Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:12
Het verlies van de reukzin komt in de ziekte van Parkinson veel voor. We staan even stil bij dit te weinig bekend symptoom.
Zo een 70 à 90% van de patiënten met de ziekte van Parkinson verliezen hun reukzin! Typisch voor dit gedeeltelijke (hyposmie) of totale (anosmie) verlies van het reukvermogen is dat de patiënt geuren moeilijk kan herkennen en onderscheiden en ook dat de concentratie (bij welke sterkte ruikt hij de geur nog?) laag is.
Hoe komt het dat de ziekte van Parkinson gepaard gaat met een verlies van geur? Bij het ruiken speelt de neurotransmitter genaamd dopamine een belangrijke rol. De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening die de aanmaak van dopamine aantast.
Het verlies van de reukzin kan een vroegtijdig signaal zijn en zich dus vóór de eerste motorische symptomen van de ziekte van Parkinson manifesteren. Dat betekent natuurlijk niet dat mensen die hun reukzin verliezen per se deze aandoening zullen krijgen! En het omgekeerde geldt ook: niet alle parkinsonpatiënten verliezen hun reukzin voor de eerste symptomen van de ziekte optreden!
Het is moeilijk om een diagnose te stellen van het verlies van de reukzin. Alleen met specifieke geurtests kan dit worden vastgesteld. De behandeling van geurverlies staat anderzijds nog maar in haar kinderschoenen. Vermoed wordt dat de behandeling van de ziekte van Parkinson met dopaminergische medicijnen bepaalde vormen van gedeeltelijk geurverlies zal kunnen verbeteren. Maar voorlopig bestaat er nog geen specifieke behandeling.
Deel en print dit artikel
De diagnose liet nochtans niets aan duidelijkheid te wensen over: de man had azoöspermie, een ernstige vorm van mannelijke onvruchtbaarheid door een totale afwezigheid va...
Lees verderOp papier klinkt de hervorming van minister Frank Vandenbroucke aantrekkelijk: de zorg toegankelijker maken, ereloonsupplementen beperken, plafonds opleggen, artsen verpl...
Lees verderMomenteel zijn al meer dan 600 patiënten in zeven Europese landen opgenomen in de studie, die wordt uitgevoerd met een proactieve, gepersonaliseerde, op de patiënte met b...
Lees verderIn de Challenge-studie, die op het American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2025 is gepresenteerd, resulteerde een oefenprogramma onder begeleiding na chirurgie en ad...
Lees verderGesprek met prof. Sebahat Ocak, thorax-longoncoloog (CHU UCL Namen,Site Godinne), en Marie-Ange, longkankerpatiënte en lid van de vereniging ALK+ Belgium.
Professor Tim Vanuytsel (UZ Leuven)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen