Borstkanker - Behandeling van borstkanker en gewichtstoename | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Borstkanker


GETUIGENISSEN

Behandeling van borstkanker en gewichtstoename

Behandeling van borstkanker en gewichtstoename

Marika Csergo en Viviane Martin, diëtisten in het Jules Bordet Instituut.

Sommige borstkankerbehandelingen kunnen leiden tot gewichtstoename, maar een opvolging door een diëtiste kan de schade beperken! We hadden hierover een gesprek met Marika Csergo en Viviane Martin, diëtisten in het Jules Bordet Instituut.

Welke behandelingen kunnen leiden tot gewichtstoename bij patiënten met borstkanker?

Marika Csergo (MC): De chemotherapie voor de behandeling van borstkanker wordt soms gecombineerd met corticoïden. Gewichtstoename is een van de mogelijke bijwerkingen van deze van cortisone afgeleide geneesmiddelen.

Bij hormoonafhankelijke borstkanker is hormoontherapie dan weer essentieel om het risico op hervallen te beperken. Ook deze behandeling kan gewichtstoename veroorzaken.

Zijn de behandelingen de enige oorzaak van gewichtstoename bij borstkanker?

Viviane Martin (VM): Neen. Borstkanker hebben is een zware en beangstigende ervaring. Sommige patiënten hebben dan de neiging om vette en/of zoete producten te eten - niet omdat ze honger hebben, maar als troost. Anderen snoepen uit verveling, want vergeet niet dat ze van de ene dag op de andere in ziekteverlof zijn. En dan is er nog de vermoeidheid waardoor patiënten minder makkelijk aan lichaamsbeweging doen en vaak ook minder zelf gaan koken en meer bereide gerechten in huis halen. Al die dingen samen doen verdikken.

Moeten vrouwen die borstkanker (gehad) hebben hun eetgewoonten veranderen?

MC: Patiënten die vóór hun kanker goede eetgewoonten, een goede leefhygiëne en een BMI lager dan 25 kg/m2 (1) hadden, moedigen we aan zo verder te doen en elke gewichtstoename zo te voorkomen. Vrouwen die al vóór hun kanker te veel wogen of die onnodig glutenvrije, lactosevrije en andere diëten volgen, proberen we bij te sturen. We helpen ze om hun verkeerde eetgewoonten te veranderen en om (weer) evenwichtiger te eten

Waarom en hoe moeten patiënten overgewicht bij kanker voorkomen?

MC: Meerdere studies hebben aangetoond dat obees zijn - dat wil zeggen een BMI hebben van meer dan 30 - niet alleen het risico op het ontstaan van veel kankers (waaronder borstkanker) doet toenemen, maar ook het risico op recidieven (2).

VM: Eigenlijk zou iedereen die kampt met overgewicht en die kanker heeft zich vanaf het begin van de behandeling moeten laten bijstaan door een gespecialiseerd diëtiste. Die opvolging is uiteraard sterk geïndividualiseerd, want ze hangt af van de bestaande eetgewoonten, het aantal overtollige kilo’s, de impact van de behandelingen op het lichaamsgewicht enz. Bij patiënten die borstkanker hebben, vermijd ik diëten en werk ik vooral aan gedragspatronen rond voeding en aan technieken om dwangmatig gedrag - zoals eet- en snoepbuien - te vermijden. Trouwens, vette en/of gesuikerde producten beperken en meer aan lichaamsbeweging doen zijn twee noodzakelijke maatregelen voor wie zijn gewicht in de hand wil houden, of hij nu kanker heeft of niet!

Mogen of moeten patiënten voedingsupplementen nemen (vitamines, mineralen enz.)?

MC: Neen. Een gevarieerde en evenwichtige voeding levert alle microvoedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Het is zelfs af te raden om voedingsupplementen te nemen, tenzij een patiënte een tekort heeft dat door een bloedonderzoek is bevestigd en tenzij haar arts de supplementen voorschrijft.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

25% van de Belgische vrouwen weinig alert voor signalen borstkanker 29 09 2022
Borstkanker
25% van de Belgische vrouwen weinig alert voor signalen borstkanker

Pink Ribbon, de nationale organisatie die zich inzet voor de strijd tegen borstkanker, pakt uit met de verrassende resultaten van een grote landelijke studie over borstbe...

Lees verder
Borstkanker: het belang van de adjuvante behandelingen 10 11 2016
Borstkanker
Borstkanker: het belang van de adjuvante behandelingen

1)    Wat is een adjuvante behandeling voor borstkanker?

Het is een behandeling aanvullend op de heelkundige ingreep (gedeeltelijke of volledige borstamputatie) bij een...

Lees verder
Agressieve borstkanker: zestien maanden langer leven 31 10 2014
Borstkanker
Agressieve borstkanker: zestien maanden langer leven

HER2 positieve borstkanker: 20% van de patiënten

Een team van onderzoekers maakte onlangs bekend dat er grote vooruitgang is geboekt in de behandeling van de zogenaamde...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Tegen 2030 een vaccin tegen kanker? 25 10 2022
Borstkanker
Tegen 2030 een vaccin tegen kanker?

"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...

Lees verder

OPINIEPEILING

Na uw borstamputatie moet u ook nog een hormonale nabehandeling volgen. Wat dacht u toen u dit vernam?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook