Uv-licht van de zon heeft een ontstekingsremmend effect op korte termijn waardoor acne in de zomermaanden vaak beter is. Maar uv-stralen stimuleren ook de talgproductie, wat de acne op termijn altijd verergert. Voor de behandeling van acne wordt rood en blauw licht gebruikt. Blauw licht heeft een antibacterieel effect en neemt zo de oorzaak van de ontsteking in de porie weg. Rood licht geneest de wond. Maar het langetermijneffect van fototherapie ligt niet vast.
Zoals lichttherapie moet lasertherapie worden uitgevoerd door een dermatoloog die ervaring heeft met deze methoden. Want deze behandelingen staan nog in de kinderschoenen en er zijn meer studies nodig om hun doeltreffendheid op lange termijn verder te objectiveren.
Zo gaat de zogenaamde gepulseerde kleurstoflaser bacteriën en ontstekingen tegen. Het rode restletsel vervaagt door het verschroeien van de kleine haarvaatjes in de huid. Vooral patiënten met hevige ontstekingen kunnen hier baat bij hebben. De IPL-laser (Intense Pulse Light) doodt alleen bacteriën en is dus geschikt voor matigere vormen van acne. Littekens en zwarte comedonen worden dan weer het best behandeld met de Smoothbeam. Deze laserstraal wijzigt de structuur en de functie van de talgklier, waardoor de puistjes verdwijnen. Hij vervaagt ook de littekens door acne.
Het risico op een depressie neemt sterk toe in het eerste jaar dat volgt op de diagnose van acne. Het aantal bedraagt dan 18,5% bij mensen met acne, tegen 12% bij de alge...
Lees verderProf. Petra De Haes, Dermatologie, UZ Leuven
Jolan, 16 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen