Baarmoederfibromen - Menorragie: hoe wordt het aangepakt? | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Baarmoederfibromen


GETUIGENISSEN

Menorragie: hoe wordt het aangepakt?

Menorragie: hoe wordt het aangepakt?

Dr. Jean Vandromme, dienst gynaecologie van het UMC Sint-Pieter in Brussel

Menorragie is de medische term voor langdurige en abnormaal zware maandstonden. Het is een van de meest voorkomende symptomen van baarmoederfibromen. Hoe wordt de aandoening behandeld?

Wanneer spreken we van langdurig en overmatig bloedverlies?

Het bloedverlies tijdens de menstruatie verschilt sterk van de ene vrouw tot de andere. Bij sommige duren de maandstonden twee tot drie dagen, bij andere een hele week. Sommige vrouwen verliezen weinig bloed, andere meer. Het bloedverlies van vrouwen onderling vergelijken, heeft dus geen zin om te weten of de maandstonden abnormaal hevig zijn. Wat telt, zijn veranderingen in het bloedverlies bij één en dezelfde vrouw. Als een patiënte een verandering vaststelt in de zwaarte of de duur van haar maandstonden -  van het ene moment op het andere of geleidelijk aan - kan het aangewezen zijn om naar de dokter te gaan.

Door welk type fibromen wordt menorragie veroorzaakt?

Menorragie - abnormaal hevig of langdurig bloedverlies tijdens de maandstonden - kan veroorzaakt worden door fibromen die in het baarmoederslijmvlies en de baarmoederholte groeien: de submucosale fibromen. De bloedvaten rond deze fibromen zijn erg gevoelig en kunnen makkelijk bloeden. Dat kan tot hevig bloedverlies leiden.

Hoe wordt menorragie behandeld?

Menorragie kan heel belastend zijn voor vrouwen. Er bestaan verschillende medicamenteuze opties om de bloedingen te controleren: de anticonceptiepil, continue toediening van progestatieve stoffen (via een spiraaltje of orale inname) of SPRM (selectieve progesteronreceptormodulatoren). Deze laatste worden als preoperatieve behandeling gebruikt, meestal voor een duur van drie maanden. Ze verminderen de grootte van het fibroom aanzienlijk en helpen de bloedingen controleren, waardoor de patiënten in betere omstandigheden geopereerd kunnen worden. Als het fibroom sterk gekrompen is en de klachten verdwenen zijn, kan een operatie soms ook worden uitgesteld of zelfs afgelast.

En chirurgie?

Een operatie wordt alleen overwogen als de medicatie geen bevredigende oplossing biedt voor een patiënte. De beslissing om al dan niet te opereren, wordt geval per geval bekeken en gebeurt in overleg met de patiënte. Daarbij wordt rekening gehouden met haar persoonlijke voorkeuren: is er nog een kinderwens, therapietrouw voor orale medicatie, enz. Er bestaan diverse chirurgische technieken, de ene is invasiever dan de andere. De keuze van het type hangt af van het profiel van de patiënte, de grootte van de fibromen en het aantal.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Baarmoederfibromen: invloed op de vruchtbaarheid en/of tijdens de zwangerschap? 09 04 2019
Baarmoederfibromen
Baarmoederfibromen: invloed op de vruchtbaarheid en/of tijdens de zwangerschap?

Baarmoederfibromen zijn goedaardige tumoren. Ze zijn niet systematisch een probleem vóór en/of tijdens de zwangerschap, maar in bepaalde gevallen kunnen ze de vruchtbaar...

Lees verder
Baarmoederfibroom: focus op de recentste therapeutische vorderingen 15 10 2018
Baarmoederfibromen
Baarmoederfibroom: focus op de recentste therapeutische vorderingen

Van chirurgie tot geneesmiddelen

De voorbije jaren zijn er nieuwe behandelingsvormen ontwikkeld, waarbij chirurgie geleidelijk plaats moet ruimen voor geneesmiddelen. B...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

13 08 2019
Baarmoederfibromen
Baarmoederfibromen: welke gevolgen voor het beroepsleven en de levenskwaliteit?

Overmatig bloedverlies tijdens en tussen de menstruaties, pijn in de onderbuik, vermoeidheid ... Baarmoederfibromen bemoeilijken het dagelijkse leven van vrouwen en hebbe...

Lees verder

OPINIEPEILING

Welke impact heeft menorragie (heel overvloedige maandstonden) op uw dagelijkse leven?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook