Gepubliceerd op 11/01/2012 à 18:23
Lukt het niet al te best meer in bed? Geen paniek: seksuele stoornissen komen vaak voor bij multiple sclerose, maar ze kunnen behandeld worden. Praat er snel over met uw neuroloog.
Seksuele stoornissen komen voor bij 50 tot 70% van alle MS-patiënten. Minder libido of minder genot, pijn, verminderde vaginale vochtigheid, erectiestoornissen enz.: de problemen kunnen variëren. Eerste stap is de precieze oorzaak achterhalen, want er zijn er verschillende mogelijk.
Seks zit ook in het hoofd. Dat is bekend en het is heus niet alleen beeldspraak. Onze seksuele functies worden namelijk gestuurd door onze hersenen en ons ruggenmerg. Vormt er zich tijdens een ziekteopstoot een ’plaque’ in een zone die een rol speelt bij de seksualiteit, dan kan die zone daardoor aangetast worden.
Dit leidt dan tot erectie- en ejaculatiestoornissen, verminderde genitale gevoeligheid of zelfs hinderlijke gewaarwordingen, zoals prikkelingen, branderig gevoel enz. Maar geen paniek: de symptomen van multiple sclerose schommelen, vooral in het begin van de ziekte. Deze stoornissen kunnen tijdens de remissiefasen weer verdwijnen.
Geneesmiddelen veroorzaken vaak seksuele stoornissen. Daarom zal uw neuroloog alle behandelingen inventariseren die nefast kunnen zijn voor uw liefdesleven. Dat betekent niet dat u ze niet meer hoeft in te nemen. Want dat zou uw levenskwaliteit aantasten. Maar dat wil wel zeggen dat u ze goed moet doseren, kwestie van uw intieme leven niet in het gedrang te brengen. Eén zaak staat vast: de onderhoudsbehandeling die u zelf elke dag inspuit, tast uw seksuele functies niet aan.
Sommige symptomen van multiple sclerose kunnen u ook indirect parten spelen op seksueel vlak.
Wacht niet om het probleem te bespreken met uw neuroloog. Er zijn tal van oplossingen beschikbaar. U kunt:
Let vooral op dat u niet in een vicieuze cirkel belandt waarbij seks automatisch angsten oproept. Hoe sneller u erover praat, hoe sneller u een bevredigend seksleven zult terugvinden.
Deel en print dit artikel
In de Verenigde Staten is de prevalentie van myocardinfarct in die leeftijdsgroep tussen 2019 en 2023 gestegen met 66%. Een hartinfarct kan ineens toeslaan en is onvoorsp...
Lees verderMet de app kan je thuis digitale tests uitvoeren geïnspireerd op klassieke klinische methoden zoals de Symbol Digit Modalities Test (SDMT) voor de cognitieve functies en...
Lees verderDe m. psoas is een lange bandvormige spier, die loopt van de bovenkant van het dijbeen naar de onderzijde van de wervelkolom en de borstkas en die deel uitmaakt van de m....
Lees verderDe vorsers hebben een grondige wetenschappelijke analyse gemaakt van dat fenomeen. Koudwaterbaden hebben wel degelijk invloed op de werking van de cellen: ze activeren de...
Lees verderGesprek met prof. Sebahat Ocak, thorax-longoncoloog (CHU UCL Namen,Site Godinne), en Marie-Ange, longkankerpatiënte en lid van de vereniging ALK+ Belgium.
Professor Tim Vanuytsel (UZ Leuven)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen