Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Prikkelbare darm


GETUIGENISSEN

PDS: een multidisciplinaire aanpak!

PDS: een multidisciplinaire aanpak!

Danny De Looze, maag-darmspecialist aan het UZ Gent

Prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een goedaardige aandoening, maar kan je dagelijks leven wel ernstig overhoop halen. Een multidisciplinaire aanpak is het meest aangewezen, zegt dr. Danny De Looze.

PDS is een veel voorkomende aandoening. Toch is de exacte oorzaak nog niet gekend…

Dat klopt. Vermoedelijk spelen verschillende factoren een rol. Zo lijken bij mensen met PDS de darmen extra gevoelig  te zijn en abnormaal te bewegen. Soms ontstaat of verergert de aandoening na een ernstige darminfectie of tijdens een periode van stress, spanningen en emoties. Ook onze voedingsgewoonten kunnen er voor iets tussen zitten. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals onoplosbare vezels (rogge, tarwe…) of lactose, zijn moeilijk te verteren en kunnen de overgevoeligheid van de ingewanden verergeren.

PDS is niet levensbedreigend, maar wel knap lastig…

Inderdaad. Als je vaak en meestal dringend naar het toilet moet, kan dat een invloed uitoefenen op je sociaal leven en professionele activiteiten. Bovendien is het niet altijd makkelijk om problemen als diarree of constipatie ter sprake te brengen bij familie of vrienden. Bijgevolg sluiten sommige mensen zich af, omdat ze hun problemen verborgen willen houden. Dat is echter geen oplossing. Als de problemen je dagelijks leven verstoren, raadpleeg je best een arts.

Bij wie kan de patiënt terecht?

Door het stellen van vragen en het lichamelijk onderzoek kan de huisarts meestal al goed inschatten of je klachten bij PDS horen. Daarbij controleert hij ook of er tekenen zijn die mogelijk op een ernstige oorzaak wijzen. Een voorbeeld van zo’n ‘alarmsymptoom’ is bloedverlies bij de ontlasting, in korte tijd ongewild veel afvallen… In dat geval zal hij je meestal doorverwijzen naar een maag-darmspecialist. Zijn voordeel is dat hij in een multidisciplinaire omgeving samenwerkt met andere specialisten (internist, diëtist, psycholoog) aan de behandeling van eenzelfde patiënt. Op die manier kan de aandoening vanuit verschillende invalshoeken onderzocht en aangepakt worden.

Wat kan je doen tegen PDS?

PDS kan vooralsnog niet verholpen worden met één geneesmiddel of therapie. De beste resultaten worden geboekt met een combinatie van multidisciplinaire maatregelen. Mogelijke behandelingen zijn de toediening van spasmolytica, pepermuntolie, het aanpassen van de voedingsgewoonten, stressbeheersing enzovoort. Aangezien het verloop van de klachten en de ernst ervan per persoon kunnen verschillen, is een aanpak op maat aangeraden, net als een persoonlijke follow-up.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

PDS: hoe de pijn te verlichten? 20 06 2014
Prikkelbare darm
PDS: hoe de pijn te verlichten?

De buikpijn waarmee het prikkelbaredarmsyndroom (PDS, in het Engels Irritable Bowel Syndrome of IBS) gepaard gaat, zou het gevolg kunnen zijn van viscerale overgevoeligheid, d.w....

Lees verder
Prikkelbare darm: onverwachte symptomen 23 02 2011
Prikkelbare darm
Prikkelbare darm: onverwachte symptomen

Prikkelbare darm en Rome III-criteria

De symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom zijn duidelijk omschreven in de Rome III-criteria: buikongemakken ten minste drie dagen per m...

Lees verder
Prikkelbare darm of? Hou ze uiteen! 23 02 2011
Prikkelbare darm
Prikkelbare darm of? Hou ze uiteen!

Prikkelbare darm, lactose-intolerantie en coeliakie: vergelijkbare symptomen

Buikpijn, ongemakken in de buik, veranderde darmtransit (verandering in de frequentie of consistenti...

Lees verder
Waarom we beter moeten kauwen? 23 02 2011
Prikkelbare darm
Waarom we beter moeten kauwen?

Kauwen om beter te verteren

Tijdens het kauwproces verandert het eten in onze mond niet alleen van textuur, maar ook van temperatuur en wordt het een weke, makkelijk in te slikke...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Prikkelbare darm: wat eet u het best? 04 06 2018
Prikkelbare darm
Prikkelbare darm: wat eet u het best?

Om prikkelbare darm of spastisch colon te verlichten, is het aan te raden om uw eetpatroon aan te passen aan uw gevoeligheden. Hebt u een idee van welke voeding de voorkeur geniet?...

Lees verder
Wat weet u over de darmflora? 22 02 2018
Prikkelbare darm
Wat weet u over de darmflora?

Wat is de darmflora? Waaruit bestaat die? Wat is het nut ervan? Toets uw kennis over deze gasten die zo belangrijk zijn voor onze gezondheid.

Lees verder
Wat weet u over darmziekten? 22 02 2018
Prikkelbare darm
Wat weet u over darmziekten?

Naast het SPD kunnen verschillende ziekten in de darm voorkomen: coeliakie, ziekte van Crohn, darmkanker... Test uw kennis over deze andere darmaandoeningen.

Lees verder
Prikkelbare darm: wat weet u over vezels? 22 02 2018
Prikkelbare darm
Prikkelbare darm: wat weet u over vezels?

Vezels zijn zeer belangrijk in de voeding van mensen met een prikkelbare darmsyndroom. Test uw kennis over deze essentiële voedingsmiddelen.

Lees verder
Prikkelbare darm: een onbekende ziekte 21 02 2018
Prikkelbare darm
Prikkelbare darm: een onbekende ziekte

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is wijdverbreid. Toch weten specialisten er nog te weinig van. Het is een bron van pijn en ongemak, maar geen ernstige pathologie.

Lees verder
PDS: een multidisciplinaire aanpak! 25 09 2014
Prikkelbare darm
PDS: een multidisciplinaire aanpak!

PDS is een veel voorkomende aandoening. Toch is de exacte oorzaak nog niet gekend…

Dat klopt. Vermoedelijk spelen verschillende factoren een rol. Zo lijken bij mensen met PDS de...

Lees verder

OPINIEPEILING

Telkens als ik mij in een stressvolle situatie bevind, begint mijn maag te rommelen. Wat doet u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook