Atopische dermatitis - “De juiste reflex? Elke dag na het douchen emollië | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Atopische dermatitis


GETUIGENISSEN

“De juiste reflex? Elke dag na het douchen emolliërende crème aanbrengen.”

“De juiste reflex? Elke dag na het douchen emolliërende crème aanbrengen.”

Prof. Dominique Tennstedt, Dermatoloog aan de Cliniques universitaires Saint-Luc

Elke dag zorg dragen voor de huid is broodnodig om de frequentie en intensiteit van eczeemopstoten te beperken. Maar wat is dan de beste manier om een atopische huid te verwennen? Prof. Tennstedt zet ons op weg met deze goede raad.

Hoe een atopische huid goed hydrateren?

Kies een emolliërende crème of zalf die speciaal is ontwikkeld voor mensen met een atopische huid. Dat type producten is verkrijgbaar bij de apotheker. Ze zijn over het algemeen neutraal en bevatten geen parfum of bewaarmiddelen. Vóór het eerste gebruik brengt men een toefje aan op een beperkte zone van de voorarm, om te controleren of men het product verdraagt.

De juiste reflex? Na de douche of het bad voorzichtig de huid droogdeppen en de crème in gulle lagen over het hele lichaam aanbrengen, ook op de eczeemwonden die aan de beterhand zijn. Zo houdt de opperhuid het vocht beter vast. Doe dat dagelijks voor een optimaal resultaat. Aarzel niet om op droge, koude dagen meer crème te gebruiken en een extra laag te smeren op jeukende zones.

Wat kan men doen in bad of onder de douche?

Blijf niet te lang in bad zitten of onder de douche staan. Let goed op de temperatuur van het water: lauw water is beter. Ga voor zachte douchegel of een reinigingsblok voor de atopische huid. Dergelijke producten zijn vaak overvet, niet irriterend en zeeploos. Voeg eventueel een dopje olie (bernagie, teunisbloem, haverextract, parafine …) aan het badwater toe. Zorg dat shampoo altijd goed uitgespoeld wordt.

Kies een emolliërende crème die speciaal is ontwikkeld voor mensen met een atopische huid. 

Wat zijn de meest geschikte kledingstukken voor mensen met een atopische huid?

Wat het materiaal betreft, kiest men best katoen en linnen in plaats van wol. De wolgarens kunnen de huid irriteren en al die kleine wondjes door de droge huid en het eczeem verergeren.

Vermijd ook synthetische stoffen. Ze absorberen geen zweet en laten de huid mogelijk weken, waardoor de jeuk toeneemt.

Om dezelfde reden draagt men, in de mate van het mogelijke, ook best lage schoenen en sandalen, dus zeker geen bergschoenen of omhullende schoenen (zoals laarzen), als de wonden zich ook op de voeten bevinden.

Mogen atopische patiënten aan sport doen?

Ja! Het wordt zelfs aangeraden om aan lichaamsbeweging te doen. Naast de algemene gezondheidsvoordelen, helpt regelmatig sporten ook om de stress in te dammen. En laat stress nu net het risico op eczeemaanvallen verhogen. Neem na elke sportsessie een douche en smeer u in met emolliërende crème.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Contacteczeem of atopische dermatitis: wat zijn de verschillen? 21 06 2021
Atopische dermatitis
Contacteczeem of atopische dermatitis: wat zijn de verschillen?

Atopische dermatitis is een chronische, multifactoriële ontstekingsziekte. De oorzaak moet men zoeken in genetische aanleg of in omgevingsfactoren die de ziekte kunnen u...

Lees verder
De atopische of allergische mars begrijpen 14 06 2021
Atopische dermatitis
De atopische of allergische mars begrijpen

De atopische mars is de progressieve ontwikkeling van aandoeningen die verband houden met een allergie (atopische dermatitis, allergische rhinitis, astma, voedselal...

Lees verder
Zes vragen over atopische dermatitis en biotherapieën 18 03 2021
Atopische dermatitis
Zes vragen over atopische dermatitis en biotherapieën

1. Wat verstaat men onder biotherapieën?

Biotherapieën zijn zogenaamde ‘doelgerichte’ behandelingen, die zich specifiek richten op het werkingsmechanisme van de aandoen...

Lees verder
Atopische dermatitis: hydratatie als basisbehandeling 09 09 2020
Atopische dermatitis
Atopische dermatitis: hydratatie als basisbehandeling

Normaal gezien speelt de huid een beschermende rol tegen schadelijke invloeden van buitenaf (bacteriën, virussen, stofdeeltjes …). Maar wie een zogenaamde ‘atopische’ hui...

Lees verder
  • «
  • »

UW FAVORIETE ITEMS

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook