Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:12
Voedingssupplementen worden vaak aanbevolen voor een prikkelbare darm. De doeltreffendheid ervan wisselt al naargelang van de verschillende symptomen.
Probiotica zijn levende micro-organismen die een gunstige werking in ons lichaam uitoefenen voor de gezondheid. Er bestaan verschillende soorten en ze hebben niet allemaal dezelfde werkingen. Van sommige ervan is de doeltreffendheid bewezen tegen opgezettebuik en tegen diarree. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine* zou de stam Lactobacillus Acidophilus NCFM buikpijn doen afnemen. Maar als men probiotica enkel maar af en toe inneemt, dan is dat helemaal niet doeltreffend. De behandeling dient minstens 3 maanden gevolgd alvorens er resultaat optreedt. Dan kunnen echter de kosten voor de patiënt hoog oplopen (minstens 30 euro per maand).
Prebiotica zijn stoffen - vaak koolhydraten - die het bestaan en de activiteit van de darmflora bevorderen. Ze worden al jarenlang voorgeschreven tegen problemen van constipatie, maar ze kunnen wel opzetting van de buik of kolieken veroorzaken. Bij een prikkelbare darm dienen ze met mate ingenomen te worden om een goed evenwicht te vinden.
Oplosbare vezels bestaan onder vorm van voedingssupplementen en zijn in zekere mate doeltreffend tegen constipatie. Als men ze gebruikt, dient men veel te drinken om een opgezette buik te vermijden. De eerste resultaten mag men verwachten na drie weken. Vitamines hebben echter geen nut bij de behandeling van een prikkelbare darm.
Deel en print dit artikel
Ook al is het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) niet ernstig, toch kan het de levenskwaliteit duidelijk verminderen. Dat...Prikkelbare darm: periodes met en zonder symptomen
Een meta-studie is een grondige nieuwe analyse van resultat...In een meta-studie is aangetoond dat acupunctuur niet doeltreffend is tegen het syndroom van prikkelbare darm
Diarree is een van de meest voorkomende symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom. Tegen diarree bestaan er geneesmiddelen. Maar om de s...Wat helpt er tegen diarree?
Danny De Looze, maag-darmspecialist aan het UZ Gent
Juliette, 49 jaar
Marine, 39 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen