Borstkanker - Bewegen om sneller te herstellen | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Borstkanker


GETUIGENISSEN

Bewegen om sneller te herstellen

Bewegen om sneller te herstellen

Sabine Ortmans, projectcoördinator van Rekanto

“Bewegen is gezond voor iedereen. Maar vrouwen met borstkanker hebben hier nog extra bij te winnen”. Tekst en uitleg van Sabine Ortmans, projectcoördinator van Rekanto.

Met Rekanto ontwikkelde Stichting tegen Kanker een professioneel bewegingsprogramma op maat voor kankerpatiënten. Waarom is bewegen zo belangrijk voor deze patiënten?

“Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat borstkankerpatiënten die fysiek actief blijven tijdens en na hun behandeling, hun sterfterisico met 34% zien verminderen. Hun kansen op herval dalen met 24%. Bovendien heeft bewegen een positieve impact op vermoeidheid en depressie. Veel vrouwen met kanker worstelen echt met die vermoeidheid. Vroeger ging men er vaak van uit dat rust de beste remedie was, maar wetenschappelijke studies bewijzen het tegendeel. Door regelmatig te bewegen, herstel je sneller en kan je die negatieve spiraal van vermoeidheid beter doorbreken.”

Op welke manier verschilt het Rekanto-programma van de klassieke sportschool?

“Al onze lesgevers zijn professionele bewegingscoaches die de ziekte heel goed kennen. Zij zijn speciaal opgeleid om vrouwen met kanker zo goed mogelijk te begeleiden. Het Rekanto-programma is niet te zwaar, niet te eenvoudig, maar écht op van elke patiënt. Dat geeft vertrouwen en stimuleert om de inspanningen vol te houden. Deelnemers vinden het bovendien heel prettig dat ze via Rekanto op een aangename manier in contact komen met lotgenoten. Ze delen hun ervaringen en putten kracht uit de verhalen van andere vrouwen die al een weg afgelegd hebben in hun herstelproces.”

Wat is het ideale moment om met zo’n bewegingsprogramma te beginnen?

“Hoe vroeger, hoe beter. Veel ziekenhuizen voorzien op dit moment al een revalidatieprogramma van 12 weken. Hopelijk wordt dit zo snel mogelijk in alle ziekenhuizen ingevoerd. Rekanto is de perfecte brug tussen zo’n programma en het klassieke sportaanbod. Na een jaar begeleid sporten kan de patiënte immers vlot terug instappen in het standaard sportaanbod.”

Hoe kan iemand starten met Rekanto?

“Patiënten kunnen zich gewoon inschrijven op onze website en hebben enkel een medisch attest nodig. Onze bewegingscoach werkt – op basis van de fysieke conditie en de persoonlijke doelstellingen van de patiënt – een gepast trainingsprogramma uit. De meeste activiteiten zijn in groep, maar toch worden alle deelnemers individueel gestimuleerd om hun grenzen te verleggen.”

Welke sporten zijn het best geschikt na borstkanker? En welke sporten vermijden ze beter?

“Dé ideale sport bestaat niet. Rekanto biedt een breed gamma aan activiteiten: van nordic walking en aquagym tot gymnastiek en yoga. Heel recent ontwikkelden we ook een à la carte-sportaanbod waar de patiënt in een fitnesszaal individueel begeleid wordt door een personal coach. Welke sport de vrouw uiteindelijk kiest, maakt niet zo veel uit. Zo lang ze maar beweegt en er plezier uit haalt.”

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Agressieve borstkanker: zestien maanden langer leven 31 10 2014
Borstkanker
Agressieve borstkanker: zestien maanden langer leven

HER2 positieve borstkanker: 20% van de patiënten

Een team van onderzoekers maakte onlangs bekend dat er grote vooruitgang is geboekt in de behandeling van de zogenaamde...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook