Multiple sclerose - Mijn overwinning op MS: de 20 km van Brussel | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Multiple sclerose


GETUIGENISSEN

Mijn overwinning op MS: de 20 km van Brussel

Mijn overwinning op MS: de 20 km van Brussel

Fernando, 52 jaar

Toen Fernando te horen kreeg dat hij multiple sclerose had, was dat een zware klap. Toch liet hij zich niet ontmoedigen. Om zijn ziekte een neus te zetten, besliste hij om zichzelf te overtreffen en mee te doen aan de legendarische 20 km van Brussel.

Voet voor voet

Soms vraag ik me af hoe ik er ondanks mijn multiple sclerose in geslaagd ben om mee te doen met de 20 km van Brussel. Tijdens mijn opstoten voel ik me volledig krachteloos … Zo’n lange afstand lopen, was voor mij een heuse krachttoer. Ik zie mezelf nog op het parkoers, ik kon maar aan één ding denken: de ene voet voor de andere blijven zetten, ondanks het zwaktegevoel in één van mijn benen. Ook al wist ik heel goed dat ik op elk moment kon vallen.

Steun van de MS-Liga

En toch heb ik de eindstreep gehaald. Wat een overwinning! En wat een groot verschil met hoe ik tegen de 20 km van Brussel aankeek voor ik ziek werd. Ik had toen een totaal andere instelling: vroeger wilde ik per se de best mogelijke tijd lopen. Dit keer was mijn doel de wedstrijd uitlopen. Opdracht volbracht dus. Ik had me dan ook goed voorbereid. Ik schreef me in voor de 20 km van Brussel via de MS-Liga, samen met een groepje medepatiënten. In de aanloop naar de wedstrijd begeleidde een coach ons. Hij gaf ons tal van waardevolle tips. Ons motto: ons eigen ritme respecteren. En dat heb ik ook gedaan: ik ben tot het uiterste gegaan en heb het beste van mezelf gegeven, maar zonder te forceren. De eerste 13 km heb ik afgelegd zonder te stoppen, pas nadien ben ik beginnen te stappen om te recupereren.

Blijf bewegen, ondanks MS!

Als multiple sclerose-patiënt voel je je soms zo vermoeid dat de verleiding groot is om in je zetel te blijven zitten. Toch doet sporten enorm goed. Lichaamsbeweging is trouwens niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor het moreel. Als ik één boodschap kwijt wil, dan is het wel deze: laat multiple sclerose u niet kleinkrijgen, zoek een sport die bij u past. Blijf bewegen, ook al is het in uw eigen tempo!

Deel en print dit artikel


NIEUWS

MS en werk: zeg ik het of niet? 23 02 2011
Multiple sclerose
MS en werk: zeg ik het of niet?

Volgens de Belgische wetgeving zijn mensen met multiple sclerose (MS) niet verplicht hun werkgever of collega's in te lichten over hun gezondheidstoestand. De patiënten...

Lees verder
MS: reizen en behandelen 23 02 2011
Multiple sclerose
MS: reizen en behandelen

Als u uzelf inspuit voor MS, kunt u die ampullen meenemen op reis. Maar let op! Om geneesmiddelen te vervoeren dient u wel een en ander te organiseren.

Administratie

V...

Lees verder
Zoom op neuritis opticus 23 02 2011
Multiple sclerose
Zoom op neuritis opticus

Wat is neuritis opticus en wat zijn de symptomen?

Dr. Antonella Boschi: "Neuritis opticus is een ontsteking van de oogzenuw. In de grote meerderheid van de gevallen ko...

Lees verder
MS: laat uw handicap erkennen 23 02 2011
Multiple sclerose
MS: laat uw handicap erkennen

De Directie-Generaal (DG) Personen met een handicap kan u op drie manieren helpen:

  • De DG kent financiële tegemoetkomingen toe aan mensen met een handicap. Meer bepa...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Wereld MS-Dag 30 05 2022
Multiple sclerose
Wereld MS-Dag

De MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...

Lees verder

OPINIEPEILING

U weet dat de kans bestaat dat multiple sclerose progressief wordt. Hoe kijkt u naar de toekomst?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook