Tegenwoordig worden vaak geneesmiddelen gebruikt om de rode bloedcellen te doen stijgen, zodat minder bloedtransfusies nodig zijn. Het gaat om geneesmiddelen die de aanmaak van rode bloedcellen door het beenmerg stimuleren.
Erytropoëtine (ook ‘EPO’ genoemd) is een hormoon dat van nature wordt aangemaakt door de nieren. Het speelt een essentiële rol bij de aanmaak van rode bloedcellen door het beenmerg. Het wordt ook de ‘groeifactor’ van de rode bloedcellen genoemd en kan vandaag worden geproduceerd door gentechnologie. Erytropoëtine kan worden toegediend als geneesmiddel om anemie te voorkomen en om al te frequente bloedtransfusies te vermijden. De doeltreffendheid van dit geneesmiddel bij myelodysplastische syndromen is echter beperkt.
Lenalidomide is een nieuw geneesmiddel dat via orale weg wordt toegediend. Het is bijzonder doeltreffend bij myelodysplasieën met een afwijking van chromosoom 5q. In ongeveer twee derde van de gevallen kan de anemie worden gecorrigeerd zodat geen bloedtransfusies meer nodig zijn. De eerste twee tot drie maanden van de behandeling doet lenalidomide echter het aantal witte bloedcellen en bloedplaatjes dalen, waardoor een strikte medische follow-up nodig is.
Dr. Christophe Ravoet, oncoloog aan het Hôpital de Jolimont
Martina, 75 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen