Nierinsufficiëntie - Zelfdialyse: een persoonlijke keuze en een leerpro | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Nierinsufficiëntie


GETUIGENISSEN

Zelfdialyse: een persoonlijke keuze en een leerproces

Zelfdialyse: een persoonlijke keuze en een leerproces

Tony Goovaerts, hoofdverpleegkundige in de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc

Tony Goovaerts, hoofdverpleegkundige in de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc, beheert het programma dialyse-educatie. Voor alle patiënten een waarborg op vrijheid en autonomie.

Welke soorten dialyse bestaan er?

Hemodialyse en peritoneale dialyse. Peritoneale dialyse gebeurt altijd bij de patiënt thuis, want ze moet elke dag toegepast worden. Hemodialyse kan thuis, in het ziekenhuis of in een dialysecentrum, met drie sessies per week van telkens vier uur. Ongeveer 90% van alle Belgische patiënten krijgt hemodialyse in het ziekenhuis of in een dialysecentrum. Hier in Saint-Luc kiest echter tot 50% van de patiënten voor hemodialyse of peritoneale dialyse thuis. Dit dankzij ons programma voor dialyse-educatie.

Patiënten hebben dus de keuze tussen hemodialyse en peritoneale dialyse?

Inderdaad. De meeste patiënten kunnen vrij kiezen, tenzij er contra-indicaties zijn. Zo hebben sommige patiënten een voorkeur voor peritoneale dialyse omdat ze bloedvrees hebben, al moeten ze daarvoor eerst een plastic buisje in hun buik krijgen. Uit studies blijkt dat de resultaten na vijf jaar precies dezelfde zijn voor beide technieken.

Is het programma dialyse-educatie bestemd voor alle patiënten?

Alle patiënten moeten eerst een 'predialyse' infoprogramma volgen. Ze bekijken dan, eventueel samen met hun gezin, naar een dvd met uitleg over de verschillende behandelingsmogelijkheden. Vervolgens hebben ze de keuze, al proberen we meestal wel zelfdialyse aan te moedigen. Patiënten die actief meewerken aan hun eigen behandeling, voelen zich vaak immers 'minder ziek'.

Wie dan voor zelfdialyse kiest, moet eerst een leerproces doormaken.

Inderdaad, en bij peritoneale dialyse duurt dat slechts enkele dagen, maar bij hemodialyse minstens drie weken. Daarnaast brengen we nieuwe patiënten in contact met lotgenoten, want informatie wordt altijd beter geaccepteerd als je het hoort van iemand die het zelf heeft meegemaakt.

U hebt in Saint-Luc ook een centrum voor zelfdialyse.

Dat klopt, en we hebben er zes machines geïnstalleerd. Het centrum is elke dag open van 6 tot 24 uur. Op die manier kunnen patiënten die dat willen, zelf meewerken aan hun behandeling, ook al is thuisdialyse voor hen om praktische redenen onmogelijk (bijvoorbeeld voor kotstudenten).

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Naar een totale terugbetaling van de nierdonatiekosten 23 02 2011
Nierinsufficiëntie
Naar een totale terugbetaling van de nierdonatiekosten

In 2009 hebben meer dan 95.500 personen zich geregistreerd als orgaandonor; dat zijn er 62.500 meer dan in 2005. Maar hoewel het aantal donoren sterk is toegenomen, dreig...

Lees verder
Kinderen met nierinsufficiëntie: tips voor een geslaagde vakantie 23 02 2011
Nierinsufficiëntie
Kinderen met nierinsufficiëntie: tips voor een geslaagde vakantie

De vakanties zijn vaak een hersenbreker voor ouders van chronische nierpatiëntjes. Toch heeft het hele gezin er nood aan om een paar dagen per jaar stoom af te blazen!

Ee...

Lees verder
Wereldnierdag: hypertensie op de rooster 23 02 2011
Nierinsufficiëntie
Wereldnierdag: hypertensie op de rooster

Terwijl de levensverwachting nog voortdurend blijft stijgen, staan we steeds meer bloot aan chronische ziekten zoals hypertensie, diabetes en nierinsufficiëntie. Wereldwi...

Lees verder
Een meerjarenplan voor een betere behandeling van nierinsufficiëntie 23 02 2011
Nierinsufficiëntie
Een meerjarenplan voor een betere behandeling van nierinsufficiëntie

 

Behandelingen en geneesmiddelen beter terugbetaald

Laurette Onkelinx heeft beslist om het plafond van de maximumfactuur (MF) te verlagen. Concreet wordt er voor 2009 ee...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

OPINIEPEILING

Drie keer per week moet u enkele uren aan het dialysetoestel liggen. Hoe kijkt u ertegenaan?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook