Gepubliceerd op 19/09/2012 à 11:37
Loopproblemen zijn een van de belangrijkste symptomen van multiple sclerose. Wat is de precieze oorzaak? Tekst en uitleg.
Loopproblemen bij multiple sclerose hebben niet één, maar tal van oorzaken.
Twee belangrijke mechanismen die het loopvermogen aantasten, zijn:
Bij evenwichtsstoornissen behoudt de patiënt soms nog voldoende kracht in de benen, maar kan hij zich moeilijk verplaatsen door ernstige instabiliteit.
Als die instabiliteit veroorzaakt wordt door aantasting van de kleine hersenen, spreken we van ‘cerebellaire ataxie’. Dergelijke ataxie gaat gepaard met coördinatiestoornissen in de onderste en bovenste ledematen.
Ook aangetaste zenuwvezels in de voeten en de benen kunnen evenwichtsstoornissen veroorzaken. Deze zenuwvezels zijn belangrijk, want ze zorgen voor een goede proprioceptie, dat is het vermogen om, zelfs met de ogen dicht, het eigen lichaam te situeren in de ruimte (het besef bijvoorbeeld dat u naar links of achterover buigt). Zijn de evenwichtsstoornissen het gevolg van een verstoorde proprioceptie, dan spreken we van ‘gevoelsataxie’.
Er bestaan nog andere verschijnselen die het loopvermogen kunnen aantasten bij MS, zoals spasmen. Bij spasmen verliezen de spieren hun normale soepelheid en blijven ze voortdurend onder spanning. De reflexen worden abnormaal fel, en het lopen gaat met horten en stoten, zoals bij een robot.
Uiteindelijk kunnen bij multiple sclerose verschillende van die symptomen – zwakte, spasticiteit, evenwichtsstoornissen – tegelijkertijd optreden, wat het lopen nog bemoeilijkt.
U hebt zelf last van die problemen? Praat er dan over met uw arts. Er bestaan immers preventiemaatregelen en behandelingen, zoals evenwichtskinesitherapie, om het loopvermogen te verbeteren.
Deel en print dit artikel
In werkelijkheid is dat cijfer helaas niet juist. Borstkanker treft ook hun familie, hun vrienden, hun naasten, hun collega’s, ... Ter gelegenheid van Pink October lancee...
Lees verder“Koorts, hoesten en wat keelpijn: normaal zien we dat soort virussen eigenlijk zelden in deze tijd van het jaar”, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano, dat de dru...
Lees verderHonderden miljoenen mensen wereldwijd hebben slaapapneu. Het is al bekend dat de aandoening het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes typ...
Lees verderMinerale zonbeschermingen bevatten zinkoxide of titaandioxide en vormen een barrière, die het uv-licht weerkaatst voor het in de huid dringt. Minerale zonbeschermingen wo...
Lees verderDr. Xavier Van der Brempt, longarts en allergoloog in Waha en in de Clinique Saint-Luc in Bouge (Allergopôle), geeft tekst en uitleg over lenteconjunctivitis.
Dr. Françoise Guiot, dermatoloog en oprichter van het Centre médical Saint-Georges in Grez-Doiceau, geeft tekst en uitleg over wat te doen in geval van een acute wonde.
Voor baby's is de keuze van het juiste water delicater dan voor volwassenen. Dr. Émilie Poitoux, kinderarts, geeft tekst en uitleg.
Covid-19
Het kortedarmsyndroom (SBS)
Inflammatoire darmziekten (IBD) Inleiding
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Wondverzorging