Nierinsufficiëntie - Begeleiding dialysepatiënten is prioriteit | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Nierinsufficiëntie


GETUIGENISSEN

Begeleiding dialysepatiënten is prioriteit

Begeleiding dialysepatiënten is prioriteit

Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse

Tatiana is verpleegster in het CHR van Luik. Zij informeert en begeleidt patiënten met een peritoneale dialysebehandeling (buikvliesspoeling). Haar rol ligt haar na aan het hart.

Wanneer helpt u patiënten die nood hebben aan dialyse?

Bij de informatiesessies. Ik leg hen de voor- en nadelen uit van hemodialyse en van peritoneale dialyse. Zo kunnen ze zelf de behandeling kiezen die hen het beste ligt.

Wat gebeurt er dan met de patiënten die voor peritoneale dialyse kiezen?

Wij organiseren een scholing die twee weken duurt. Voor sommige patiënten, bijvoorbeeld de oudere, duren deze lessen iets langer: drie weken. Tijdens die periode leg ik hen de werking uit van de cycler. Dat toestel brengt de dialysevloeistof automatisch in en uit de buikholte. Ik toon hen ook hoe ze het apparaat moeten gebruiken en dagelijks hun katheter moeten onderhouden. Ten slotte geef ik informatie over de verschillende omstandigheden waarin het alarm van de cycler kan aanslaan. Dat is zeer belangrijk, want soms zijn de problemen simpel op te lossen. Bijvoorbeeld door van positie veranderen, zodat de vloeistof gemakkelijker kan doorstromen.

Wat is uw rol bij de opvolging van de patiënt?

Patiënten met een peritoneale dialysebehandeling moeten een keer per maand naar het ziekenhuis komen. Ik maak dan van de gelegenheid gebruik om te kijken of de katheteruitgang niet besmet is, of het vocht niet doorsijpelt enz. Ik ga ook de gegevens na die zich op de chip van de cycler bevinden. Zo kan ik zien of de patiënt wel degelijk elke dag zijn dialyse uitvoert en of het alarm niet is afgegaan in die afgelopen maand. In dat laatste geval moet ik soms het programma aanpassen, zodat dergelijke dingen niet meer gebeuren.

Waarom kiezen patiënten volgens u eerder voor peritoneale dialyse dan voor hemodialyse?

Omdat ze meer autonomie hebben. Dankzij peritoneale dialyse kunnen jongeren hun lessen blijven volgen en kunnen volwassenen normaal blijven werken. Patiënten kunnen ook op reis gaan, zonder in het buitenland hemodialysecentra te moeten vinden. Deze techniek is ook minder vermoeiend. Tot slot krijgt de patiënt geen bloed te zien, wat voor sommigen een belangrijk criterium is.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Urine-infecties: welke impact op de nieren? 23 02 2011
Nierinsufficiëntie
Urine-infecties: welke impact op de nieren?

Cystitis (blaasontsteking) mag dan al zeer frequent voorkomen – 30 tot 50 % van alle seksueel actieve vrouwen krijgen vroeg of laat minstens één urine-infectie – , ze ver...

Lees verder
Nier- en pancreastransplantatie: twee vliegen in één klap 23 02 2011
Nierinsufficiëntie
Nier- en pancreastransplantatie: twee vliegen in één klap

In welke gevallen is een gecombineerde transplantatie noodzakelijk?

Het gaat om een vrij zeldzame indicatie. In België worden jaarlijks slechts 20 à 30 van zulke transpla...

Lees verder
Hantavirus: pas op voor knaagdieren 23 02 2011
Nierinsufficiëntie
Hantavirus: pas op voor knaagdieren

Het hantavirus staat eigenlijk voor een familie van virussen. In België en West-Europa komt het Puumala hantavirus het vaakste voor. Een besmetting met het virus veroorza...

Lees verder
Terminale nierinsufficiëntie: een ontstekingsziekte 23 02 2011
Nierinsufficiëntie
Terminale nierinsufficiëntie: een ontstekingsziekte

Bij patiënten met terminale nierinsufficiëntie zijn de ontstekingsmarkers in het bloed sterk verhoogd. Hoewel dit ontstekingsproces in de loop van de tijd kan schommelen,...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook