Gepubliceerd op 20/06/2014 à 11:59
Buikpijn is bij de meeste PDS-patiënten (PDS staat voor ‘prikkelbaredarmsyndroom’) het frequentste symptoom. Hoe kan hun pijn verlicht worden?
De buikpijn waarmee het prikkelbaredarmsyndroom (PDS, in het Engels Irritable Bowel Syndrome of IBS) gepaard gaat, zou het gevolg kunnen zijn van viscerale overgevoeligheid, d.w.z. een verhoogde gevoeligheid voor de bewegingen van het spijsverteringskanaal (peristaltiek). Vaak treden er ook krampen en een opgeblazen gevoel of winderigheid op. Er zijn verschillende mogelijkheden om die klacht te verminderen, maar een wonderpil bestaat helaas nog niet. Een optimale pijnbehandeling moet sowieso een persoonlijke follow-up en een aanpak op maat inhouden.
PDS en pijn: voeding aanpassen
Bij PDS-patiënten wordt daarom vaak een combinatie van medicatie, stresscontrole en last but not least voedingsaanpassingen aangeraden om de pijn te verzachten en de levenskwaliteit te verbeteren.
“Meer dan de helft van mijn patiënten absorberen sommige suikers slecht of zelfs helemaal niet”, aldus dr. Axel Hittelet, gastro-enteroloog in het CHU Ambroise Paré. De ‘schuldige’ moleculen kunnen worden gegroepeerd onder het acroniem FODMAP. Ze zijn terug te vinden in een aantal groenten en vruchten, maar ook in honing en zoetstoffen bijvoorbeeld. Als de dunne darm deze suikers niet opneemt, komen ze in het colon (dikke darm) terecht, waar ze via een gistingsproces omgezet worden in gassen. Hierdoor zet de dikke darm uit, wat dan weer leidt tot een gezwollen buik, krampen en/of diarree.
Toch zijn drastische diëten die voedingstekorten kunnen veroorzaken, absoluut uit den boze! Het is niet de bedoeling alle FODMAP’s te bannen, wel om diegene die klachten veroorzaken, te matigen, zij het onder medische begeleiding.
PDS en antispasmodica (spasmolytica)
Antispasmodica (of spasmolytica, in de volksmond krampstillers genoemd) zijn geneesmiddelen die inwerken op de darmbewegingen en -contracties. Ze kunnen de pijn verlichten door de spasmen en krampen te bestrijden, en de viscerale overgevoeligheid te verminderen.
“Het zijn symptomatische pijnbehandelingen”, benadrukt dr. Hittelet.
PDS en pepermunt
Geneesmiddelen op basis van etherische pepermuntolie vervullen dezelfde rol als de klassieke spasmolytica. Pepermunt wordt immers erkend voor zijn krampstillende eigenschappen. Daarnaast vermindert pepermunt ook de hoeveelheid gas in de darmen en werkt dit ook op de pijnreceptoren (verantwoordelijk voor de overgevoeligheid en pijn bij PDS) in de darm.
Deze preparaten zijn verkrijgbaar in de vorm van gastroresistente capsules die pas afgebroken worden in de darmen.
Spasmolytica op basis van pepermunt veroorzaken slechts weinig bijwerkingen. Toch komt muntsmaak en zuurbranden zeer af en toe wel eens voor.
PDS en antidepressiva
“Ook antidepressiva hebben een invloed op de viscerale gevoeligheid en kunnen de pijnperceptie wijzigen”, vervolgt dr. Hittelet. “Toch zijn deze producten veel toxischer. Ze mogen dan ook alleen als laatste redmiddel worden gebruikt.” Antidepressiva kunnen bovendien constipatie bevorderen en zijn dus te mijden bij patiënten met constipatie.
PDS en stressbeheersing
“Stress en angst verhogen de pijn”, aldus nog dr. Hittelet. “Vandaar het belang van een goede stress- en angstbeheersing.”
Cognitieve gedragstherapie en hypnose kunnen nuttig zijn tegen stress.
PDS en pijn: de alarmsignalen niet negeren
“PDS mag dan al de levenskwaliteit aantasten, het veroorzaakt op lange termijn geen complicaties”, besluit dr. Hittelet. Het houdt dus geen verhoogd risico in op kanker of een chronische darmontstekingsziekte. Toch is het belangrijk om een arts te raadplegen als de pijn gepaard gaat met alarmerende symptomen. Concreet: de aanwezigheid van bloed in de stoelgang, abnormaal gewichtsverlies, ongewone en langdurige constipatie …
Aude Dion
Deel en print dit artikel
Ook al is het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) niet ernstig, toch kan het de levenskwaliteit duidelijk verminderen. Dat...Prikkelbare darm: periodes met en zonder symptomen
Een meta-studie is een grondige nieuwe analyse van resultat...In een meta-studie is aangetoond dat acupunctuur niet doeltreffend is tegen het syndroom van prikkelbare darm
Diarree is een van de meest voorkomende symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom. Tegen diarree bestaan er geneesmiddelen. Maar om de s...Wat helpt er tegen diarree?
Danny De Looze, maag-darmspecialist aan het UZ Gent
Juliette, 49 jaar
Marine, 39 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen