Virussen (ademhalingsvirussen, rhinovirussen, coronavirussen...) zijn verantwoordelijk voor 70 tot 90% van de angina's. Bacteriën zijn aanwezig in de overige 10 tot 30%. De meest voorkomende en meest gevreesde bacterie bij een angina is de bèta-hemolytische streptokok van groep A (SGA). Die kan in zeer zeldzame gevallen complicaties veroorzaken in de gewrichten, nieren of het hart. Ze kan ook vrij ernstige, neurologische complicaties tot gevolg hebben.
Als een besmet persoon hoest of niest, komen er minuscule druppeltjes met microben in de lucht. Daar kunnen ze door een tweede persoon ingeademd worden en vervolgens een angina veroorzaken. Ook rechtstreeks contact met besmet speeksel of neusvocht kan de virussen en de bacteriën overbrengen. We kunnen die overdracht beperken door onze handen correct te wassen, vooral na hoesten of niezen.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Caroline De Toeuf (Cliniques universitaires Saint-Luc).
De keelholte (farynx) is een gang bestaande uit spieren van ongeveer 13 centimeter lengte, en vormt het kruispunt tussen de ademhalingswegen en het spijsverteringskanaal.
Door de reflexsamentrekkingen van de spieren van de keelholte kunnen vloeistoffen en voedingsmiddelen die we inslikken verder afdalen naar de slokdarm waarbij tegelijkertijd de ademwegen worden afgesloten.
De keelholte is ook noodzakelijk voor de ademhaling: via de keelholte kan er lucht naar het strottenhoofd en de longen.
Het strottenhoofd (larynx) is een orgaan in de keel tussen de keelholte en de hoofdluchtpijp (trachea). Daar zijn de huig (epiglottis) en de stembanden gelokaliseerd.
Als we spreken, stroomt de lucht via de hoofdluchtpijp naar het strottenhoofd. Daar doet de lucht het slijmvlies van de stembanden trillen. De stembanden produceren een toon die weergalmt in de holten van de keel en de neus.
Om te vermijden dat de voedingsmiddelen en de vloeistoffen die we inslikken 'verkeerdelijk' naar de luchtwegen zouden lopen, worden twee beschermingsreflexen uitgelokt: het sluiten van de stembanden en het neergaan van de huig. De voedingsmiddelen gaan zo rechtstreeks naar de keelholte, zonder risico dat in de luchtpijp en longen terechtkomen. Door deze reflexen kunnen we niet ademen terwijl we slikken.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Caroline De Toeuf (Cliniques universitaires Saint-Luc).
De keelamandelen (of tonsillen) zijn organen rond de keelholte.
Er bestaan verschillende soorten amandelen. Infecties zoals een angina doen zich vooral voor in de amandelen in het verhemelte. Die bevinden zich zichtbaar diep in de mond, aan weerszijden van het zachte verhemelte.
De amandelen maken witte bloedcellen en antilichamen aan. Ze maken dus deel uit van het afweersysteem tegen microben die proberen de luchtwegen binnen te dringen.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Caroline De Toeuf (Cliniques universitaires Saint-Luc).
De termen 'angina' en 'tonsillitis' of amandelontsteking beduiden een infectie van de amandelen. Namen als 'faryngitis' en 'faryngotonsillitis' wijzen op een meer diffuse infectie van de keelholte. Deze infecties kunnen van virale of bacteriële oorsprong zijn.
Meestal geven de infecties pijn bij het slikken (disfagie), koorts en moeheid.
Angina's zijn veel voorkomende en meestal goedaardige ziekten. Ze kunnen op gelijk welke leeftijd voorkomen. Kinderen tussen 5 en 15 jaar lopen evenwel een groter risico. De symptomen verdwijnen meestal spontaan, zonder behandeling, na 5 tot 7 dagen.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Caroline De Toeuf (Cliniques universitaires Saint-Luc).
Keelpijn is niet uitsluitend aan virussen of bacteriën te wijten. Een faryngitis - een acute ontsteking van de farynx (keelholte) en omgevende weefsels - is in 40% v...
Om de juiste diagnose te stellen, moet het allereerst vaststaan dat de herhaalde keelontstekingen wel degelijk keelontstekingen zijn. Veel m...Keelontsteking of keelpijn?
Tijdens de zwangerschap zijn vrouwen immunodepressief. Met andere woorden: hun immuunsysteem is verzwakt. Waarom? Omdat het...Zwangerschap: moeders met verminderde afweer
Uw kind is vaak verkouden? Het heeft de hele tijd last van een loopneus en klaagt vaak over keelpijn? Het immuunsysteem van kinderen is nog niet geno...De afweer versterken
Dr. Michiel Costers, coördinator BAPCOC
Paulien, 37 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen