Parkinson - Een blik maakt de symptomen van Parkinson erger | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Parkinson


GETUIGENISSEN

Een blik maakt de symptomen van Parkinson erger

Een blik maakt de symptomen van Parkinson erger

Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson

De blik van de buitenwereld volstaat om bevingen en dyskinesieën veroorzaakt door de ziekte van Parkinson te verergeren. Eenvoudige dagelijkse situaties kunnen zo pijnlijke belevenissen worden.

Parkinson: bevreesd voor de blik van anderen

Stress kan een aantal symptomen van de ziekte van Parkinson, zoals bevingen of dyskinesieën (onwillekeurige bewegingen) verergeren. Beeld u de file aan de kassa van de supermarkt in en het ongeduld van de kassierster. Alle ogen zijn gericht op de parkinsonpatiënt, die zijn aankopen trager betaalt. En dan kan hij zijn bevingen niet bedwingen. “Een vrij banaal moment in het leven van elke dag wordt een ware uitdaging op emotioneel vlak. Situaties uit het dagelijkse leven kunnen onoverkoombare hindernissen worden, hoewel de persoon in kwestie fysiek nog voldoende valide is”, legt Flore Bellefontaine uit.

 

Pijnlijke identiteitscontrole voor parkinsonpatiënten

Andere patiënten met de ziekte van Parkinson hebben het over identiteitscontroles op de openbare weg … voor vermoeden van openbare dronkenschap. Ook daar kan de toestand heel pijnlijk worden. Flore Bellefontaine: “Zo hoorde ik dit jaar twee getuigenissen van mannen van middelbare leeftijd die met dergelijke controle op straat te maken kregen. Het is al heel stresserend voor ons, maar bij een parkinsonpatiënt veroorzaakt deze stress een verergering van de symptomen. Een van hen kon niet bij zijn portefeuille om zijn identiteitspapieren aan de agent te geven, en meteen ook het kaartje van de parkinsonvereniging waarmee hij zijn problemen deels kon verklaren. En bij de andere patiënt verergerde de dysartrie (spraakstoornis) dusdanig dat hij niet meer verstaanbaar was.”

 

Bewustmakingscampagne voor de symptomen van Parkinson

De Franstalige Association Parkinson organiseert momenteel een campagne om mensen in rusthuizen bewuster te maken van de symptomen van de ziekte van Parkinson. Het is de bedoeling om de symptomen beter te begrijpen en zo de druk van de sociale blik te verminderen. “We proberen de motorische en de niet-motorische symptomen van de ziekte duidelijk te maken, zodat de fysieke kenmerken ervan herkend worden. Kenmerkend voor de ziekte van Parkinson is dat de patiënten weinig mimiek hebben. En dat kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de communicatie en de relatie tussen mensen. De referentiepunten die we, zonder dat we er ons van bewust zijn, gebruiken in uitwisselingen zijn verstoord bij mensen met de ziekte van Parkinson. Daardoor kunnen we hun gedachten niet steeds goed interpreteren.”

Zoveel elementen om aan te denken en die het mogelijk maken om, ondanks de motorische handicap, in te zien dat het dagelijkse leven van parkinsonpatiënten soms een ware veldslag is.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

“Je kan hersenziekten opsporen in traanvocht” 06 12 2023
Alzheimer
“Je kan hersenziekten opsporen in traanvocht”

Enkele druppels traanvocht. Meer is er volgens Marlies Gijs, biochemicus aan het Universitair Medisch Centrum in Maastricht, niet nodig om hersenaandoeningen zoals Alzhei...

Lees verder
Tweetaligheid houdt de hersenen jong 25 04 2022
Parkinson
Tweetaligheid houdt de hersenen jong

Onderzoekers van de Russische HSE Universiteit en de Britse Northumbria University hebben ontdekt dat tweetaligheid het verloop van leeftijdsgerelateerde achteruitgang in...

Lees verder
Parkinson en dans: de perfecte match 14 11 2017
Parkinson
Parkinson en dans: de perfecte match

Waarom kan dansen nuttig zijn voor parkinsonpatiënten?

Dansen heeft een zeer gunstig effect omwille van meerdere redenen:

  • Dans bevat veel 'cueing', d.w.z. een g...

Lees verder
Parkinson: tips om uw woning aan te passen 17 01 2017
Parkinson
Parkinson: tips om uw woning aan te passen

Onbezorgd koken
  • De plaats van het keukengerei moet zorgvuldig worden gekozen: zware voorwerpen en dingen die u vaak gebruikt, bergt u het best op ter hoogte van h...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook