
Volgens een in 2010 door de Onafhankelijke Ziekenfondsen uitgevoerde studie, hebt u gelijk. Na de gegevens van 271 MS-patiënten verzameld te hebben, stelden de auteurs van de studie vast dat zowat 60% van de kosten verbonden aan de ziekte niet terugbetaald wordt door het RIZIV! Bovendien zouden de kosten met 400% stijgen tussen de fase met een lichte handicap en een eventuele zwaardere fase. Met deze realiteit wordt door het huidige terugbetalingssysteem weinig rekening gehouden.
Wat zijn al die kosten die u zelf moet betalen? Wat zeker vergeten wordt door de ziektekostenverzekering is de inkomstenderving, alsook de werkonderbreking van de familieleden. De onafhankelijke ziekenfondsen zijn voorstander van een correcte financiële compensatie voor deze mantelzorgers, die soms zeven uur per dag besteden aan de verzorging van hun partner of familielid. En dan hebben we het nog niet over gezinshulp of huishoudhulp, waarvan de rekeningen snel kunnen oplopen! Daarom stelt de studie voor de Vlaamse 'zorgverzekering' uit te breiden tot heel België. Dit systeem houdt een tegemoetkoming in voor de niet-medische kosten.
Sommige voordelen zijn reeds toegankelijk voor patiënten die lijden aan multiple sclerose. Die voordelen zijn echter soms weinig bekend, zoals de tussenkomst voor sommige pijnstillers. Andere terugbetalingen zijn dan weer ontoereikend. Een voorbeeld: het 'incontinentieforfait' is te laag in vergelijking met de reële kosten, die tot € 4.000 per jaar kunnen oplopen voor de patiënten die het ergst getroffen zijn.
Om als 'chronisch zieke' beschouwd te worden, moet u tegenwoordig gedurende twee jaar € 450 per jaar remgeld betaald hebben (remgeld is het bedrag dat u zelf moet betalen na tussenkomst van het RIZIV). Boven dat bedrag moet geen enkele burger nog remgeld betalen. Als 'chronisch zieke' wordt dat drempelbedrag met € 100 verminderd. Een weinig betrouwbaar criterium volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Sommige mensen die niet chronisch ziek zijn, hebben toegang tot dat statuut, terwijl mensen met een chronische ziekte soms niet beantwoorden aan de criteria! Dit systeem houdt bovendien alleen rekening met de prestaties die door het RIZIV terugbetaald worden, terwijl de belangrijkste uitgaven vaak van 'niet-medische' aard zijn!
De studie stelt voor om een echt statuut van 'chronisch zieke' uit te werken. Een statuut dat aangepast is aan elke ziekte, maar dat ook rekening houdt met het stadium van de ziekte waarin de patiënt zich bevindt. Het statuut zou recht geven op een aantal specifieke voordelen. Onder meer de terugbetaling van zorgen die tot nu toe nog niet terugbetaald worden, zoals sommige geneesmiddelen of raadplegingen bij een psycholoog of een ergotherapeut.
In het kader van het programma 'voorrang aan chronisch zieken', voorgesteld door minister Onkelinx, had het RIZIV nieuwe criteria voorgesteld voor de toegang tot een echt statuut. Een veelbelovend vooruitzicht, maar helaas niet te verwezenlijken bij gebrek aan een regering…
Artikel geschreven in samenwerking met Hilde Celis, medisch onderzoekster bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen en coauteur van de studie.
Multiple sclerose (MS) treft 2,8 miljoen mensen in de wereld. De oorzaak van MS is niet gekend, maar één van de hoofdverdachten is het Epstein-Barrvirus (EBV), een herpesvirus dat klierkoorts kan veroorzaken en zorgt voor een levenslange latente infectie bij de gastheer. Een nieuwe studie(1) bevestigt nu deze geruchten. "De hypothese dat het Epstein-Barrvirus (EBV) MS veroorzaakt, werd door ons en andere teams jaren bestudeerd, maar het gaat om de eerste studie met een overtuigend oorzakelijk verband", bevestigt Alberto Ascherio, professor in de epidemiologie en in de voedingsleer aan de Harvard Chan School en hoofdauteur van de studie. "Dit is een hele vooruitgang aangezien dit veronderstelt dat het merendeel van de MS-casussen kunnen worden vermeden door besmettingen met het EBV te vermijden en dat een remedie voor MS kan worden gezocht door zich te focussen op het EBV."
Het was moeilijk om een oorzakelijk verband te vinden tussen het virus en de ziekte, aangezien ongeveer 95% van de volwassenen geïnfecteerd is geweest met het EBV en MS eerder een zeldzame ziekte is, waarbij de eerste symptomen opduiken 10 jaar na de EBV-infectie. Om het verband tussen het EBV en MS te kunnen vaststellen, hebben de onderzoekers een studie gedaan bij meer dan 10 miljoen jongvolwassenen die in actieve dienst bij het Amerikaanse leger waren. Bij 955 personen werd MS vastgesteld tijdens hun legerdienst.
Het team heeft om de twee jaar serummonsters - die door het leger werden genomen – geanalyseerd en heeft de EBV-status hiervan bepaald op het ogenblik van de eerste monstername. Ook bepaalde het team het verband tussen de EBV-infectie en het opduiken van MS tijdens de actieve legerdienst. In dit cohort werd het risico op MS vermenigvuldigd met 32 na een besmetting met het EBV, terwijl het onveranderd bleef na een besmetting met een ander virus. De neurofilamenten in het bloed – een biomarker voor de typische neurodegeneratie in het geval van MS – stijgen slechts na een besmetting met het EBV. Deze resultaten vinden geen verklaring in de gekende risicofactoren van MS en veronderstellen dat het EBV de hoofdoorzaak van MS is.
Volgens professor Ascherio kan de tijdspanne tussen de EBV-infectie en het opduiken van MS gedeeltelijk te wijten zijn aan het feit dat de ziektesymptomen niet worden gedetecteerd in de eerste stadia en gedeeltelijk aan het evoluerend verband tussen het EBV en het immuunsysteem van de gastheer, dat telkens wordt gestimuleerd als het latente virus wordt gereactiveerd.
Welke gevolgen zal deze ontdekking hebben? "Momenteel is er geen preventief noch doeltreffend curatief middel beschikbaar, maar een vaccin tegen het EBV of doelgerichte EBV-specifieke antivirale middelen zouden in de toekomst MS kunnen voorkomen of genezen", besluit professor Ascherio.
Bron: (1)Kjetil Bjornevik, Marianna Cortese, Brian C. Healy, Jens Kuhle, Michael J. Mina, Yumei Leng, Stephen J. Elledge, David W. Niebuhr, Ann I. Scher, Kassandra L. Munger, Alberto Ascherio. Longitudinal analysis reveals high prevalence of Epstein-Barr virus associated with multiple sclerosis. Science, 13 janvier 2022, doi : 10.1126/science.abj8222
Zodra de diagnose ‘multiple sclerose’ gesteld is, rijst de vraag in welke mate de ziekte zal evolueren. Het ziekteverloop is zo goed als onvoorspelbaar, en artsen weten nog altijd heel weinig af van de beïnvloedende factoren. Om daar een beter beeld van te krijgen, stuurde een Belgisch onderzoeksteam een vragenlijst naar de leden van de Vlaamse MS-Liga.
De vragen gingen over bepaalde leefgewoonten en over het moment waarop de MS-patiënten een EDSS (invaliditeitsscore) van 6 hadden bereikt. Met andere woorden: hoe lang ze al een wandelstok nodig hebben om 100 m te stappen. Door de antwoorden te vergelijken, konden de wetenschappers de impact evalueren van een aantal aspecten van onze levensstijl op de evolutie van multiple sclerose.
De auteurs hebben nagegaan welke invloed alcohol (wijn of andere alcoholische dranken), cafeïnehoudende dranken (thee en koffie), vette en magere vis en roken hadden op het verloop van multiple sclerose.
Conclusie:
Maar roken verhoogt het risico dat de ziekte verergert.
Let wel: we hebben het hier alleen over multiple sclerose die in opstoten verloopt. De levensstijl – of in elk geval deze specifieke factoren – lijken geen impact te hebben op de progressieve vorm.
Wetenschappers twijfelen nog aan de manier waarop die diverse leefgewoonten inwerken op multiple sclerose. Toch staan sommige invloeden vast:
Verschillende studies hebben al aangetoond dat roken een negatieve impact heeft op MS. Niettemin is de reden hiervoor nog onbekend.
Iedereen wordt dan ook aangeraden om te stoppen met roken, en om minstens twee keer per week vis te eten. Alcohol en koffie zijn toegelaten, maar met mate.
D'Hooghe, M.B., European Journal of Neurology 2012, 19: 616–624
De EDSS (Expanded Disability Status Scale) schaal is een puntensysteem waarmee neurologen de toestand en de evolutie kunnen evalueren van patiënten met multiple sclerose. Die schaal bestaat uit zeven of acht delen die overeenkomen met evenveel te evalueren neurologische functies:
De neuroloog evalueert elk van die functies en geeft er punten aan. Bij de totale EDSS score wordt rekening gehouden met zowel het aantal aangetaste functies en de graad van ernst van de handicap(s). De score wordt berekend op een schaal tussen 0 en 10 per half punt. In het begin van de ziekte komen de eerste punten overeen met een minimale graad van handicap. Maar vanaf een bepaald stadium (score 5 of 6) komt elke bijkomend half punt overeen met een aanzienlijk verlies van autonomie.
De EDSS score van een patiënt wordt gemiddeld een keer per jaar bepaald. Op basis van de evolutie van deze score kan men weten met welk type MS men te doen heeft. Maar de EDSS schaal wordt ook gebruikt om erkenning te vragen van een handicap of om bepaalde geneesmiddelen door de ziekteverzekering te laten terugbetalen. Als evaluatiemethode wordt de EDSS schaal ook systematisch gebruikt in studies over MS en in klinische onderzoeken.
We danken prof. Christian Sindic, neuroloog in de Cliniques universitaires Saint-Luc (Brussel) voor zijn medewerking aan dit artikel.
Sinds 2010 organiseert de MS-Liga Vlaanderen een mindfulnessprogramma voor personen met multiple sclerose, in samenwerking met het Instituut voor Training van Aandacht en Meditatie (Itam). Mindfulness heeft wortels in de boeddhistische meditatietechnieken. Via een serie oefeningen leert de deelnemer zich eerst bewust te worden van zijn ademhaling en van zijn lichaam. Dit helpt om met de aandacht in het nu te blijven. Gaandeweg leert de deelnemer ook zijn gedachten, gevoelens en gewaarwordingen kennen. Doel is om zo beter om te gaan met stress, angsten of onzekerheden in het dagelijkse leven. Mindfulness helpt ook de pijn te aanvaarden en er zich van te bevrijden.
“Op basis van de ervaringen van een pilootgroep werden de mindfulnessoefeningen aangepast, Sommige mensen met MS kunnen bepaalde ledematen immers moeilijk bewegen of kunnen niet stappen”, legt Katrien Tytgat uit, projectcoördinator bij de MS-Liga.
Normaal loopt een mindfulnesstraining over acht weken, met elke week een sessie van drie uur. "Maar op de pilootsessie hebben we vastgesteld dat de deelnemers graag hun levenservaringen met MS wilden delen", vervolgt Katrien Tytgat. "Daarom hebben we een sessie toegevoegd aan het klassieke programma, zodat de deelnemers elkaar eerst beter kunnen leren kennen." Elke groep telt minimaal vijf en maximaal twaalf deelnemers. Naast de wekelijkse bijeenkomst, krijgen de deelnemers ook thuisopdrachten mee. Die laatste kunnen ze uitvoeren met behulp van een cd-box.
Ondertussen liepen er al een tiental trainingen, onder meer in Gent, Hasselt, Mechelen en Sijsele. De data van de sessies in 2012 zullen te vinden zijn op de website van de MS-Liga. Deelname aan een volledige mindfulnesstraining bij Itam kost 300 euro voor niet-leden. Voor personen met MS, die lid zijn van de MS-Liga Vlaanderen, kost deelname 175 euro. Leden met een Omnio-statuut betalen 150 euro. Geïnteresseerden mailen hun naam en adres door naar secretariaat@ms-vlaanderen.be.
EDSS-schaal en MS
“De meest gebruikte schaal is de EDSS (Expanded Disability Status Scale)”, aldus prof. Valérie Delvaux, kliniekhoofd neurologie in het CHU van Luik. “EDSS is gebaseerd op een grondig neurologisch onderzoek. Het loopvermogen is daarbij de belangrijkste parameter, maar de EDSS-score houdt ook rekening met andere neurologische factoren, zoals evenwicht, gevoeligheid, de urinaire functie en het gezichtsvermogen.”
Meting van het loopvermogen bij multiple sclerose
“Om op een objectieve manier de loopperimeter te bepalen, beschikken we over een reeks hulpmiddelen om mobiliteitsstoornissen te evalueren”, vervolgt prof. Delvaux. “Zo zijn de gehanteerde loopschalen gebaseerd op de tijd die een patiënt nodig heeft om een bepaalde afstand af te leggen.”
Andere tests analyseren de motoriek, de grijpkracht en de coördinatie van de onderste en bovenste ledematen.
Cognitieve stoornissen evalueren die samenhangen met MS
Cognitieve stoornissen (geheugenproblemen, stemmingsstoornissen, vermoeidheid …) worden meer dan vroeger in rekening gebracht bij de evaluatie van MS-patiënten. Meer dan de helft van alle personen met MS(1) kampt met die problemen, soms met een zware impact op hun dagelijks leven. Vandaar het belang van neuropsychologisch onderzoek en het gebruik van schalen om de cognitieve functies te evalueren. Daarvoor gebruiken we onder meer de SDMT (Symbol Digit Modalities Test), een test waarbij MS-patiënten binnen een beperkte tijd cijfers moeten plakken op geometrische vormreeksen. De test evalueert de informatieverwerkingssnelheid en kan op die manier geheugen- en/of concentratiestoornissen opsporen en naar de beste behandeling leiden. Zo kan de patiënt doorverwezen worden naar een neuropsycholoog (een psycholoog die gespecialiseerd is in de evaluatie van intellectuele stoornissen en in revalidatie).
Er bestaan trouwens ook depressie-/angstschalen en vermoeidheidsschalen in de vorm van vragenlijsten die de patiënt samen met zijn neuroloog moet invullen, om de cognitieve schalen te kunnen ‘wegen’. Angst en depressie kunnen de intellectuele vermogens immers aantasten en op die manier een negatieve impact hebben op de resultaten van de cognitieve tests.
De klachten van MS-patiënten objectiveren
“Mijn toestand gaat achteruit”, “ik stap trager dan vroeger”, “ik kan minder goed zelfstandig functioneren”: stuk voor stuk klachten die geëvalueerd kunnen worden via ‘kwantitatieve’ schalen. “Die kunnen deze indrukken bevestigen of integendeel aantonen dat de toestand van de patiënt stabiel blijft. Ze kunnen ook helpen om afwijkingen op te sporen die tot dan toe onopgemerkt waren gebleven.”
“Net zoals MS een multidisciplinaire behandeling vereist, zijn schalen een nuttige aanvulling op de anamnese (de informatie die de patiënt aan de arts bezorgt) en op de neurologische en radiologische onderzoeken bij de langetermijnopvolging van MS-patiënten”, aldus nog prof. Delvaux.
Progressieve vormen van MS opvolgen
In tegenstelling tot vormen met opstoten en remissies (relapsing-remitting) is het verloop van primaire of secundaire progressieve MS meestal niet zichtbaar via medische beeldvorming. Prof. Delvaux: “Dankzij de bestaande schalen kunnen we wel de evolutie van dit type MS meten. Terwijl de resultaten van radiologische onderzoeken min of meer stabiel blijven, ondanks de verergering van de ziekte, schommelen de cognitieve scores, de loopperimeter en de scores van de patiënt op handigheidstests, afhankelijk van het verloop van deze vormen van MS.”
De behandeling van MS evalueren
“De schalen kunnen helpen om de doeltreffendheid van de onderhoudsbehandelingen van MS te evalueren bij een bepaalde patiënt”, besluit prof. Delvaux. “Evolueren de verkregen ‘scores’ wanneer de behandeling wordt aangepast? En heeft de behandeling een invloed op de vermoeidheid, de motoriek of de verergering van de handicap?”
Bovendien worden schalen steeds meer gebruikt bij klinische studies. Ze maken het mogelijk om gegevens te vergelijken van patiëntencohorten die een andere behandeling krijgen op basis van gemeenschappelijke criteria.
(1)Guimarães J and Sá MJ (2012) Cognitive dysfunction in Multiple Sclerosis. Front. Neur. 3:74. doi: 10.3389/fneur.2012.00074
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met prof. Valérie Delvaux, kliniekhoofd neurologie in het CHU van Luik.
Bij multiple sclerose spreken de artsen van een opstoot in drie gevallen:
Maar een verergering of het terug opduiken van een symptoom komt niet altijd overeen met een nieuwe opstoot. Soms gaat het enkel om een verandering van de symptomen.
In ieder geval dienen de symptomen minstens 24 uren aan een stuk door aan te houden om van een opstoot te kunnen spreken. Dus geen paniek als uw been wat prikkelt gedurende enkele uren of als uw wang verdoofd aanvoelt gedurende enkele tientallen minuten of zelfs enkele uren!
Als de lichaamstemperatuur stijgt, is het trouwens mogelijk dat reeds bestaande symptomen kunnen verergeren of dat oude symptomen tijdelijk terug kunnen voorkomen.
Schommelingen in de symptomen zijn dan niet te wijten aan een nieuwe opstoot maar houden verband met bijzondere uitwendige omstandigheden. Naast koorts kunnen trouwens ook warmte, vermoeidheid, slaap, stress en bij vrouwen de premenstruele periode een voorbijgaande verergering van symptomen veroorzaken.
Het is belangrijk duidelijk een verschil te maken tussen een schommeling in de symptomen en een opstoot. Voor die twee verschijnselen is immers een zeer verschillende behandeling vereist. Schommelingen in symptomen kunnen worden beschouwd als een signaal van uw lichaam. Zij zijn een verwittiging dat het noodzakelijk is uw ritme te vertragen: rust eens wat!
Maar een opstoot dient onmiddellijk te worden behandeld met intraveneus cortison. Aangezien het niet altijd gemakkelijk schommelingen en opstoten van elkaar te onderscheiden, spreekt u er in geval van twijfel best over met uw neuroloog.
Artikel in samenwerking met prof. Christian Sindic, neuroloog in de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Seksuele stoornissen komen voor bij 50 tot 70% van alle MS-patiënten. Minder libido of minder genot, pijn, verminderde vaginale vochtigheid, erectiestoornissen enz.: de problemen kunnen variëren. Eerste stap is de precieze oorzaak achterhalen, want er zijn er verschillende mogelijk.
Seks zit ook in het hoofd. Dat is bekend en het is heus niet alleen beeldspraak. Onze seksuele functies worden namelijk gestuurd door onze hersenen en ons ruggenmerg. Vormt er zich tijdens een ziekteopstoot een ’plaque’ in een zone die een rol speelt bij de seksualiteit, dan kan die zone daardoor aangetast worden.
Dit leidt dan tot erectie- en ejaculatiestoornissen, verminderde genitale gevoeligheid of zelfs hinderlijke gewaarwordingen, zoals prikkelingen, branderig gevoel enz. Maar geen paniek: de symptomen van multiple sclerose schommelen, vooral in het begin van de ziekte. Deze stoornissen kunnen tijdens de remissiefasen weer verdwijnen.
Geneesmiddelen veroorzaken vaak seksuele stoornissen. Daarom zal uw neuroloog alle behandelingen inventariseren die nefast kunnen zijn voor uw liefdesleven. Dat betekent niet dat u ze niet meer hoeft in te nemen. Want dat zou uw levenskwaliteit aantasten. Maar dat wil wel zeggen dat u ze goed moet doseren, kwestie van uw intieme leven niet in het gedrang te brengen. Eén zaak staat vast: de onderhoudsbehandeling die u zelf elke dag inspuit, tast uw seksuele functies niet aan.
Sommige symptomen van multiple sclerose kunnen u ook indirect parten spelen op seksueel vlak.
Wacht niet om het probleem te bespreken met uw neuroloog. Er zijn tal van oplossingen beschikbaar. U kunt:
Let vooral op dat u niet in een vicieuze cirkel belandt waarbij seks automatisch angsten oproept. Hoe sneller u erover praat, hoe sneller u een bevredigend seksleven zult terugvinden.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van dr. Anne-Geneviève Herbaut, neurologe in het Erasmus Ziekenhuis van de Université Libre de Bruxelles (ULB)
Onderzoekers van VIB-KU Leuven Center voor Microbiologie en Vrije Universiteit Brussel hebben een link ontdekt tussen het darmmicrobioom en de ontwikkeling van multiple s...
Lees verderMultiple sclerose (MS) treft 2,8 miljoen mensen in de wereld. De oorzaak van MS is niet gekend, maar één van de hoofdverdachten is het Epstein-Barrvirus (EBV), een herpes...
Lees verderHet is altijd lastig om de diagnose van multiple sclerose (MS) te stellen. Ook vandaag bestaat er geen doorslaggevende test die een eensluidend antwoord geeft. De neurolo...
Lees verderNeurologen van het ‘International Panel on Diagnosis of MS’ hebben in 2017 de McDonald-criteria herzien. Deze criteria helpen om via het onderzoek van de ziektetekens, de...
Lees verderKriebelingen in een lidmaat, gezichtsstoornissen, krachts- of gevoeligheidsverlies…. Gaat het om een ontstekingsopstoot? Om daarvan te kunnen spreken, zijn er enkele crit...
Lees verderDe MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderInterview met dr. Tatjana Reynders, neuroloog aan het UZA.
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Joyce, 44 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen