Het is niet omdat je de ziekte van Parkinson hebt dat je geen uitstekende dj kunt zijn. Bewijs met Radio Parkies, een radiozender door en voor parkinsonpatiënten.
In 2009 kreeg ik te horen dat ik de ziekte van Parkinson heb. Uiteraard een heel zware klap. Op dat moment dacht ik aan het mogelijk therapeutische effect van muziek. Zo kunnen sommige liedjes mij echt opbeuren. Tegelijk was ik me bewust van het gevaar dat parkinsonpatiënten bedreigt: terugplooien op zichzelf. Radio Parkies heeft dan ook een zeer concreet doel voor ogen: ervoor zorgen dat patiënten een open venster houden op de wereld en in contact blijven met lotgenoten.
Alle medewerkers van Radio Parkies zijn parkinsonpatiënten of naaste familieleden. De jongste animator is nog maar 20 jaar, de oudste 67. Ieder krijgt zijn avondblok (behalve op woensdag) waarin hij zijn eigen muzikaal programma verzorgt. Overdag wordt er dan voorlopig overgeschakeld op een radiolus (Radio Parkies zendt 24 uur op 24 uit, 7 dagen op 7). We organiseren ook thema-uitzendingen. In dat geval nodigen we artsen en andere gezondheidsprofessionals uit om een aspect van de ziekte te belichten.
Wekelijks volgen ongeveer 500 personen onze uitzendingen. Niet slecht voor een radiozender die nog maar sinds 15 september 2010 bestaat. En aangezien Radio Parkies verspreid wordt via internet, heeft ze ondertussen echte internationale bekendheid verworven. Sommige van onze animatoren wonen trouwens in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië verzorgen op donderdagavond de Engelstalige programma’s. Dankzij die Engelstalige versie van Radio Parkies heb ik al gelukwensen gekregen van luisteraars zelfs uit Zuid-Korea. Ik hoop binnenkort uitzendingen in het Frans te kunnen verzorgen, om nog meer patiënten te bereiken. Want de ziekte van Parkinson stoort zich helaas niet aan grenzen.
Uiteraard! Ik hoop op termijn te kunnen uitzenden in FM. Vandaag werkt elke animator bij hem thuis. Ons materiaal wordt deels gefinancierd door de Vlaamse Parkinsonliga en door privésponsors. Maar met een volwaardig radiostation zouden we ook oudere patiënten kunnen bereiken. Die gebruiken immers meestal geen internet, en al zeker niet om naar de radio te luisteren.
Deel en print dit artikel
Bij de diagnose van de ziekte van Parkinson worden er veel zaken in vraag gesteld. Daarbij ook uw werk, als u nog ten minste nog niet pensioengerechtigd bent. Vroeg o...
Neen. Alles wat te maken heeft met de gezondheid van de werknemer, valt onder zijn privéleven. Werknemers zijn dus niet v...Bent u verplicht om uw werkgever te informeren?
Bij dysfagie (of slikstoornissen) heeft de patiënt moeite om vast of vloeibaar voedsel te slikken of moet hij hoesten. Bijna een derde van de parkin...Wat is dysfagie?
Een ziekenhuisopname is voor iemand met parkinson vaak de gelegenheid om een ergotherapeut te zien. Dankzij ergotherapie l...Ergotherapie bij de ziekte van Parkinson
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen