Myelodysplasie - Myelodysplasie met laag risico | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Myelodysplasie


GETUIGENISSEN

Myelodysplasie met laag risico

Myelodysplasie met laag risico

Martina, 75 jaar

Martina heeft een myelodysplasie met laag risico. De kans dat haar ziekte evolueert naar leukemie is beperkt. Haar behandeling bestaat vooral uit het bestrijden van anemie.

Een abnormaal bloedonderzoek

Bij een routinecontrole een jaar geleden vertelde mijn arts me dat er bepaalde afwijkingen waren bij mijn bloedanalyse. Ik was erg verbaasd omdat ik me destijds heel goed voelde… Een beetje moe misschien, maar dat is zo bij alle mensen van mijn leeftijd. Na een beenmergpunctie werd de diagnose van myelodysplasie gesteld. Ik had nog nooit van deze ziekte gehoord.

Anemie bestrijden

Mijn arts legde me uit dat de juiste oorzaken van myelodysplasie niet bekend waren. Ik had op het eerste gezicht geen risicofactoren. Ik rook niet en werd nog nooit behandeld tegen kanker… Gelukkig heb ik een aandoening met een zogenaamd laag risico en moet ik geen zware behandelingen ondergaan. Ik krijg voornamelijk inspuitingen met erytropoëtine. Die gaan de anemie tegen en maken dat ik de effecten van de aandoening niet te erg voel, ook al weet ik dat ze er is.

 

 

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

Beenmergtransplantatie 24 06 2011
Myelodysplasie
Beenmergtransplantatie

Genezende behandeling van myelodysplasieën

Een beenmergtransplantatie (ook ‘stamceltransplantatie’ genoemd) is vandaag de enige behandeling die patiënten met myelodysp...

Lees verder

OPINIEPEILING

Uit een beenmergpunctie bleek dat mijn beenmerg te veel blasten bevat.

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook