Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Het klachtenpatroon van Multiple Sclerose (MS) verloopt bij elke patiënt net iets anders. Juist daarom is het belangrijk dat deze ziekte zo nauwkeurig mogelijk geëvalueerd wordt, zowel op cognitief als op motorisch niveau.
Welke zijn de bestaande technieken om MS te monitoren?
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma: “Het klassieke, neurologische onderzoek primeert. We starten vaak met de anamnese, wat betekent dat we luisteren naar het verhaal van de patiënt en zijn of haar omgeving. Die gedetailleerde voorgeschiedenis helpt ons meteen een duidelijker beeld te krijgen. De tweede stap is de meer concrete testing. Zo volgen we bijvoorbeeld de gangsnelheid – hoever je stapt in 5 minuten – en de fijne handmotoriek op. Door die testen elke zes tot twaalf maanden te herhalen, kunnen we gemakkelijk een eventuele achteruitgang in de toestand van de patiënt vaststellen.”
“Op cognitief niveau vallen we onder meer terug op de SDMT-test (Symbol Digit Modalities Test), waarbij MS-patiënten binnen een beperkte tijd de juiste cijfers bij de juiste geometrische figuren moeten plaatsen. Dankzij die test kunnen we geheugen- en/of concentratiestoornissen opsporen. De resultaten van de SDMT-test koppelen we aan de MRI, waarop we een eventuele toename van het aantal letsels zien. Een lumbaalpunctie proberen we zo weinig mogelijk uit te voeren wegens zeer oncomfortabel voor de patiënt.”
Dr. Decoo: “De laatste jaren wordt op congressen steeds meer ingezoomd op NFL (Neurofilament Light Chain). Dat is een type proteïne die terug te vinden is in het lumbaal vocht en in het plasma. Het gebeurt dat het NFL-gehalte in het lumbaal vocht stijgt, meer bepaald bij ernstige relapses. Dat gehalte wordt in de toekomst misschien een reguliere evaluatieparameter, maar aangezien de stof nog niet kan worden opgespoord via een bloedafname, is frequent testen voorlopig geen haalbare kaart.”
Waarom zijn metingen zo belangrijk?Dr. Decoo: “Metingen zijn vooral belangrijk bij de aanvang van de aandoening. De kleinst mogelijke deterioratie meten, is van cruciaal belang om op korte termijn de juiste medicatie voor elke individuele patiënt te bepalen. Als na meting blijkt dat de ziekte een gunstige prognose heeft, behandelen we met eerstelijnsmedicatie. Maar wanneer een actieve vorm van MS wordt geconstateerd, glijden we sneller door naar de meer doortastende medicatie, die ook ernstiger bijwerkingen heeft.”
“Metingen kunnen de patiënt en de omgeving ook wat ‘houvast’ geven, bv. bij cognitieve problemen. Familieleden vinden het vaak moeilijk omgaan met de ziekte – ze vragen zich af waarom hun partner of ouder opeens zo veranderd is. Door accurate metingen van de manier waarop de ziekte evolueert, kunnen we zowel patiënt als omgeving beter begeleiden.”
Dr. Decoo: “De primaire doelstelling is het stilleggen van nieuwe ontstekingsprocessen. Maar in de meest recente behandelingen zien we de neurologische toestand van een aantal patiënten verbeteren. Het lijkt erop dat we voor bepaalde patiënten de klok zachtjes kunnen terugdraaien. Maar ook daar zijn we voorlopig nog heel voorzichtig in.”
Deel en print dit artikel
Neuritis optica is een ontsteking van de nervus opticus of oogzenuw die vaak slechts één oog treft. De ontsteking manifesteert zich door een verminderde gezichtsscherp...
Diefstal, verlies, beschadiging tijdens het transport, vergeten van documenten die u verplicht moet tonen aan de douane... Kortom, op reis kunt u uw geneesmiddel tegen...
Bij multiple sclerose spreken de artsen van een opstoot in drie gevallen:Wanneer spreken we van een opstoot?
Er zijn geen neurologische contra-indicaties om zwanger te worden als men multiple sclerose heeft. Door de zwangerschap zal de zi...Is de multiple sclerose in remissie?
De MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen