We hebben vooral nieuwe geneesmiddelen nodig. Tien jaar geleden bestond er bijna niets. Vandaag zijn we in een nieuw tijdperk – er zijn nieuwe producten, er is interesse voor – maar het aanbod blijft beperkt. Want we moeten goed beseffen dat myelodysplasieën vandaag tot de moeilijkst behandelbare hematologische aandoeningen behoren. Voor lymfoom en myeloom bestaan er al goede oplossingen, maar myelodysplasieën blijven nog achter.
Het gaat om gecompliceerde, heterogene aandoeningen bij oudere personen, die vaak al kwetsbaar zijn. En de vandaag beschikbare producten hebben helaas een beperkte doeltreffendheid op termijn. De overleving, vooral voor patiënten met intermediair risico 2 en met hoog risico, blijft beperkt. Op lange termijn zal de oplossing niet komen van transplantatie. We moeten behandelingen vinden die minder zwaar zijn. Zoals in alle domeinen van de oncologie, berust de hoop op producten die doeltreffender en minder toxisch zijn.
Bij een routinecontrole een jaar geleden vertelde mijn arts me dat er bepaalde afwijkingen waren bij mijn bloedanalyse. Ik was erg verbaasd omdat ik me destijds heel goed voelde… Een beetje moe misschien, maar dat is zo bij alle mensen van mijn leeftijd. Na een beenmergpunctie werd de diagnose van myelodysplasie gesteld. Ik had nog nooit van deze ziekte gehoord.
Mijn arts legde me uit dat de juiste oorzaken van myelodysplasie niet bekend waren. Ik had op het eerste gezicht geen risicofactoren. Ik rook niet en werd nog nooit behandeld tegen kanker… Gelukkig heb ik een aandoening met een zogenaamd laag risico en moet ik geen zware behandelingen ondergaan. Ik krijg voornamelijk inspuitingen met erytropoëtine. Die gaan de anemie tegen en maken dat ik de effecten van de aandoening niet te erg voel, ook al weet ik dat ze er is.
Een beenmergtransplantatie (ook ‘stamceltransplantatie’ genoemd) is vandaag de enige behandeling die patiënten met myelodysp...
Lees verderDr. Christophe Ravoet, oncoloog aan het Hôpital de Jolimont
Martina, 75 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen