Mijn ‘on’-periode wordt steeds korter. Wat moet ik doen?
Ik moet mijn medicatie later innemen.
Pas correct.
Correct!
Elke parkinsonpatiënt reageert anders op de medicamenteuze behandeling. U mag er absoluut niet zelf aan sleutelen. Alleen de neuroloog kan het schema of de dosis wijzigen, zodat de ‘on’-periode langer duurt. De arts zal in het algemeen de dosis of het aantal innamen (zelfde dosis, maar verdeeld over meer innamen per dag) of de combinatie van verschillende soorten geneesmiddelen aanpassen. En daarbij vermijden dat de bijwerkingen storend worden.
Mijn overbuur heeft sinds kort ook de ziekte van Parkinson. Hij heeft een nieuw geneesmiddel gekregen. Kan ik dat ook gebruiken?
Ja, samen met uw huidige behandeling.
Pas correct.
Correct!
De keuze van de geneesmiddelen bij de ziekte van Parkinson hangt af van het soort en de ernst van de symptomen. Die zijn voor iedereen verschillend. Sommige geneesmiddelen worden meer in het begin van de ziekte voorgeschreven, andere worden in een later stadium toegediend in combinatie met een ander geneesmiddel. Maar daarover kan alleen de neuroloog oordelen.
Waarom moet ik mijn pillen altijd op hetzelfde tijdstip nemen?
Om ze niet te vergeten.
Pas correct.
Correct!
Het voorgestelde schema voor pilinname moet vermijden dat er ‘off’-periodes ontstaan in het interval tussen twee dosissen. Elk geneesmiddel heeft een welbepaalde werkingsduur. Het aantal innamen wordt berekend, zodat uw hersenen zo ononderbroken mogelijk gestimuleerd worden. Geneesmiddelen genezen de ziekte van Parkinson niet, ze hebben uitsluitend de bedoeling om het ontbrekende dopamine in de hersenen te vervangen.
Kan ik verslaafd raken aan levodopa (dopamine)?
Nooit
Soms
Pas correct.
Correct!
Levodopa is de basisbehandeling van veel parkinsonpatiënten. In de hersenen wordt deze stof omgezet in dopamine. Dopamine kan mensen vrolijk maken, en een euforisch gevoel creëren. Voor de hersenen is dopamine dus een soort ‘beloning’. Daarom is de patiënt geneigd er steeds meer van te nemen, als hij/zij dit nodig acht, en meer dan de arts aanbevolen heeft. De kunst is dus om er genoeg van te nemen om in de ‘on’-periode te blijven, maar niet te veel om geen verslaving in de hand te werken. Want deze kan leiden tot andere verslavingen, zoals aan gokken, compulsief shoppen, overmatig eten of seks.