Verschillende middelen en technieken kunnen je helpen, afhankelijk van de ernst van je angst voor naalden. Of het nou gaat om angst tijdens een vaccinatie, een bloedafname, het aanbrengen van een infuus of het toedienen van medicijnen die per injectie gegeven worden.
Mensen die bang zijn voor pijn bij het prikken kunnen kiezen voor plaatselijke verdoving van de huid op de prikplaats. Daarvoor zijn speciale pleisters beschikbaar: EMLA. Deze pleisters, ook wel patches genoemd, bevatten een dosering van de huidverdovende stof lidocaïne/prilocaïne, die voldoende is om de huid op de prikplaats tijdelijk te verdoven. Neem voor meer informatie contact op met je huisarts. De pleister moet minstens een uur voor het prikken op de prikplaats worden aangebracht. Zo wordt de prik van de naald niet of nauwelijks meer gevoeld.
De pleisters zijn geschikt voor volwassenen en jongeren, maar kunnen ook dienen bij de eerste vaccinatie van kinderen. Daardoor verdwijnt hun angst voor pijn bij latere inspuitingen. Daarnaast zijn ze ook handig voor personen die gevoeliger zijn voor pijn, zoals patiënten met fibromyalgie. De pleisters kunnen ook gebruikt worden bij andere ingrepen waarvoor naalden nodig zijn, bijvoorbeeld bij bloedafname, een infuus of medicijnen die worden toegediend door injectie.
Zich concentreren op de ademhaling kan angstige personen ook helpen, waardoor hun aandacht afgeleid wordt van de naald. Buikademhaling biedt veel voordelen. Ze bestaat erin om, al zittend, één hand op de borst en één hand op de buik te leggen, in te ademen via de neus en uit te ademen via de mond. Laat daarbij je buik opbollen en probeer om het bovenste deel van de borstkas niet te laten bewegen.
Relaxatietechnieken zijn eveneens interessant. De twee belangrijkste technieken zijn de autogene training van Schultz en de progressieve relaxatie van Jacobson, die liggend uitgevoerd worden.
Personen die last hebben van een naaldenfobie kunnen baat hebben bij bepaalde therapieën die verstrekt worden door gespecialiseerde psychiaters of psychologen. Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan eveneens nuttig zijn bij de behandeling van fobieën. Daarbij leert de persoon de nodige technieken om zijn symptomen en gedragingen onder controle te krijgen.
Voor vragen over naaldenangst kun je het best contact opnemen met je huisarts. Hij of zij kent je situatie en weet goed welke oplossing bij je past.
Belangrijk is te praten over prikangst met bekenden of met je huisarts, je zult merken dat je zeker niet te enige bent. Vertel degene die je prikt over je angst, zodat ze...
Lees verderDe twee belangrijkste soorten vaccins tegen SARS-COV2 zijn geïnactiveerde vaccins, gemaakt op basis van passieve moleculen. Met die vaccins heb je geen enkel risico om de...
Lees verderVerschillende middelen en technieken kunnen je helpen, afhankelijk van de ernst van je angst voor naalden. Of het nou gaat om angst tijdens een vaccinatie, een bloedafnam...
Lees verderAngst voor naalden, ook wel belonefobie, naaldenangst of prikangst genoemd, komt veel vaker voor dan men denkt. Volgens een meta-analyse is 20 tot 30% van de volwassen po...
Lees verderEen gesprek met Dr. Elisabeth Huis in´t Veld, assistent professor Cognitieve Wetenschappen en Artificiele Intelligentie aan de Universiteit van Tilburg.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen