Prof. Bertrand Tombal, hoofd van de dienst urologie in de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Recent bereikten enkele nieuwe geneesmiddelen de markt voor de behandeling van mannen met uitgezaaide prostaatkanker, bij wie de kanker ongevoelig is voor chemische castratie. We nemen ze onder de loep.
Hormoontherapie
Er zijn recent nieuwe hormoontherapieën op de markt verschenen voor patiënten met uitgezaaide en castratieresistente prostaatkanker.
Om hun werking te begrijpen, is het belangrijk te weten dat kankercellen voor hun groei vaak afhankelijk zijn van androgene hormonen (mannelijke hormonen).
“Bij prostaatkanker moet ‘chemische castratie’ de productie van androgene hormonen verhinderen om de progressie van de kankercellen af te remmen”, aldus prof. Tombal, hoofd van de dienst urologie in het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc. Maar de kankercel vindt al snel een weerwoord op die hormonale onderdrukking, dit op twee manieren:
“De nieuwe hormoontherapieën gaan hier tegenin en werken min of meer op dezelfde manier”, vertelt prof. Tombal. “Als de patiënt resistent wordt tegen een van deze therapieën, is hij meestal ook resistent tegen de andere. Deze hormoontherapieën zijn tegenwoordig de tweedelijnsbehandeling bij gemetastaseerde patiënten bij wie chemische castratie niet aanslaat, uitgezonderd de zeldzame heel agressieve vormen van kanker waar chemotherapie al in eerste instantie noodzakelijk is. Doordat deze hormoontherapieën de levensduur ook verlengen, kan het starten van chemotherapie worden uitgesteld. Op deze manier winnen patiënten ook kwalitatieve tijd.”
Botgerichte radiofarmaceutica
Botgerichte radiofarmaceutica worden net als de hiervoor vermelde hormoontherapieën gebruikt om de levensverwachting te helpen verlengen. De behandeling is bedoeld voor patiënten met prostaatkanker:
Het is belangrijk dat de patiënt een levensverwachting van tenminste 6 maanden heeft, zodat hij 6 keer de maandelijkse injecties kan ontvangen. Botgerichte radiofarmaceutica fixeren zich op de botmetastasen die zo heel gericht worden bestraald waardoor de kankercellen worden vernietigd. Het middel remt de progressie van de tumor zonder dat de omringende weefsels worden beschadigd.
Niet zonder beschermende therapie voor de botten!
“Patiënten die deze nieuwe geneesmiddelen krijgen, mogen hun medicatie voor het beschermen van hun botten zeker niet stopzetten”, aldus nog prof. Tombal.
‘Botbeschermers’ remmen de afbraak van het bot veroorzaakt door de osteoclasten (cellen die het bot afbreken) af. Ze maken het bot ook steviger en stellen zo botgerelateerde complicaties langer uit, zoals breuken, pijn in de botten, druk op het ruggenmerg enz.
“Botbeschermers werken in synergie met de nieuwe behandelingen voor prostaatkanker, waardoor botgerelateerde complicaties beter worden voorkomen”, vertelt prof. Tombal. “Deze complicaties treden op als de kanker zich verder uitbreidt. De nieuwe geneesmiddelen voor uitgezaaide prostaatkanker vertragen de progressie van de kanker en dus ook het opkomen van complicaties. Maar preventief gezien is het voordeel nog groter als de patiënt daarnaast ook medicatie neemt die de botten beschermt.”
Deel en print dit artikel
Pijn is het meest voorkomende symptoom van botmetastasen. Het treedt vooral op waar de botmetastasen zich bevinden: ribben, lage rug…
Naarmate de metastasen evolueren,...
Lees verderRadiotherapie heeft een belangrijke, tweeledige rol:
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen