Acne - Acnebehandeling moet langdurig volgehouden worden | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Acne


GETUIGENISSEN

Acnebehandeling moet langdurig volgehouden worden

Acnebehandeling moet langdurig volgehouden worden

Prof. Petra De Haes, Dermatologie, UZ Leuven

Jongeren gaan vandaag vaker en sneller naar de huidarts voor acne. Maar geduld blijft nodig. De behandelingen zijn doeltreffend, maar moeten lang volgehouden worden.

Hoe groot is de psychologische impact van acne?

De psychologische impact van acne kan zeer groot zijn. Het is ook een zeer zichtbare aandoening en de maatschappelijke druk om er goed uit te zien, is erg groot. Zeker bij jongeren in de pubertijd, toch vaak al een periode met veel vragen en onzekerheden, kan acne een belangrijke impact hebben op het zelfbeeld. Jongeren hebben dan soms ook onrealistische verwachtingen wanneer ze een behandeling voor acne wensen. Vooral zullen ze het nodige geduld moeten hebben, want de bestaande behandelingen bieden voor de meeste patiënten een goede oplossing met duidelijke verbetering van de acne. Maar ze moeten langdurig volgehouden worden.

 

Hoe komt het toch dat er zoveel misverstanden zijn over acne?

Dit heeft voornamelijk te maken met de spontane evolutie van de aandoening met perioden van opstoten en verbeteringen, ook zonder behandeling. Deze schommelingen worden door de patiënten dan gekoppeld aan allerlei factoren die ze graag zelf willen controleren, zoals voeding. Verder worden puisten nog onbewust door de mensen geassocieerd met gebrek aan hygiëne, wat hier dus zeker niet het geval is.

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

14 08 2020
Acne
Acne: een diagnose die tot depressies kan leiden

Het risico op een depressie neemt sterk toe in het eerste jaar dat volgt op de diagnose van acne. Het aantal bedraagt dan 18,5% bij mensen met acne, tegen 12% bij de alge...

Lees verder

OPINIEPEILING

De slimste jongen/Het slimste meisje van de klas is ook bloedmooi. Wat doet u om zijn/haar aandacht te trekken?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ZIEKTES

Medipedia facebook