Marika Csergo en Viviane Martin, diëtisten in het Jules Bordet Instituut.
Sommige borstkankerbehandelingen kunnen leiden tot gewichtstoename, maar een opvolging door een diëtiste kan de schade beperken! We hadden hierover een gesprek met Marika Csergo en Viviane Martin, diëtisten in het Jules Bordet Instituut.
Welke behandelingen kunnen leiden tot gewichtstoename bij patiënten met borstkanker?
Marika Csergo (MC): De chemotherapie voor de behandeling van borstkanker wordt soms gecombineerd met corticoïden. Gewichtstoename is een van de mogelijke bijwerkingen van deze van cortisone afgeleide geneesmiddelen.
Bij hormoonafhankelijke borstkanker is hormoontherapie dan weer essentieel om het risico op hervallen te beperken. Ook deze behandeling kan gewichtstoename veroorzaken.
Zijn de behandelingen de enige oorzaak van gewichtstoename bij borstkanker?
Viviane Martin (VM): Neen. Borstkanker hebben is een zware en beangstigende ervaring. Sommige patiënten hebben dan de neiging om vette en/of zoete producten te eten - niet omdat ze honger hebben, maar als troost. Anderen snoepen uit verveling, want vergeet niet dat ze van de ene dag op de andere in ziekteverlof zijn. En dan is er nog de vermoeidheid waardoor patiënten minder makkelijk aan lichaamsbeweging doen en vaak ook minder zelf gaan koken en meer bereide gerechten in huis halen. Al die dingen samen doen verdikken.
Moeten vrouwen die borstkanker (gehad) hebben hun eetgewoonten veranderen?
MC: Patiënten die vóór hun kanker goede eetgewoonten, een goede leefhygiëne en een BMI lager dan 25 kg/m2 (1) hadden, moedigen we aan zo verder te doen en elke gewichtstoename zo te voorkomen. Vrouwen die al vóór hun kanker te veel wogen of die onnodig glutenvrije, lactosevrije en andere diëten volgen, proberen we bij te sturen. We helpen ze om hun verkeerde eetgewoonten te veranderen en om (weer) evenwichtiger te eten.
Waarom en hoe moeten patiënten overgewicht bij kanker voorkomen?
MC: Meerdere studies hebben aangetoond dat obees zijn - dat wil zeggen een BMI hebben van meer dan 30 - niet alleen het risico op het ontstaan van veel kankers (waaronder borstkanker) doet toenemen, maar ook het risico op recidieven (2).
VM: Eigenlijk zou iedereen die kampt met overgewicht en die kanker heeft zich vanaf het begin van de behandeling moeten laten bijstaan door een gespecialiseerd diëtiste. Die opvolging is uiteraard sterk geïndividualiseerd, want ze hangt af van de bestaande eetgewoonten, het aantal overtollige kilo’s, de impact van de behandelingen op het lichaamsgewicht enz. Bij patiënten die borstkanker hebben, vermijd ik diëten en werk ik vooral aan gedragspatronen rond voeding en aan technieken om dwangmatig gedrag - zoals eet- en snoepbuien - te vermijden. Trouwens, vette en/of gesuikerde producten beperken en meer aan lichaamsbeweging doen zijn twee noodzakelijke maatregelen voor wie zijn gewicht in de hand wil houden, of hij nu kanker heeft of niet!
Mogen of moeten patiënten voedingsupplementen nemen (vitamines, mineralen enz.)?
MC: Neen. Een gevarieerde en evenwichtige voeding levert alle microvoedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Het is zelfs af te raden om voedingsupplementen te nemen, tenzij een patiënte een tekort heeft dat door een bloedonderzoek is bevestigd en tenzij haar arts de supplementen voorschrijft.
Deel en print dit artikel
Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verderOncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
"Laat dat vechten over aan dokters en onderzoekers. Patiënten hebben vooral steun en troost nodig”, aldus de hoofdredacteur op VRT NWS. "Vechten tegen kanker, het is ook...
Lees verderDe mRNA-technologie... Een baanbrekend stukje technologie, dat volgens Klinisch biologe Isabel Reloux-Roels (UZ Gent) bij eventuele toekomstige pandemieën opnieuw kan ing...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen