Gepubliceerd op 17/07/2018 à 11:40
De ovariële reserve is de voorraad eicellen in de eierstokken van een vrouw op een bepaald moment van haar leven. Die reserve geeft een goed beeld van haar kansen om, ondanks haar subfertiliteit, toch een kind ter wereld te brengen.
De ovariële reserve komt overeen met het aantal eicellen in de primordiale follikels die zich op een specifiek levensmoment in de eierstokken bevinden. De follikels zijn structuren in de vorm van zakjes. Ze zitten in de eierstokken, waarin zich de eicellen ontwikkelen. Ze evolueren in de loop van de tijd en maken verschillende stadia door: primordiaal, primair, secundair, preantraal, antraal en De Graaf.
Ovariële reserve en vruchtbaarheidIn tegenstelling tot de man, die vanaf de puberteit continu nieuwe zaadcellen aanmaakt, daalt bij de vrouw het aantal follikels met de leeftijd. De beginvoorraad wordt aangelegd tijdens het intra-uteriene leven (in de baarmoeder), en loopt vanaf de vijfde maand van de zwangerschap op tot 5 à 7 miljoen follikels. Bij de geboorte daalt dit cijfer tot 1 à 2 miljoen, tijdens de puberteit tot 400.000, op 40 jaar tot 10.000 en in de menopauze tot 1000. Deze ovariële reserve geeft de kansen weer om zwanger te geraken. Hoe hoger ze ligt, hoe beter de eierstokken reageren op hormonale stimulatie in het kader van een vruchtbaarheidsbehandeling. Wanneer ze zeer hoog is, gaat ze echter vaak gepaard met het zogenaamde polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) en dus met anovulatie (het wegvallen van de eisprong).
Waarom de ovariële reserve evalueren?Meting van de ovariële reserve maakt het mogelijk om het vermogen van de eierstokken te ramen om te reageren op stimulatie. Zo’n meting gebeurt echter alleen in specifieke situaties, zoals:
Er bestaan twee onderzoeken om de ovariële reserve te evalueren:
Buiten een context van onvruchtbaarheid blijken de AMH-concentratie en het aantal antrale follikels geen voorspellende waarde te hebben voor de kans op zwangerschap. Leeftijd blijft de belangrijkste negatieve factor voor een (spontane of begeleide) zwangerschap, ongeacht of de ovariële reserve nu gunstig is of niet.
Deel en print dit artikel
Volgens Sciensano-viroloog en gastprofessor aan de Universiteit Gent Steven Van Gucht is er te weinig alertheid rond tekenencefalitis als reisziekte.
"De wereldwijde publieke noodsituatie veroorzaakt door covid-19 mag dan officieel voorbij zijn, de pandemie zal nog vele jaren aanhouden. Het is ook niet duidelijk dat de...
Lees verderKeelpijn kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal is het een virale infectie die de ontsteking en de bijbehorende pijn veroorzaakt (70-95% van de gevallen). Rhinov...
Lees verderZo viert Manneken-Pis de Wereld IBD-dag (Inflammatory Bowel Disease, chronische inflammatoire darmziekte). In de familie van de chronische inflammatoire darmziekten of IB...
Lees verderDr. Françoise Guiot, dermatoloog en oprichter van het Centre médical Saint-Georges in Grez-Doiceau, geeft tekst en uitleg over wat te doen in geval van een acute wonde.
Voor baby's is de keuze van het juiste water delicater dan voor volwassenen. Dr. Émilie Poitoux, kinderarts, geeft tekst en uitleg.
In februari drinken bijna 1,5 miljoen Belgen geen alcohol. Verantwoordelijken van de zevende editie van Tournée Minérale geven tekst en uitleg.
Covid-19
Het kortedarmsyndroom (SBS)
Inflammatoire darmziekten (IBD) Inleiding
Lymfomen
Multiple sclerose
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Slapeloosheid
Wondverzorging