Gepubliceerd op 19/09/2012 à 11:37
Loopproblemen zijn een van de belangrijkste symptomen van multiple sclerose. Wat is de precieze oorzaak? Tekst en uitleg.
Loopproblemen bij multiple sclerose hebben niet één, maar tal van oorzaken.
Twee belangrijke mechanismen die het loopvermogen aantasten, zijn:
Bij evenwichtsstoornissen behoudt de patiënt soms nog voldoende kracht in de benen, maar kan hij zich moeilijk verplaatsen door ernstige instabiliteit.
Als die instabiliteit veroorzaakt wordt door aantasting van de kleine hersenen, spreken we van ‘cerebellaire ataxie’. Dergelijke ataxie gaat gepaard met coördinatiestoornissen in de onderste en bovenste ledematen.
Ook aangetaste zenuwvezels in de voeten en de benen kunnen evenwichtsstoornissen veroorzaken. Deze zenuwvezels zijn belangrijk, want ze zorgen voor een goede proprioceptie, dat is het vermogen om, zelfs met de ogen dicht, het eigen lichaam te situeren in de ruimte (het besef bijvoorbeeld dat u naar links of achterover buigt). Zijn de evenwichtsstoornissen het gevolg van een verstoorde proprioceptie, dan spreken we van ‘gevoelsataxie’.
Er bestaan nog andere verschijnselen die het loopvermogen kunnen aantasten bij MS, zoals spasmen. Bij spasmen verliezen de spieren hun normale soepelheid en blijven ze voortdurend onder spanning. De reflexen worden abnormaal fel, en het lopen gaat met horten en stoten, zoals bij een robot.
Uiteindelijk kunnen bij multiple sclerose verschillende van die symptomen – zwakte, spasticiteit, evenwichtsstoornissen – tegelijkertijd optreden, wat het lopen nog bemoeilijkt.
U hebt zelf last van die problemen? Praat er dan over met uw arts. Er bestaan immers preventiemaatregelen en behandelingen, zoals evenwichtskinesitherapie, om het loopvermogen te verbeteren.
Deel en print dit artikel
De diagnose liet nochtans niets aan duidelijkheid te wensen over: de man had azoöspermie, een ernstige vorm van mannelijke onvruchtbaarheid door een totale afwezigheid va...
Lees verderOp papier klinkt de hervorming van minister Frank Vandenbroucke aantrekkelijk: de zorg toegankelijker maken, ereloonsupplementen beperken, plafonds opleggen, artsen verpl...
Lees verderMomenteel zijn al meer dan 600 patiënten in zeven Europese landen opgenomen in de studie, die wordt uitgevoerd met een proactieve, gepersonaliseerde, op de patiënte met b...
Lees verderIn de Challenge-studie, die op het American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2025 is gepresenteerd, resulteerde een oefenprogramma onder begeleiding na chirurgie en ad...
Lees verderGesprek met prof. Sebahat Ocak, thorax-longoncoloog (CHU UCL Namen,Site Godinne), en Marie-Ange, longkankerpatiënte en lid van de vereniging ALK+ Belgium.
Professor Tim Vanuytsel (UZ Leuven)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen